Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mafra změní majitele, pokud kývnou úřady. Kdo vydavatelství od Babišova fondu koupil?

Autor: Mii, ČTK - 
1. září 2023
13:31

Vydavatelství Mafra změní majitele. Jeden z největších mediálních domů v Česku koupil od holdingu Agrofert miliardář Karel Pražák. Koupil také chemické závody Synthesia. Agrofert spadá do svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO), jenž je za vlastnictví médií, byť nepřímé, dlouhodobě kritizován. Prodej Mafry ještě musí posoudit antimonopolní úřad. Podle Hospodářských novin hodnota akvizice překročila 10 miliard korun.

Vydavatelství Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, týdeník 5plus2 a různé časopisy, provozuje zpravodajské portály a další internetové portály a služby, rádia Impuls a Rock zone, hudební televizi Óčko a vlastní tiskárny Mafraprint.

Babiš, respektive jeho holding Agrofert, vydavatelství koupil v roce 2013. Sliboval, že do zpravodajství zasahovat nebude, avšak již brzy po převzetí se začaly objevovat zprávy, že mediální dům zneužívá k posilování svého vlivu. Sněmovna proto v roce 2017 přijala novelu zákona o střetu zájmů, která zakázala, aby členové vlády a další činitelé provozovali rozhlasové a televizní vysílání a vydávali periodický tisk. Babiš v reakci na normu v únoru 2017 vložil akcie firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

O prodeji Mafry novému majiteli se spekulovalo poslední půlrok, podle deníku E15 Agrofert rozhodoval mezi dvěma nabídkami na převzetí – kromě Pražáka byla druhým uchazečem skupina Czechoslovak Group zbrojaře Michala Strnada. Pražák však předložil vyšší nabídku.

Kdo je Karel Pražák

Pražák je bývalý spolupracovník zakladatele finanční skupiny PPF Petra Kellnera. Vlastní investiční skupinu Kaprain, kterou založil v roce 2013. Soustředí se na čtyři základní oblasti: průmysl, nemovitosti, sport a zábava a finance. Do průmyslové větve patří například společnosti Spolchemie, Rubena nebo AVE CZ odpadové hospodářství. Nemovitostní část tvoří zejména kancelářské budovy Harfa Business Center u pražské O2 areny, Pařížská 25, Oaks Prague či projekt Victoria Palace na Vítězném náměstí. Ve financích se skupina zabývá mimo jiné odkupem, správou a vymáháním pohledávek.

Od roku 2019 je Kaprain vlastníkem českého hokejového klubu HC Sparta Praha. V outletovém a zábavním centru POP Airport vybudoval Dinosauria Museum Prague a největší krytý zábavní park v Česku Majaland.

Video  Babišův odchod z politiky: „Dobrý politický marketing, který už tu byl,“ soudí politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tom Zach ( 1. září 2023 22:07 )

Babiš bude vždy vadit a to jen proto, že byl komunista a estébák. Jako vadí jemu podobní. Klid bude, až tihle služebníci Ruska, komunistů už nebudou!

Tom Zach ( 1. září 2023 22:04 )

Jeho firma Bauer vlastní několik tištěných periodik, takže tomu nerozumíte vy, ale spíš vůbec nevíte co váš guru vlastní!

Tom Zach ( 1. září 2023 19:39 )

Lepší názor: děkuji za důkaz vaší nulové inteligence, kde dochází argumenty přichází sprostota, typické pro komunisty!

1pravda1 ( 1. září 2023 19:04 )

zákon o držení médií se týká jen tištěných médií... ještě něčemu nerozumíte?

1pravda1 ( 1. září 2023 19:02 )

týká se to jen tištěných médií - máš tam ještě něco, čemu nerozumíš?

Zobrazit celou diskusi