Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čaputovou rozveselili klauni, pak běžela položit věnec: Co řekla o vzniku Československa?

Autor: ČTK, Mii - 
27. října 2023
18:11

Výročí založení Československa je sice až zítra, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jej ale uctila již dnes. Společně s novým šéfem slovenského parlamentu Peterem Pellegrinim v Bratislavě položili věnce k památníkům spoluzakladatelů ČSR Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Ještě před tím se Čaputová setkala se skupinou klaunů – lidmi, kteří pomáhají dětem překonat strach z nemocnic.

„Na tu dobu to byla velmi moderní, demokratická republika s ústavou. Položila základy ústavního soudnictví, (měla) rovné volební právo, volební právo pro ženy. Byla to respektovaná republika i v zahraničí,“ řekla Čaputová o ČSR novinářům.

Slovenská prezidentka za důležité označila, že Česko a Slovensko i po 30 letech od rozdělení společného státu více věcí spojuje než rozděluje.

Pellegrini zase připomenul spolupráci trojice zakladatelů ČSR včetně Edvarda Beneše.

„Je třeba ocenit to, že tři osobnosti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a generál Štefánik navzdory tomu, že pocházeli z jiného politického spektra, dokázali překonat svá politická ega, možná i osobní ega a dokázali se sjednotit pro silnou myšlenku vzniku Československé republiky. Kéž by takovýto přístup bylo možné najít nejen v dnešní světové, evropské, ale hlavně v domácí politice,“ řekl Pellegrini.

Nový šéf slovenské sněmovny Pellegrini věnce k památníkům Masaryka a Štefánika, které se nacházejí na bratislavském nábřeží Dunaje a zhruba kilometr od sebe, položil v doprovodu českého velvyslance na Slovensku Rudolfa Jindráka.

„Je velmi dobře, že se naši slovenští přátelé hlásí k odkazu 28. října 1918. Já budu dělat všechno proto, aby česko-slovenské vztahy i po volbách na Slovensku byly co nejlepší, co nejintenzivnější ve prospěch občanů,“ řekl Jindrák.

Slovenský parlament v roce 2020 rozhodl, že výročí vzniku ČSR si země bude připomínat státním svátkem. Na rozdíl od jiných státních svátků 28. říjen zůstal ale na Slovensku obvyklým pracovním dnem.

Prezidentka nasadila úsměv

Čaputová toho dnes na programu měla více. Před pietou se v prezidentském paláci setkala s lidmi z občanského sdružení Červený nos, kteří podle ní dělají úžasnou věc.

„Pomáhají nemocným dětem překonat strach z nemocnice nebo léčby a vykouzlit jim úsměv na tváři právě ve chvíli, kdy jim nejvíce chybí. Přijal jsem je v Prezidentském paláci na Světový den úsměvu, abych ocenil jejich práci,“ uvedla Čaputová a přidala fotografie, na kterých byla viditelně nadšená.

„Ve sdružení pracuje 70 profesionálních zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují více než 50 nemocnic s dětskými odděleními a také zařízení pro seniory po celé zemi. Protože kde je smích, tam je naděje,“ dodala slovenská prezidentka.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi