V Československu toho roku odžíval prezident Masaryk svůj poslední rok života. Karel Čapek napsal Bílou nemoc, v New Jersey došlo ke zkáze Hindenburgu, narodila se Madeline Albrightová a vznikla jedna z nejunikátnějších mincí v historii, která ke všemu má zdokumentovaný „rodokmen“. Tyto všechny události pojí rok 1937. V dražbě aukčního domu Macho & Chlapovič se vydražila za 20,7 milionů korun. Svatováclavský pětidukát, jenž prošel dražbou před třemi lety, byl ale prodán za 23 milionů korun.

Výjimečnost nad výjimečnosti

Čím je vlastně dvojdukát, jehož vyvolávací cena byla 650 000 eur (v přepočtu na tuzemskou měnu 16 milionů korun) tak unikátní? Nejen svým původem, ale i zevrubně zdokumentovaným „porodem“. Vznikl totiž na zakázku. „V archivních záznamech Mincovny Kremnica jsme našli přesné údaje o objednávce Karla Hackenschmida. Zdokumentovaný původ mince jí dodává ještě větší atraktivitu z pohledu investorů a sběratelů,“ uvádí Elizej Macho, jenž je spoluzakladatelem aukčního domu Macho & Chlapovič.

Atraktivita tkví i v tom, že se ani neví, kolik kusů jí bylo vyraženo právě v daném roce. Což z ní podle znalců činí unikát – mince téhož druhu jsou známy jen dvě. „Oficiální záznamy z mincovny uvádějí, ve kterém roce bylo vyraženo kolik mincí. Neuvádějí však, jaký ročník byl na minci vyražen,“ vysvětluje Macho. „Mohou být 4 nebo jich je 8. V každém případě jde o extrémně vzácný ročník mince, ze kterého se dosud objevily pouze 2 kusy v nabídce aukčních společností.“

Unikátní dvoudukát se nakonec vydražil za cenu menší, než se očekávalo. Jeho vyvolávací cena byla rekordní - 650 tisíc eur!
Autor: Aukční dům Macho & Chlapovič

Sbírka vzácných mincí

Jak bylo řečeno – objednal si ji Karel Hackenschmied, který byl významným pracovníkem Rakousko-uherské banky. Sám byl vášnivým sběratelem mincí. Její největší devízou byly četné mince z doby předposledního rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Po rozdělení monarchie shromažďoval mince a platidla dál.

Fotogalerie
5 fotografií