Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Po teroru přesunou Češi ambasádu do Jeruzaléma? Fiala je pro. Babiš byl dřív proti, teď otočil

Aktualizováno -
9. října 2023
19:42
Autor: ČTK, simao, lig - 
9. října 2023
19:12

Premiér Petr Fiala (ODS) podporuje přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat s koaličními partnery. Fiala to dnes uvedl na sociální síti X. Uvítal také rozhodnutí Evropské unie prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území v reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých. Odpoledne Fiala položil květiny na pietní místo před izraelským velvyslanectvím.

„Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok,“ uvedl dnes Fiala. Věc chce projednat v koalici.

Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) v dubnu při návštěvě izraelského ministra zahraničí řekl, že o přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma politická reprezentace nerozhodla. Uvedl tehdy, že to není na pořadu dne.

O přesun ambasády usiloval bývalý prezident Miloš Zeman. Loni v prosinci Radiožurnálu řekl, že předpokládá, že vláda přesun brzy schválí. Požádal tehdy Fialu, aby zemi při této příležitosti společně navštívili. Fiala tehdy ČTK sdělil, že je přesunu nakloněn, při předsednictví v Radě EU a válce na Ukrajině ale musela vláda řešit aktuálnější výzvy. Lipavský tehdy řekl, že přesun není něčím, co by bylo na pořadu dne.

Opoziční ANO je pro. I s Babišem

Stínová vláda opozičního hnutí ANO v souvislosti s nynější eskalací konfliktu v neděli koaliční kabinet vyzvala, aby učinil všechny kroky pro přestěhování velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoří Česká republika Izrael. Budete mít naši plnou podporu,“ sdělil ČTK předseda stínové vlády a první místopředseda ANO Karel Havlíček. Dnes premiéru Fialovi za jeho kladný postoj poděkoval. „Je dobře, že v zásadních věcech si umíme naslouchat,“ uvedl Havlíček na sociální síti X.

Předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš v roce 2017 uvedl, že s návrhem na přesun ambasády nesouhlasí. O čtyři roky později byl v Jeruzalémě u otevření úřadovny velvyslanectví.

„Pro Radio Prostor jsem dnes řekl, že by Fialova vláda měla jako gesto podpory přesunout českou ambasádu do Jeruzaléma,“ uvedl dnes na facebooku Babiš, který coby premiér navštívil právě i Jeruzalém a zastavil se rovněž u Zdi nářků.

Izrael, který obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967, považuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, zatímco většina zemí považuje východní Jeruzalém za okupované území.

Sobotní překvapivý a bezprecedentní útok z Pásma Gazy na Izrael si vyžádal nejméně 700 izraelských obětí, počet ale stále roste. Nejméně 100 až 150 Izraelců také bylo uneseno. EU dnes oznámila, že pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva. „Vítám rozhodnutí EU prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území. Je to krok, který jsem podporoval už v minulosti,“ napsal Fiala.

Fiala: Naše podpora Izraele je douhodobá

Premiér dnes odpoledne položil květiny na pietní místo před izraelskou ambasádou v Praze. Situaci považuje za vážnou a zdůraznil, že ČR plně stojí za Izraelem.

„Naše podpora Izraeli je dlouhodobá a zvlášť v těchto těžkých chvílích je důležité, abychom tuto podporu vyjádřili všemi dostupnými prostředky. I proto jsem dnes přišel na toto improvizované pietní místo, abych svoji solidaritu s utrpením Izraelců plně vyjádřil,“ řekl Fiala České televizi.

Pro přesun i Jurečka s Pekarovou

Vládní lidovci dlouhodobě podporují přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, sdělil dnes ČTK vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Krok v principu podporuje i šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje za prioritu ochranu civilistů.

„Tento krok jako lidovci dlouhodobě podporujeme. Pokud s takovým postupem bude souhlasit i izraelská strana, budu rád, když tuto změnu provedeme, jakmile to bude možné,“ napsal ČTK Jurečka.

Pekarová Adamová ČTK sdělila, že již v roce 2019 podpořila výzvu tehdejší Babišově vládě, aby iniciovala jednání o společném přesunu velvyslanectví visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) do Jeruzaléma. „Hnutí ANO bylo bohužel většinově proti. ČR de facto uznává Jeruzalém jako hlavní město Státu Izrael a má tam i svou diplomatickou přítomnost. Přesun velvyslanectví je navazujícím krokem, který v principu podporuji. Budeme o tom jednat s koaličními partnery,“ dodala.

Rakušan ČTK napsal, že prioritou je pro něj teď ochrana civilistů, případně revize plateb, které směřují do Palestiny z EU nebo OSN. „Chápu sílu gest, ta ale lidské životy nezachrání,“ uvedl.

Hnutí SPD již před několika lety vládu vyzývalo, aby velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma přemístila, sdělil ČTK Okamura. „Vláda to podle názoru SPD měla již učinit dávno,“ uvedl.

Video  Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 10. října 2023 19:49 )

Korouhvička Lipánek....

jajas ( 10. října 2023 17:41 )

Doma má vláda bordel a nespokojené občany, tak aspoň venku leze všem do zádele, aby si jí povšmili a zaregistrovali, jakoýe rovnocené.........

naidka ( 10. října 2023 14:50 )

naidka ( 10. října 2023 14:49 )

Nikdy nepochopím, proč se fialová vláda takové malé zemičky jako je ČR, která nemá ve větším společenství států žádné slovo, žádnou váhu, žádné finance, neustále vměšuje do cizích válek.

lumix56 ( 10. října 2023 10:43 )

Souhlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa