Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Inflace v Česku zpomaluje, je nejníž za poslední rok. Zdražení potravin zaskočilo i experty

Aktualizováno -
13. dubna 2023
11:01
Autor: ČTK, lig - 
13. dubna 2023
09:34

Inflace v Česku je nejnižší od loňského dubna. Spotřebitelské ceny stouply v březnu meziročně o 15 procent, tempo růstu tak zvolnilo z únorových 16,7 procenta. Vliv mělo zlevnění pohonných hmot, zmírnil růst cen zemního plynu. Téměř o čtvrtinu nadále zdražovaly potraviny. Čísla dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoj inflace odpovídá očekávání analytiků.   Překvapením pro ně bylo meziměsíční zdražení potravin, očekávali u nich stabilitu nebo pokles cen. 

Spotřebitelské ceny zmírnily meziroční růst podruhé za sebou, je za tím ale zejména srovnání s loňskými už vysokými cenami. Většina tohoto zpomalení je ovlivněna vývojem loňské vyšší srovnávací základny, uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Pohonné hmoty byly v březnu proti loňsku levnější o 19 procent, ceny zemního plynu zmírnily meziroční růst na 60 procent ze 74,3 procenta v únoru. Vodné zdražilo o 16,3 procenta, stočné a elektřina zhruba o 30 procent, tuhá paliva o víc než polovinu a teplo a teplá voda o 44,6 procenta.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů meziročně stouply o 23,5 procenta. Zhruba o třetinu zdražily rýže, mouka a vepřové maso, o víc než 45 procent se zvýšila cena polotučného mléka a o tři čtvrtiny cena vajec. Zelenina v březnu proti loňsku zdražila téměř o 30 procent, cena cukru je dvojnásobná.

Ceny stravovacích služeb vzrostly meziročně o 21,5 procenta a ceny ubytování o víc než 19 procent. Dovolené zdražily téměř o čtvrtinu, oděvy a obuv o 14,3 procenta. Úhrnem ceny zboží v březnu meziročně stouply o 17,0 procent a ceny služeb o 11,7 procenta.

Ve srovnání s únorem ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. Zdražovaly některé potraviny, plnotučné mléko o šest procent a zelenina o pět procent. Vzhůru šly také ceny ubytování a stravování, oděvů a obuvi, o 3,1 procenta se zvýšily ceny sociální péče. Meziměsíčně klesly ceny pohonných hmot, zemního plynu a dovolených. Z potravin proti únoru o desetinu zlevnila vejce a dolů šly také ceny másla, sýrů a tvarohů.

„Je zřejmé, že relativně velké zpomalení inflace v meziročním srovnání má na svědomí hlavně vysoká základna z loňska. Ta působila především u pohonných hmot, jejichž ceny loni v březnu v reakci na válku na Ukrajině povyskočily o víc jak pětinu,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Loňská srovnávací základna bude podle něj hlavním faktorem poklesu inflace i v dalších měsících.

„Březnový pokles inflace byl tažen převážně rozkolísanými cenami pohonných hmot, u celé řady položek spotřebního koše však inflační tlaky odeznívají poměrně pomalu a velká část poklesu meziroční inflace je tažena zejména statistickým efektem vyšší srovnávací základny. I z toho důvodu nadále předpokládáme, že celoroční inflace se bude letos pohybovat kolem 11 procent, a to i přes postupné snižování cen energií,“ komentoval zveřejněné údaje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil varoval před přílišným optimismem ohledně rychlého opadnutí inflace. „Poptávkové kategorie, tedy ty určující pro udržitelné snížení inflace, mnoho důvodů k optimismu nedávají. K silnému růstu cen se zde vrátily oděvy a obuv a také stravování a ubytování. Příliš nepotěšily ani potraviny, které namísto vyhlíženého zlevnění vykázaly další zdražení, byť mírnějším tempem,“ uvedl. Varoval, že při očekávaném hospodářském oživení by se pokles tempa inflace mohl zastavit mezi pěti a šesti procenty.

Video  Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši  - Videohub
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 15. dubna 2023 15:58 )

Co se týče cen potravin, připadá mi, že obchodní, zahraniční řetězce ustavily tichý kartel a zdražují potraviny nadále, v
i když jsou ve velkoobchodu ceny nižší, díky snížení cen energií a pohonných hmot

To mi připadá, že čeští vedoucí řetězců si myslí, že naši občané jsou úplně hloupí a využívají toho, že si vzájemně nekonkurují.
Že klesají nakupy potravin je vidět ze statistiky, že i když jsou potraviny stále dražší, obrat z prodeje klesá.
V domovských zemích by si to nedovolily, asi tam mají razantnější vlády.

jajas ( 13. dubna 2023 17:45 )

"Inflace? Ta vládě nevadí, má z ní prospěch. Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda."

jajas ( 13. dubna 2023 16:20 )

Je směšné, že se "soustředil" jen na vejce a pak ještě cukr....všechny základní potraviny vzrostly neúnosně. A papriky? Škoda mluvit..půl kila za 85 Kč...takže kilo si spočítejte. A blbý je, my papriky rádi....květák 75 ks....prý jezte zeleninu....

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:17 )

Jisté zámořské mocnosti dlouhodobé, a jimi rozpoutané války, vyhovují. Zbaví se zastaralých zbraní a výroba nových jede naplno a celá hloupá Evropa jim to že*re i s navijákem a ten starý šrot od nich draze kupuje.

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:13 )

Kdysi byly zálohované všechny lahve (snad některé od vína ne) - i PETod Coca Coly a pak přišla ukradená revoluce a kšeftaři si začali vymýšlet, že jsi pivo nekoupil u nich, ale vedle, tak si běž lahev vrátit tam.

Zobrazit celou diskusi