Nástup byl přibližnou rekonstrukcí aktu z roku 1921, jeho součástí byly jednotky Hradní stráže a Klubu vojenské historie Hradní setnina. Doplnili je příslušníci dalších vojensko-historických spolků v dobových stejnokrojích. Návštěvníci mohli vidět nejen historický, ale i současný bojový prapor Hradní stráže.

Rekonstrukce zahrnovala inscenované předání praporu z rukou Masaryka, který na nádvoří přijel v kočáře taženém koňmi. Výhradně pro tuto příležitost je zapůjčil Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Po hlavním ceremoniálu bylo na programu vystoupení motocyklové jednotky a exhibiční vystoupení přehlídkové jednotky Hradní stráže.

Hradní stráž je jednou ze složek českých ozbrojených sil. Podle webu ministerstva obrany ji tvoří 936 osob, z toho 90 důstojníků, 135 praporčíků, 668 poddůstojníků a 43 občanských zaměstnanců. Za úkol má nejen vnější ostrahu areálu Pražského hradu, ale i hlídání lánského zámku. Vojáci Hradní stráže se jako čestná stráž účastní i reprezentačních a protokolárních aktů prezidenta.

Založení Hradní stráže se váže k 7. prosinci 1918, kdy byla nařízením československého vrchního velitelství zřízena pro vojenskou ochranu Pražského hradu pěší setnina, která patřila do 28. pěšího pluku v Praze. V počátcích jednotku tvořilo zhruba 170 mužů. Na ostraze Hradu se podíleli i členové Sokola z Hradčan, později českoslovenští legionáři z francouzské, italské a ruské fronty. Za druhé světové války byla stráž zrušena a její úkoly plnilo vládní vojsko.

Video
Video se připravuje ...

Petr Pavel o sbírce pro nemocného Martínka: Je hrdý na lidi, kolik dokázali vybrat peněz ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
11 fotografií