„Narodila jsem se v Česku, ale už sedm let žiju v Izraeli. Mám tam i sestru s dětmi, budeme se je snažit sem dostat,“ popsala v pondělí Eden, když se slzami v očích objímala na pražském letišti svou maminku. Dostat se zpět do Česka nebylo prý úplně jednoduché. „Několikrát mi zrušili let, měla jsem štěstí. Chvíli poté, co jsem se odbavila, zavřeli na nějakou dobu letiště, protože tam spadly rakety. Bylo to šílené, nejhorší, co jsem kdy zažila. Vzali děti, ženy, nikdo neví, kde jsou. Všichni moji kamarádi a i ostatní lidé, kteří nejsou v armádě, se snaží všemožně pomáhat,“ řekla Blesku.

A největší radost měla maminka Ina. „Jsem ráda, že jí tu mám, teď se budu snažit dostat sem i zbytek rodiny. Situace se tam zhoršila, ale doufáme, že by už zítra mohli přiletět,“ svěřila se včera a Eden nakonec dodala: „Mockrát děkujeme České republice za obrovskou podporu, vážím si toho.“

Sabrina (26) o Tel Avivu: Každý známe někoho, koho unesli či zabili

Čtvrtým rokem žila v Izraeli Sabrina (26) z New Yorku. „Jsem velmi vděčná, že se mi vůbec podařilo sehnat letadlo, protože spousta letů se ruší, jsou přeplněné a tak dále. Je to šílené, občas vídáme rakety, je to poměrně běžná věc. Tohle je ale přeci jen o něčem jiném. I když umře jen jediný člověk, je to obrovská tragédie pro celou zemi. Skoro všichni známe někoho, kdo byl unesen, nebo zabit, nebo raněn, to je úplně příšerné,“ popsala Sabrina s tím, že raketa spadla i do obchodu, kde byla chvíli před tím nakupovat. „Do Prahy jsem si koupila letenku 12 hodin před odletem. Mám tu půlku rodiny a jelikož teď v Izreaeli nemám co dělat, rozhodla jsem se částečně i z bezpečnostních důvodů přiletět do Česka,“ dodala.

Rušení letů je na dopravcích

„Už v sobotu jsme evidovali jeden zrušený přílet z Izraele, poté následně v neděli tři zrušené odlety a jeden přílet. Ta situace se může měnit každou hodinu. Máme tu čtyři dopravce, kteří operují do Tel Avivu a záleží na jejich rozhodnutí, zda budou nebo nebudou rušit lety, Letiště Praha do jejich rozhodnutí nezasahuje,“ říká mluvčí Letiště Václava Havla s tím, že doporučují cestujícím, aby byli v kontaktu se svým dopravcem, sledovali jejich webové stránky, popřípadě sociální sítě. „Letiště Praha též aktualizuje své webové stránky, kde je vždy o zrušeném letu nějaká informace,“ dodává Klára Divíšková.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit? Pavlína Horáková

Přes 160 Čechů na místě

V cestovatelském systému Drozd, který spravuje ministerstvo zahraničí, bylo ke včerejšku 162 Čechů nacházejících se v Izraeli. Kvůli současnému konfliktu letecké společnosti po celém světě zrušily a průběžně ruší desítky letů, než bude v oblasti bezpečněji. Slovensko se proto rozhodlo vyslat pro své občany tzv. repatriační let. Česko má podle šéfa diplomacie Lipavského vládní letoun připraven jako záložní variantu a bude-li to potřeba, tak ho kabinet Petra Fialy (59, ODS) do Izraele vyšle.

Fotogalerie
41 fotografií