Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův soud jde do finále! Prezidentský kandidát se v kauze Čapí hnízdo čílil kvůli „blbosti“

Aktualizováno -
4. ledna 2023
16:09
Autor: ČTK, Maxmilián Nový, for - 
4. ledna 2023
09:42

Pražský městský soud se ve středu vrátil k projednávání kauzy kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soud vyslechnul znalce k ekonomickým posudkům, které předložila obhajoba. Oba obžalovaní také doplnili svou výpověď. Soud skončil v půl čtvrté odpoledne, ve čtvrtek by mohly přijít na řadu závěrečné řeči. 

Podle reportéra Blesku právník Babiše Michael Bartončík směrem k novinářům po příchodu utrousil něco o svoloči. Jako první pak vystoupil znalec v oblasti ekonomie, kterého navrhli právníci expremiéra. Ten před soudem zodpovídal dotazy obhajoby, jak si konkurovaly výrobky společnosti Imoba a Farmy Čapí hnízdo. Ještě než začal vypovídat, soudce Jan Šott odmítl žádost obhajoby, aby byla před soud znovu předvolána znalkyně Záhorská, která vypovídala o psychickém zdraví Andreje Babiše mladšího. Důvodem je podle Šotta fakt, že znalkyně vystupovala u soudu minulý měsíc. 

V síni vystoupili znalci k tomu, zdali areálu nekonkurovaly další společnosti patřící pod Agrofert. Znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář tvrdí, že nekonkurovaly. 

Po vystoupení znalce se začaly číst listinné důkazy a Babišův právník se jal číst posudek švýcarských lékařů o Babišovi juniorovi, kterému podle těchto materiálů v roce 2018 diagnostikovali paranoidní schizofrenii. 

Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (4.1.2023) Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (4.1.2023) | Foto Blesk - Renata Matějková

Babiš: Schizofrenik nesnáší, může i vraždit

Slovo si vzal i samotný Babiš, který popisoval, jak těžké bylo starat se o psychicky nemocného syna. „Proto jsem byl hrozně vděčný, když jsem přemluvil manžela Prototopové. Jezdili spolu na lyže, on byl součástí jejich rodiny.“  Expremiér se ale vrátil i k údajnému únosu jeho syna na Krym. „Roky tady poslouchám, že jsem nechal unést syna, což je samozřejmě blbost.“

„Jeho matka říká: bohužel náš syn Andy si to vymyslel. A mně pět let tady píšou, že jsem unesl syna. Tady je to černé na bílém. Vymyslel si to,“ trvá Babiš na tom, že údajný únos je jen lež. Uvedl také, že se o svého syna staral, hledal pro něj vhodnou léčbu a pomohl mu vystudovat i žít.  „Člověk se schizofrenií je ale náročný. Nesnáší a může zavraždit svoje rodiče,“ uvedl dokonce Babiš. 

Po obědové přestávce vystoupil opět Babišům právník, který požadoval, aby znovu vyšetřili Babiše Juniora. Podle jeho názoru nevzaly předchozí znalkyně v potaz údajnou manipulaci veřejnými osobami, které měl podlehnout Babiš junior.

Poté vystoupila i Jana Nagyová, která mluvila téměř dvě hodiny. Ta podotkla, že není v jejích silách si zapamatovat všechno. „Je to už 15 let,“ uvedla. Odkázala na svou předešlou výpověď a dále chtěla už jen reagovat na to, co zaznělo u soudu. „Neměla jsem nejmenší možnost pochybovat, že společnost splňuje všechny podmínky malého a středního podniku,“ sdělila a ve výpovědi také uvedla, že i dnes je pořád otázka malého a středního podniku stále živá. 

Nagyová také uvedla, že nikdy neměla tušení, že by za farmou stál Andrej Babiš a dozvěděla se to až z projevu expremiéra ve Sněmovně. A promluvila i o svém vztahu k Monice Babišové. „Měla jsem k Monice Babišové velmi blízko. Za posledních pět let jsem se jí styděla ozvat, protože do toho byla zatažena neoprávněně,“ uvedla mimo jiné. 

Po Nagyové šel mluvil zase Babiš. Podle reportéra Blesku byla v tu dobu v sále znát únava. Soudce si například mnul oči a mnozí si unaveně podpírali hlavy. Babiš se také znovu opakoval a obhajoval projekt Čapí hnízdo jako projekt, který přivedl do rozpočtu 400 milionů korun a který dotaci 50 milionů vrátil. „Je tam jasná nenávist vůči mé osobě,“ řekl na adresu novinářů a politiků. Na závěr své řeči dodal, že je nevinen a nic nespáchal. Tím soud pro středu skončil a pokračovat bude zase ve čtvrtek, nejspíše čtením závěrečných řečí, pokud se tedy soud nedohodne na tom, že vyhoví obhajobě a nechá vypracovat nový posudek na syna Babiše. 

Rozsudek by pak mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb, které se konají 13. a 14. ledna. Záleží však na vývoji jednání, hlavní líčení je zatím nařízené do pátku.

„K vyhlášení rozsudku mohu pouze obecně uvést, že zpravidla následuje krátce (nanejvýš v řádu dnů) poté, co zazní závěrečné řeči a poslední slova obžalovaných,“ uvedl mluvčí soudu Adam Wenig.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Video  Andrej Babiš u soudu: První týden líčení  - Videohub
Video se připravuje ...

pragver ( 5. ledna 2023 07:25 )

Ty se v tom nějak vyznáš! Soud se v tom už taky dost dlouho plácá. Je to jako
s těma Babišovými dluhopisy, to byla nafouknutá kauza a najednou ticho po pěšině. I ten Kalousek už sklapnul !

pragver ( 5. ledna 2023 07:17 )

Podívej se na mapu a rozlohu Ukrajiny a kde leží Krym. Jen je pochopitelně zvýšený zájem o strategický most spojující Krym s pevninou a ten Rusové mají (až na jeden incident), plně pod kontrolou. Podívej se jaká je kapacita mostu, jaká auta a kolik jich tam denně projede....Novináři tam nejezdí, protože mají jiné zadání !!!

nespokojeny ( 4. ledna 2023 20:57 )

....tam kam měly????

nespokojeny ( 4. ledna 2023 20:55 )

Pokud Babiše odsoudí do termínu volby prezidenta, stane se z něho mučedník a bude zvolen.
Očekávání rozhodnutí soudu je spíše kontraproduktivní. Špatná taktika.

rudy_hnis ( 4. ledna 2023 19:22 )

Podstatné bylo, že se tam střílelo a novináři se báli tam jet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa