Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záchrana pobodané ženy a dvojnásobná první pomoc po střetu s vlakem. Statečné hrdiny ocenil prezident

/
  • Prezident Petr Pavel předal ocenění Zlatý záchranářský kříž hrdinům, kteří svou pohotovostí zachránili žiovt
    10. října 2023 ● 16:56

    Z rukou prezidenta Petra Pavla v úterý převzali na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž hrdinové, kteří svým pohotovým jednáním zachránili několik lidských životů. Sedmnáctiletý David zachránil před násilníkem škrcenou ženu, osmnáctiletý Matyáš zase u krajnice zastavil autobus s řidičem v bezvědomí. Pohotovým záchranářům se podařilo zachránit život pobodané ženy a zakročit neváhal ani hasič Pavel, který poskytnul první pomoc dvěma osobám, jež se připletly do cesty vlaku, ve kterém ve svém volnu cestoval. Tím však výčet hrdinů zdaleka nekončí.

    Celkem bylo uděleno sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě další ceny ve spolupráci s partnery časopisu Rescue Report, který je vyhlašovatelem soutěže. Hodnotitelé vybírali ze zhruba sedmi desítek návrhů. 

    Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, a to dobrovolníků i profesionálů. Oceňována je i první pomoc laiků a neziskových organizací působících v oblasti záchranářství. Zlaté záchranářské kříže vyhlašuje časopis Rescue Report na území České republiky od roku 1999, od roku 2007 se projekt rozšířil i na Slovensko.

  • 1.

    Dvojnásobná první pomoc zraněným po srážce s vlakem

    Cenu generálního ředitele Hasičského sboru ČR převzal hasič Pavel Dostál, jehož příběh je skutečně kuriózní. V srpnu loňského roku Pavel Dostál ve svém volnu cestoval z Prahy do Klatov. Krátce po odjezdu z nástupní stanice vlak ale začal prudce brzdit, a průvodčí cestujícím sdělil, že se jejich vlak právě střetnul s osobou v kolejišti. „Jakožto příslušník hasičského sboru jsem se mu nabídl, že umím poskytnout první pomoc. Oznámil mi, že zjistí jaká je situace a případně se vrátí. Po chvíli se vrátil a řekl, že osoba je stále naživu. Vzal jsem si svou příruční lékárničku a šel jsem na věc,“ řekl Blesku oceněný hasič Pavel Dostál. Příruční lékárničku si prý Pavel Dostál bere s sebou na všechny výlety a túry po horách. „Je to asi v rámci nějaké nemoci z povolání,“ zavtipkoval hrdina. Sražený muž v kolejišti utrpěl mnohočetné zlomeniny a byl v bezvědomí. Přesto si s ním zkušený hasič dokázal poradit.

    Pavel Dostál ve svém volnu pomohl dvěma zraněným, které srazil vlak
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Vlak ale nepopojel příliš daleko, o několik kilometrů dál se situace zopakovala, tentokrát se do kolejiště přimotala žena. „To už jsem si říkal, jestli si z nás někdo dělá srandu a začal jsem přemýšlet, jestli mám dostatek chirurgických rukavic,“ vzpomíná Dostál. V druhém případě naštěstí nehoda nebyla ale tak závažná, jako po výjezdu z Prahy. „Ta paní byla naštěstí jen lehce zraněná, to už pro mě byla víceméně procházka růžovým sadem,“ říká hasič. Ošetřil jí odřený loket a pomohl jí vzpamatovat se z šoku, který utrpěla.

  • 2.

    Záchrana ženy škrcené neznámým násilníkem

    V kategorii záchranářský čin laiků, získal ocenění David Vecko, který ve svých sedmnácti letech před násilníkem zachránil ženu, kterou se cizí muž pokoušel uškrtit provazem. Během cesty na vlak se svým kamarádem zaslechl opodál křik neznámé ženy. Rozhodl se, že se vydá po hlase a najednou spatřil muže, který podle jeho slov nevypadal zrovna při smyslech, jak klečí na bezmocné ženě s provazem v ruce. V tu chvíli David neváhal, rozběhl se a vší silou do muže strčil. Ten byl jeho jednáním natolik zaskočený, že vzal nohy na ramena a z místa rychle zmizel. David se okamžitě začal věnovat škrcené ženě, ta už měla fialová ústa, ze kterých jí tekla krev. Mezitím, co se jí David snažil poskytnout pomoc, jeho kamarád přivolal policii. David Vecko tím ženě zachránil život.

    17letý David zachránil život ženě, kterou škrtil neznámý maniak
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    O svůj vlastní život se přitom podle svých slov David vůbec nebál. „Byl jsem v úplně normálním rozpoložení, prostě jsem šel na vlak. Když se najednou tohle stane, mozek vůbec nestihne zareagovat na nějakou hrozbu nebo nebezpečí. Mně to vlastně došlo až druhý nebo třetí den,“ řekl Blesku mladý hrdina. „Jednal jsem impulzivně, jak mi to přítomnost naservírovala, tak jsem konal,“ dodává David Vecko.

    Prezident Petr Pavel předal ocenění Zlatý záchranářský kříž hrdinům, kteří svou pohotovostí zachránili žiovt
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 3.

    Záchrana pobodané ženy

    Čestného uznání se dostalo také dvěma zdravotníkům pražské záchranné služby. Michaele Procházkové a Karlu Kirsovi zrovna končila služba, když je náhodný kolemjdoucí upozornil, že opodál leží žena, která potřebuje jejich pomoc. Záchranáři otočili svůj vůz a ženě přispěchali na pomoc.

    Na místě bezvládně ležela žena, která měla na svetru viditelné krvavé stopy. „Jednalo se o ženu ve věku zhruba 40 let, která byla napadena kolemjdoucím mužem. Měla dvě bodná poranění, jedno bylo v oblasti břicha a druhé bylo přímo do srdce,“ vypráví Karel Kirs. Zdravotníci museli jednat v řádech sekund. Poraněné ženě zastavili krvácení a zahájili masáž srdce. Po chvíli se zdravotníkům její srdeční činnost podařilo obnovit.

    Michaela s Karlem zachránili po službě život pobodané ženě
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Jelikož záchranáři nebyli přivoláni, ale pouze zastaveni na ulici, nemohli se na to, co je na místě čeká předem připravit. „Když jedeme na běžný výjezd, můžeme se předem domluvit, kdo co bude dělat a podobně. V tomto případě jsme museli prostě jednat, i když jsme nevěděli, co nás tam čeká,“ říká Karel Kirs. I tak záchranu pobodané ženy zvládli na výbornou. Pro Michaelu Procházkovou to přitom byl úplně první den ve službě. „Byla to pro mě první samostatná služba. Nicméně můj tříměsíční zácvik probíhal právě s kolegou Karlem, takže bylo příjemné, že jsme na sebe zvyklí a víme co od sebe čekat,“ řekla Michaela Procházková.

  • 4.

    Pomoc bezvládnému řidiči autobusu

    Za záchranářský čin laiků převzal ocenění také devatenáctiletý Matyáš Diba. Tomu se podařilo v prosinci minulého roku zastavit u krajnice autobus, jehož řidič zkolaboval. V obci Šťáhlavy řidič autobusu zajel do zastávky a Matyáš Diba uslyšel, jak řidič vydal jakýsi divný zvuk a rozjel se dopředu. V tu chvíli zpozoroval, že je řidič v křeči, nemůže se ovládat a je zcela bezvládný. Matyáš se pokusil řidiči sundat nohu z plynu, ale nedosáhl na ní. Autobus v tu chvíli narazil do vozidla, ve kterém cestoval manželský pár společně se třemi dětmi, nikomu se však naštěstí nic nestalo. Když poté autobus začal couvat, podařilo se Matyášovi stočit volant tak, aby autobus sjel ke krajnici a nikoho dále neohrožoval. Následně mechanicky otevřel přední dveře autobusu, přičemž z venku přišli dva muži, kteří řidiče vyprostili z autobusu ven.

    19letý Matyáš zastavil autobus poté, co jeho řidič zkolaboval
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Ceremoniál na Pražském Hradě si podle svých slov Matyáš Diba náramně užil: „Jsem moc rád, že jsem zde mohl být a především jsem rád, že jsem mohl pomoct.“ Následně dodal, že si velmi váží setkání s prezidentem a prozradil, že si s ním také pořídil fotografii.

  • 5.

    Celá řada dalších hrdinů

    Ocenění získalo také krajské ředitelství liberecké policie za záchranu duševně nemocného muže, za výjimečný přínos pro záchranářství byl oceněn nadpraporčík Jiří Buček, který mimo jiné stál u zrodu speciálních činnosti Hasičského záchranného sboru, jako je sutinové vyhledávání, vyprošťování osob ze zřícených budov či zavalených osob z výkopů nebo jeskyní a dalších podzemních prostor.

    Prezident Petr Pavel předal ocenění Zlatý záchranářský kříž hrdinům, kteří svou pohotovostí zachránili žiovt
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Ocenění získala také Fakulta bezpečnostního inženýrství na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava.

    Čestné uznání obdržely Stanislava Havlíčková za záchranu osob z hořícího domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku i Jana Šedá za resuscitaci dvanáctiletého chlapce, který se topil v rybníku u obce Deblín. Ocenění dostali jihomoravští hasiči a moravská stanice speleologické záchranné služby za záchranu izraelského speleologa.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy