Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blesk Ordinace v Praze: Špičkoví odborníci proklepli vaše zdraví

Aktualizováno -
10. října 2023
18:00
Autor: Olga Nedbálková, BLK - 
10. října 2023
05:00

Preventivní prohlídku u svého praktického lékaře byste měli absolvovat jednou za dva roky. Blesk Ordinace je ale jiná. K nám můžete už po roce díky spolupráci s lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Čeká vás mnoho specialistů a špičkových odborníků a letos i dvě novinky, které potěší především rodiče dětí s nadváhou nebo poruchou řeči. Chybět nebude ani vyšetření očí ve Faustově domě, které v minulých ročnících zachránilo už několik pacientů před oslepnutím (POZOR, lékaři měří nitrooční tlak, neměří se dioptrie! – pozn. red.).

Pokud jste zodpovědní, v pražské Blesk Ordinaci se můžete zbavit i prošlých léků ve stanu Lékové poradenství, zjistit, jak seknout s kouřením, přihlásit se do Programu časného záchytu karcinomu plic, nebo probrat své duševní zdraví. Čekají vás i zábavný program a tombola.

Karlovo náměstí v Praze přivítalo davy zájemců o Blesk Ordinaci. Karlovo náměstí v Praze přivítalo davy zájemců o Blesk Ordinaci. | Martin Pekárek

Akci odmoderovala Eva Decastelo Akci odmoderovala Eva Decastelo | Martin Pekárek

Stánky nemocnice

1. DĚTI A OBEZITA A ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Specialisté poradí, jak upravit jídelníček vašeho potomka, aby byl příjem energie v průběhu dne vyvážený, jak změnit životní styl, případně vám doporučí specialistu, aby se vyloučily zdravotní příčiny nadváhy či obezity u dítěte.

2. PORADNA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Máte možnost si změřit složení těla, čeká vás výuka nordic walkingu, konzultace nutriční terapeutky a fyzioterapeutky. Konzultace módních diet a »zaručených« postupů na hubnutí.

3. VYŠETŘENÍ DIABETU

Jednoduchým testem z kapky krve vám zdravotníci na glukometru zjistí aktuální hladinu cukru v krvi a vysvětlí, co znamená. Případně doporučí návštěvu u praktického lékaře.

4. PORADNA DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

Deprese, úzkosti a dotazy na nejrůznější projevy duševních poruch můžete i letos konzultovat s psychologem Pavlem Harsou. Připravena je i řada psychologicko-psychiatrických diagnostických metod, které měří například projevy příznaků demence, deprese nebo úzkosti a syndrom vyhoření.

Video  Blesk Ordinace v Praze: Špičkoví odborníci proklepli vaše zdraví  - Kateřina Baranová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

5. VYŠETŘENÍ MATEŘSKÝCH ZNAMÉNEK

Rakovinou kůže ročně v ČR onemocní téměř 30 000 lidí! U necelých 5000 z nich bývá každý rok diagnostikován melanom. Digitálním dermatoskopem vám kůži prohlédnou odborníci a v případě jakéhokoliv podezření navrhnou další postup.

Blesk Ordinace Praha 2023

6. VYŠETŘENÍ PLIC

Znáte svoji kapacitu plic? V průběhu života se mění, zvlášť u kuřáků, pacientů s déletrvajícím onemocněním dýchacích cest nebo po prodělání některých dalších chorob, mimo jiné i covidu-19. Přijďte na vyšetření plic. V rámci návštěvy se můžete dozvědět víc o programu časného záchytu karcinomu plic pro bývalé nebo aktivní kuřáky ve věku 55 – 74 let.

7. KONZULTACE O KOUŘENÍ

Ve stánku Centra pro závislé na tabáku se mohou zastavit kuřáci, vapující nebo užívající jinou formu nikotinu a zeptat se na zdravotní dopady nebo možnosti, jak s užíváním přestat. Kromě konzultací se zájemci také mohou do centra přímo objednat!

8. LÉKOVÉ PORADENSTVÍ

Máte dobrý přehled, kolik léků a jaké užíváte? S jakými potravinami a potravinovými doplňky je můžete kombinovat? Přijďte do stánku lékárny VFN, kde vám naše lékárnice vše vysvětlí a zároveň zde můžete odevzdat prošlé léky, které máte léta uložené v lékárničce a nevíte, co s nimi!

Podívejte se, kde najdete jaký stánek

9. DOBROVOLNÍCI VFN

Chcete pomáhat a potěšit pacienty? O tom, jaké jsou možnosti, vám rádi řeknou sami dobrovolníci v našem stánku! A přítomen bude také canisterapeut se svým pejskem.

10. PORADNA GYNEKOLOGIE

Ročně onemocní gynekologickými nádory zhruba 4 tisíce žen. Proto je potřeba důsledně dodržovat preventivní vyšetření a docházet na preventivní screeningové programy. Ve stánku budou k dispozici lékař a sestra a budou odpovídat na dotazy zájemců.

11. VYŠETŘENÍ TLAKU

Vysoký krevní tlak nebolí, ale může způsobit velké škody na zdraví. Ve stánku vám nejen změří krevní tlak a saturaci kyslíku v krvi, ale i vysvětlí, v jakých hodnotách by se měl pohybovat a co dělat, abyste o svůj tlak správně pečovali.

K oblíbeným vyšetřením patří měření tlaku.

12. PORADNA O PROBLEMATICE PORUCH ŘEČI U DĚTÍ

Obtíže s vývojem řeči se v ČR trvale týkají velké části populace. Kam se obrátit, když si rodiče nejsou jistí, zda se jejich potomek správně řečově rozvíjí, se dozvíte od člověka nejpovolanějšího: přednosty Foniatrické kliniky VFN a 1. LF UK doc. PaedDr. Karla Neubauera, Ph.D. Přijďte si s ním popovídat! Poradí i ohledně poruch řeči vzniklých náhle u dospělých osob následkem mozkových onemocnění či úrazů hlavy!

Stánky partnerů

  • TV Nova – televize Nova vysílá do pražské Blesk Ordinace hned čtyři skvělé herečky seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 a vy se s nimi můžete vyfotit a získat jejich autogram. Nepropásněte šanci být svým hvězdám blíž. Ve stánku Voyo i na pódiu se setkáte s Veronikou Lapkovou, Kateřinou Brožovou a Danou Morávkovou.
  • PVZP – nejen nabídku pojistných produktů můžete ve stánku PVZP probrat s odborníky. Čeká na vás i chytrá váha, na níž zjistíte množství nezdravého viscerálního tuku a která vypočítá váš metabolický věk. Každý si navíc může vyrobit i vlastní odznak.
  • Františkovy Lázně
  • Revenuim
  • ČČK – Jak zachránit život, to se naučíte pod dozorem specialistů z Českého červeného kříže.
  • Diagnostika chodidel a podologie – Máte nohy v pořádku? Odborníci z Ideal Move vám zkontrolují chodidla, vysvětlí možná rizika a ukážou cviky na podložce.
  • Loono
  • Oslaďte to cukrovce – Navštivte stánek společnosti Boehringer Ingelheim a nechte si změřit krevní tlak nebo zjistěte své BMI. Přijďte zjistit svůj typ postavy a další důležité hodnoty o svém zdravotním stavu.
  • VZP – Pracovníci VZP poradí, na které preventivní prohlídky máte u lékařů nárok, jaké finanční příspěvky od VZP byste mohli využít, nebo vám představí skvělou aplikaci Moje VZP, s níž můžete mít své zdraví pod kontrolou. U stánku VZP se mohou zastavit samozřejmě i ti, kteří klienty VZP zatím nejsou. Přeregistrovat se budou moci od 1. ledna.
  • Amber Plasma – Odborníci vám změří tlak, seznámí s odběrem plazmy a rovnou se můžete registrovat na vstupní prohlídku. Pro děti jsou připraveny zajímavé aktivity!
  • Lázně Jáchymov

POZOR, VYŠETŘENÍ ZRAKU ve Faustově domě

Vyšetření, které vám může zachránit zrak, provede tým lékařů z glaukomového centra (oční kliniky). V minulých ročnících Blesk Ordinace dokonce na základě tohoto vyšetření několik lidí neprodleně podstoupilo laserový či operační zákrok! Rozhodně využijte této možnosti a nechte si změřit nitrooční tlak!

Slavnostní zahájení pražské Blesk Ordinace Slavnostní zahájení pražské Blesk Ordinace | Martin Pekárek

Co je Blesk Ordinace

Projekt deníku Blesk zaměřený na prevenci zdraví. S pomocí generálního partnera projektu, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, a spřátelených nemocnic mohou zájemci absolvovat sérii vyšetření zdar ma, bez doporučení obvodních lékařů. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny. Projekt má dlouhodobou záštitu ministra zdravotnictví.

Banner zivotni pojisteni kalkulacka blesk

Všeobecná fakultní nemocnice – věrný partner Blesk Ordinace

O plány a novinky není nouze

Do projektu deníku Blesk se Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zapojila již v roce 2019. Spojil je hlavní cíl – přimět co největší počet lidí k většímu zájmu o své vlastní zdraví. Prevence odhaluje nemoci včas a léčba pak může být kratší a úspěšnější. Aby byla i moderní, o to VFN usiluje neustále. Posuďte sami:

Maminky v luxusu

U Apolináře“ odstartovala generální rekonstrukce porodnice, a to otevřením zcela nového moderního porodního centra. Rodičkám nabízí maximální pohodlí a soukromí, zároveň díky specializovaným pracovištím kliniky široké spektrum předporodní, porodní i poporodní péče. Pokoje jsou vybavené tak, aby měla rodička vše při ruce.

Otevřená pro všechny

Prostory Staré prádelny VFN se staly stánkem umění a příležitostí otevřít nemocnici veřejnosti. V současné době zde probíhá retrospektivní výstava fotografií uznávané fotografky Alžběty Jungrové.

K vidění je výstava fotografky Alžběty Jungrové.

Větší komfort pacientům

Stacionář umožňuje namísto hospitalizace pacientů podávání léčby, čímž výrazně zvyšuje jejich komfort. Nemocní tak tráví pobytem ve zdravotnickém zařízení pouze nezbytně nutný čas a většinu dne mohou strávit v domácím prostředí s rodinou.

Moderní léčba pro »srdcaře«

Oddělení invazivní kardiologie provede více než tři tisíce diagnostických a terapeutických výkonů pacientům se srdečním onemocněním ročně. Nově zrekonstruovaný sál s rentgenovým přístrojem poslední generace výrazně zlepšuje kvalitu zobrazení a zredukuje dávku ionizujícího záření. Rekonstrukce 2D rentgenového obrazu do 3D formátu přináší výrazné zlepšení v plánování a provádění katetrizačních výkonů u chlopenních vad.

Supermoderní katetrizační sál.

Raritní pomoc pro miminka

Jako jediná v České republice má Klinika gynekologie, porodnictví a neonatologie na míru vyrobené resuscitační lůžko. To umožňuje provedení metody stabilizace novorozence na nepřerušené pupečníkové šňůře, a to i při porodech extrémně nezralých novorozenců s porodní hmotností pod 1000 gramů před 28. týdnem těhotenství.

Transfuze placentární krve současně s provzdušněním plic, snížení rizika závažných komplikací a úmrtí u nezralých novorozenců, zmírnění traumatu matky a posílení vazby s miminkem jsou hlavní benefity inovativní metody.

Video  Jak funguje resuscitační lůžko, které pomáhá předčasně narozeným dětem?  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Video se připravuje ...

Video  Zájem o vyšetření kůže a znamének je na Blesk Ordinaci v Praze obrovský.  - Olga Nedbálková
Video se připravuje ...

 

Anifa ( 10. října 2023 09:55 )

A rekonstrukce porodnice u Apolináře za desítky milionů? Rodí tam převážně VIP a to sekcí, obyčejná rodička se tam běžně nedostane

bizon_pepa ( 10. října 2023 09:52 )

Nesmyslná akce.

Anifa ( 10. října 2023 09:52 )

Prevence byla měla být dostupná všem a stejně u obvodního lékaře. Jestli mají "špičkoví odborníci" a Fakultní nemocnice čas někde na Václaváku vyšetřovat lidi z ulice, kteří to třeba ani nepotřebují, za asistence hereček z béčkových seriálů a sponzoruje to Všeobecná zdravotní pojišťovna, je něco špatně. Pojišťovna ať zařídí obvoďáky, očaře a psychology tam, kde mají být

krapotkin ( 10. října 2023 07:12 )

Od 7. listopadu 2022 marně čekám na výzvu oční lékařky k prohlídce (koncem října vyhozen z ordinace s tím, že se mám objednan přes internet, 7.11. mi Seznam objednávku potvrdil). Šel jsem tedy na tuto seanci, abych se dozvěděl, že dělají jen to, co v každé optice.

Zobrazit celou diskusi