Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel s první dámou v Římě: Schůzka s italským prezidentem i premiérkou. A varování před Ruskem

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Daniel Kraus - 
28. listopadu 2023
18:32

Českému prezidentovi Petru Pavlovi dnes začal oficiální program návštěvy Itálie. V poledne se sešel s protějškem Sergiem Mattarellou a o několik hodin později ho čekalo jednání s premiérkou Giorgiou Meloniovou, s níž už se setkal letos v květnu při její návštěvě Prahy. Pavel v rozhovoru pro italský deník vedle toho kritizoval váhání při podpoře Ukrajiny a nesplněné sliby při podpoře ukrajinské armády. „Nemáme jinou možnost, než dát Ukrajině všechno, co potřebuje,“ uvedl Pavel pro Corriere della Sera. Nutnost pomáhat Ukrajině zdůraznil vícekrát. 

Tématy schůzek s vrcholnými italskými představiteli jsou pro Petra Pavla ekonomické, unijní, zahraničněpolitické i bezpečnostní otázky.

Ředitel hradního zahraničního odboru Jaroslav Zajíček novinářům řekl, že Itálie a Česko vnímají v zásadě totožně řadu aktuálních krizí a konfliktů včetně války na Ukrajině. 

Dopoledne se Pavel i s manželkou Evou setkal s českými honorárními konzuly a zástupci krajanské komunity. Poté zamířil do Kvirinálského paláce, kde jednal se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou.

Petr Pavel na návštěvě Itálie: S první dámou a Sergiem Mattarellou (28.11.2023) Petr Pavel na návštěvě Itálie: S první dámou a Sergiem Mattarellou (28.11.2023) | Hrad.cz/Zuzana Bönisch

Odpoledne prezident zavěsil věnec k pamětní desce spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika a československých legionářů. Následně se Pavel setkal s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Vystoupil také s přednáškou ve škole NATO Defense College. Tam uvedl, že Rusko je v současnosti nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost. 

Ruské imperiální ambice by podle Pavla neměly limity, pokud by tyto limity nebyly stanoveny. „Pokud mu to bude dovoleno, Rusko se nebude zdráhat vzít si regiony bývalého východního bloku,“ poznamenal. Země, které stále nejsou členy Evropské unie a NATO, podle něj čelí velkému riziku. „Proto je velmi důležité podporovat státy jako je Moldavsko, Gruzie či Bosna a Hercegovina,“ řekl.

Rusko přineslo dalekosáhlý vojenský konflikt do Evropy, způsobilo na Ukrajině obrovské lidské utrpení a destrukci, uvedl prezident. „Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti OSN, si osvojilo imperialistické, vražedné tažení proti suverénní zemi a páchá válečné zločiny rozměrů, které nebyly v Evropě k vidění v posledních 80 letech s výjimkou masakru ve Srebrenici,“ řekl Pavel.

Zopakoval, že Ukrajina musí být nadále podporována politicky, ekonomicky, humanitárně i vojensky. Na tom se podle svých dřívějších slov dnes shodl i při jednání s italským prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. 

Pavel: Itálie bude Ukrajině nadále pomáhat

Itálie zastává stejný názor na podporu Ukrajiny jako Česko, řekl prezident Petr Pavel novinářům v Římě po dnešním jednání se svým protějškem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Bude podle něj pokračovat vojenská a také finanční pomoc pro zemi, která čelí ruské invazi. Česko i Itálie podle českého prezidenta nacházejí stále více společných pozic ohledně bezpečnosti, energetiky a nezávislosti na ruských zdrojích, ekonomické spolupráce či toho, jak čelit důsledkům migrace.

Obě země podle Pavla zastávají názor, že neúspěch Ukrajiny by byl neúspěchem všech. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu by pro Evropu jakákoli nestabilita v regionu byla ohrožením, míní.

Spolupráce mezi Českem a Itálií má podle prezidenta obrovský potenciál dále růst. Jedná se o rozšíření kooperace ve všech perspektivních oborech, kromě energetiky a obrany zmínil Pavel letectví, kosmický průmysl, dopravní infrastrukturu, vzdělávání, vědu či výzkum.

Tématem jednání s oběma italskými státníky byla také migrace. Pavel považuje za důležité najít společnou evropskou politiku pro řešení problému a konkrétně pomáhat nejen financemi, ale také například vysíláním expertů nebo poskytnutím logistického zázemí pro záchytná místa nejlépe v zemích původu migrace.

Podle Pavla je důležité podle možností přispět k ochraně vnějších hranic Evropské unie či k lepší readmisní a azylové politice. Zkušenost s migrací má podle něj Česko poměrně velkou i vzhledem k tomu, že na jeho území je stále více než 370.000 ukrajinských uprchlíků, což podle prezidenta italská strana velice ocenila.

Migrace se nedá řešit stát od státu, je potřeba na ni pohlížet jako na společný problém. „Do budoucna se migračním vlnám z různých zemí nevyhneme, protože svět nebude stabilnější, vliv klimatické změny bude podněcovat další migrační vlny,“ míní Pavel.

Pavel varoval před ochabnutím pomoci Ukrajině

Pokud Západ poleví v podpoře Ukrajiny, může být příští rok pro Rusko ještě příznivější. Vítězství Ruska ve válce proti Ukrajině by přitom mohlo mít pro Západ nepříjemné důsledky v budoucnu, řekl Pavel v rozhovoru s italským deníkem Corriere della Sera.

Pavel zdůraznil, že jako prezident posuzuje situaci ohledně války na Ukrajině nejen z perspektivy bojiště, ale i z hlediska principů. „Nemáme jinou možnost, než dát Ukrajině všechno, co potřebuje pro svůj úkol obnovit suverenitu a kontrolu nad svými hranicemi: Cokoli menšího by bylo naším neúspěchem,“ řekl Pavel.

Vítězství Ruska by posílilo myšlenku, že jiné režimy mohou dosahovat svých cílů silou a že se mohou spoléhat na slabost západních demokracií, domnívá se Pavel.

Příští rok bude podle české hlavy státu pro Ukrajinu ještě obtížnější a nadcházející zima mimořádně náročná. Pavel poukázal na to, že většina ukrajinské infrastruktury je zničena a ani se západní pomocí ji nelze zcela obnovit. „Pro obyvatelstvo to bude těžké a s váháním zemí, které nyní podporují Ukrajinu, poroste pocit frustrace. A přirozeně to vytváří situaci, která není příliš příznivá pro pokračování protiofenzivních operací,“ upozornil Pavel.

Zima podle něj poskytne Rusku, které už dokázalo svůj průmysl převést do válečného režimu, čas na obnovu. „Vyrábějí mnohem více velkorážné munice, více tanků, nabírají více vojáků. Jednají s několika zeměmi o dodávkách,“ připomněl prezident. „Pokud promeškáme příležitost zachovat naši podporu Ukrajině, příští rok by mohl být pro Moskvu ještě příznivější. Tento rok je klíčový pro položení základů úspěchu, příští rok bude složitější,“ dodal.

Pavel kritizoval nedostatečné dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která tak nemůže pokračovat ve vysoce intenzivní operaci. „Nedodrželi jsme sliby zásobovat Ukrajince dělostřeleckou municí, výcvik na F-16 neprobíhá tak rychle, jak by měl,“ řekl Pavel a poukázal například na váhání Berlína ohledně dodávek střel s dlouhým doletem Taurus.

Ve středu navštíví Miláno

Do Itálie prezidenta doprovodila zhruba třicetičlenná podnikatelská mise. Zejména jde o podniky zaměřené na letectví, energetiku, obranu, dopravu či moderní technologie.

Ve středu ráno Pavel odjede vlakem do Milána, kde bude jednat s šéfem regionu Lombardie Attiliem Fontanou, navštíví továrnu Moto Guzzi či montovnu letounů F-35.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

roxin ( 30. listopadu 2023 09:29 )

To proto že tys s noční šichtou skončil. 😃

roxin ( 29. listopadu 2023 11:27 )

Slovo T A T A M SE PSÁT NESMÍ? nevěděla jsem to. 😨

roxin ( 29. listopadu 2023 08:20 )

Jsem stejný kafemlejnek jako jsi byl ty za vlády Babiše a teď se cukáš a sklaplo ti, teď musíš držet pusu a krok a tvé kecy jsou jen k smíchu, jen se to otočilo a tobě se to nelíbí že nemůžeš všechny urážet jak jsi byl zvyklý, ale s tím nic nenaděláš tvá ÉRA JE ***M!!! 👎

Kopyto ( 29. listopadu 2023 03:45 )

On si dovolí je kritizovat za nedodržení slibů v pomocí UA a toho našeho de...la se dodržování všech předvolebních slibů netýká? A pí...předsedkyně s ratlíkem to už je úplně vrchol

Uživatel_5522193 ( 29. listopadu 2023 00:05 )

Možná z gauče 🤪

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa