Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlův poradce: Vládní balíček inflaci utlumí. Zlevnění? „Bude záležet na férovosti prodejců,“ míní ekonom

Autor: amb - 
4. září 2023
05:00

Po prázdninách začne vláda opět řešit záchranu státního rozpočtu. Zdražování v Česku zpomaluje, podle České národní banky by to mohl konsolidační balíček trochu změnit. S tím nesouhlasí ekonomové, které Blesk Zprávy oslovily. „Bude inflaci tlumit," sdělil David Marek, který radí i Petru Pavlovi. „Záleží na prodejcích," řekl Petr Dufek. 

V srpnu inflace klesla, ukázalo meziroční srovnání. Podle Českého statistického úřadu k tomu přispělo pomalejší zdražování energií a potravin – například masa, margarínu či cukru. Česká národní banka však varovala, že by mohla inflace opět stoupnout kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku.

„Na počátku příštího roku budou změny nepřímých daní plynoucí z vládního konsolidačního balíčku působit na růst spotřebitelských cen protichůdně a v souhrnu mírně proinflačně,“ uvedla centrální banka.

Upozornila na to CNN Prima News. „Tento daňový balíček, a tady se shoduju s ČNB, je protirůstový a proinflační,“ uvedla pro televizi Alena Schillerová. Prezidentův poradce David Marek a hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek s tím však nesouhlasí, jak uvedli pro Blesk Zprávy.

Prezidentův poradce: Balíček inflaci utlumí, ale pocítíme to až později

„Fiskální balíček naopak jako celek bude spíše pomáhat tlumit inflaci. Snižování rozpočtového schodku znamená, že bude v ekonomice méně peněz, což by mělo inflaci zchladit. Naopak změna sazeb DPH bude víceméně neutrální,“ řekl Blesk Zprávám Marek. Jak inflace zareaguje na konsolidační balíček? Podle ekonoma to zaznamenáme až ve druhé polovině příštího roku.

„Já si nemyslím, že by měl konsolidační balíček proinflační důsledky. Obsahuje změny v dani z přidané hodnoty a v podstatě zdražuje jen několik málo položek, které se posouvají z desetiprocentní snížené sazby do jedenadvacetiprocentní. V tomto případě se nás nejvíc dotýká asi vodné a stočné," řekl Dufek.

„U velkého množství produktů, které se nachází v 15 % sazbě, tlačí ceny dolů. Bude záležet jen na prodejcích, jestli snížení DPH budou reflektovat, anebo jestli si díky tomu vylepší marže. To rozhodne o tom, jestli budou opatření proinflační nebo protiinflační. Zatím nedokážu odhadnout, jestli se zachovají férově,“ vysvětlil Dufek. Balíček sám o sobě by na inflaci dopad neměl.

Vládní koalice očekává, že se ceny zvýší jen u vybraných položek. Projeví se vyšší DPH na alkohol a zdraží se neřesti. „Třeba vyšší daň u cigaret proinflační důsledky má. Je to první věc, na kterou se sáhne, když je potřeba vylepšit příjmy státního rozpočtu. Všichni věří tomu, že se tím vybere víc peněz. Následně se ukáže, že to tak velký obnos není,“ uvedl Dufek. Inflace podle něj bude klesat nadále, ale už ne tak rychle.

„V září jsme měli inflaci na 18 %, teď už jsme se dostali pod 9 %. Takové tempo už nás nečeká, pokles bude pomalý a budeme se pohybovat někde kolem 8 %. Na podzim přijdou statistická kouzla, kdy inflaci budeme srovnávat s loňským rokem. Tam dokonce může mírně vzrůst, protože minulý rok se odečítal energeticky úsporný tarif, což už se dít nebude. Prostor pro další pokles cen samozřejmě existuje,“ dodal.

Ekonom: Plýtvat energií na sjednocení sazeb DPH je absurdní

O některých opatřeních konsolidačního balíčku se ještě diskutuje – ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) bude ještě řešit daň z nemovitosti, zaměstnanecké benefity či úpravy práce na dohodu. Z pohledu Dufka v tuto chvíli nebylo potřeba sjednocovat zmíněné sazby DPH.

„V této fázi to vnímám jako zbytečné otevření diskusí typu: Proč by voda v lahvi měla být v základní, a nikoliv snížené sazbě? Podle mě je to z hlediska výnosu té daně naprosto irelevantní. Stát počítá s tím, že kvůli tomu dokonce vybere méně. Přijde mi absurdní na to teď plýtvat energií. Spousta zemí má čtyři nebo pět sazeb a dokážou s tím žít. Obchody mají elektronické pokladny, takže je v podstatě jedno, kolik sazeb máme,“ popsal Dufek.

Problémem jsou levné dovozy? 

„V poslední době dochází ke snižování cen vstupů, surovin, hnojiv a dalších. Energie jsou však stále jen mírně pod vládním stropem. Česká vláda zastropovala ceny energií velmi vysoko a velmi pozdě. Předpokládáme, že v souvislosti s poklesem nákladů poklesnou i ceny potravin. Problémem může být cenová politika obchodních řetězců," řekla Blesk Zprávám Helena Kavanová z Potravinářské komory.

„Češi jsou velmi citliví na cenu, obchodníci se snaží maximalizovat svoje zisky tím, že hledají možnosti, kde nakoupit levněji. Problémem se tedy stávají levné dovozy, zvláště ze zemí, kde neplatí tak přísné podmínky pro pěstování a výrobu potravin. Z našich pultů tak mizí české a regionální výrobky. A to je škoda," dodala Kavanová. 

S návratem spotřební daně na naftu lidem v poslední době „zdražilo“ také  palivo. Na inflaci to bude mít podle Dufka zanedbatelný vliv. „Fakticky se ceny nafty u nás přiblížily k polským cenám. Snižovaly se v době, kdy pohonné hmoty dosahovaly hranice 50 korun za litr. Teď už zdaleka nestojí tolik a nižší daň je zbytečná. Vracíme se tam, kde jsme byli,“ sdělil.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

jajas ( 5. září 2023 17:00 )

Jo, takže v překladu to znamená, že podle poradce Pepy je balíček super, ale pokud to nedopadne, tak za to mohou prodejci....no jak říkám, oni se vždycky ze všeho vykecají, místo aby udělali něco pořádného se vším všudy.....

jajas ( 5. září 2023 16:57 )

Líbí se mi to sdělení, že "cena je přijatelná".....ten Spolek si fakt nedá pokoj...

Jirik-ta ( 5. září 2023 03:59 )

je to beznadějný.

Jirik-ta ( 5. září 2023 03:58 )

Česko jedná o koupi 24 letounů F-35 z USA. Řehka: Cena je přijatelná, 5. generaci potřebujeme

Jirik-ta ( 5. září 2023 03:57 )

Naše drahá vlast v křeči, kdyby radši nešaškovali, na čt2 Šetřit - to je výzva 1/12 Elektřina v bytě svetr?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa