Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel ruší Zemanovu tradici: Na Vánoce dopřeje lidem klid. Kdy bude mít projev?

Autor: ČTK - 
20. října 2023
13:39

Prezident Petr Pavel nenaváže na vánoční poselství svého předchůdce ve funkci Miloše Zemana. Současná hlava státu s projevem vystoupí na Nový rok, jako to činili prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. 

Bližší podrobnosti k chystanému Pavlovu vystoupení komunikační odbor Hradu nesdělil, změnu termínu ale potvrdil. „Prezident Pavel na vánoční projevy bývalého prezidenta Zemana navazovat nebude, svůj projev přednese na Nový rok,“ uvedl Karel Čapek z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

Projev k závěru roku hodlá pronést i premiér Petr Fiala (ODS). Přesné datum úřad vlády teprve ladí s ohledem na prezidentovy záměry.

Tradici novoročních projevů zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Zprvu nedržel projevy ke spoluobčanům, zato poskytoval tradičně novinám novoroční interview. Na Nový rok 1919 také promluvil k Národnímu shromáždění. Ve 30. letech pak Masaryk začal vystupovat s vánočními projevy.

Ve štědrovečerních, tehdy už rozhlasových projevech, pokračoval po svém nástupu do funkce také druhý československý prezident Edvard Beneš. Tradici nepřerušil ani prezident okupovaných Čech a Moravy Emil Hácha. Vánoční projevy zrušil až první komunistický prezident Klement Gottwald, který začal poselství národu přednášet na Nový rok.

Novoroční projevy k národu měli také prezidenti samostatné České republiky Havel a Klaus. Tradici narušil až prezident Zeman, který v roce 2013 vystoupil s projevem 26. prosince. Změnu termínu zdůvodnil tím, že chce navázat na zvyk z první republiky. Vánoční poselství, jak svá vystoupení nazval, přednášel Zeman až do konce funkčního období letos na jaře.

Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu.  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

roxin ( 24. října 2023 14:03 )

...Hm a on ti je kazil, vždyť jsi ani nevěděl kdy ten proslov měl.

Kalunka ( 22. října 2023 14:49 )

misha46 ( 22. října 2023 12:08 )

Špicl Pávek

yarda ( 22. října 2023 08:10 )

Já si jako už tradičně počkám, až mi někdo v masmédiích vysvětli CO říkal a JAK to myslel.

roxin ( 21. října 2023 16:15 )

Ále jdi jen že Zeman mluvil 26.12 takže když jsi ty vypínal TV na Štědrý den kvůli Zemanovi tak jsi toho 26.12. musel poslouchat co říká nebo mít TV vypnutou celé 3 dny, jinak to nevidím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa