Strašák jménem rakovina prsu děsí ženy po celém světě, přesto některé prevenci zanedbávají a leckdy to končí fatálně. Proto vznikl mezinárodní projekt Pink October, který se snaží zvýšit povědomí o této nemoci. 

Chodím na pravidelné prohlídky, jelikož mám v blízkém okolí případ, kdy by prevence zachránila život, tak chodím. Na druhou stranu mám prostě strach, přece jen mám dvě malé děti,“ řekla Blesku herečka Lída Rašilovová (38), která má s hercem Sašou Rašilovem (51) dvě dcery - Marušku (6) a Emilku (3).

Video
Video se připravuje ...

Vyděšená manželka gastrošílence Lukáše Hejlíka: V prsu si nahmatala bulku! Markéta Reinischová

Díky několikaleté osvětě švédské oděvní značky začala na preventivní sono vyšetření chodit také herečka Petra Nesvačilová (37). „Od té doby, co s Lindexem spolupracuji, tak chodím pravidelně. Jsem ráda, že jsme se do akce říjen narůžovo zapojili. O téhle nemoci by se mělo co nejvíc mluvit a burcovat i mladé holky k prevenci,“ tvrdí hvězda seriálu Osada.

Moderátorka Novy Kristina Kloubková (46) se ve svém okolí s rakovinou setkala, a tak na prevenci nekašle. „Chodím na mamograf, jelikož jsem už ve věku, kdy na něj mám nárok, ale předtím jsem se samovyšetřovala. Jsem poctivka, a tak chodím i na jiné preventivní prohlídky,“ pochlubila se Blesku sympatická blondýnka, kterou veřejnost zná z Televizních novin nebo ze Snídaně s Novou.

Na dopoledním setkání, kde se konala panelová diskuze ohledně tématu prevence rakoviny s odborníky, nechyběla ani herečka Tereza Ramba (34). Ale nebyla v dobrém rozpoložení, a tak s médii odmítla mluvit. Aspoň se zapojila do psaní vzkazů na růžové stužky, co zdobily umělý stromek.

K osobní prevenci měla odmítavý postoj také herečka Bára Poláková (40). „Není to dobrá otázka, nechci o tom mluvit,“ pronesla expartnerka herce Pavla Lišky (51).

Na poslední chvíli se objevila muzikálová hvězda Míša Tomešová (32), která měla první čtenou zkoušku díla Ivana Mládka v karlínském divadle. „Holky, prohmatávejte si správně prsa, nejméně každý měsíc. Já to taky dělám,“ burcuje zpěvačka.

Moje maminka je po rakovině prsu, takže samovyšetření každý měsíc a jednou za rok chodím do Mamocentra na Waltrovku na preventivní vyšetření. Jak jsem riziková a mám to v rodině, dávám velkého majzla,“ dodala Míša.

Smrt zpěvačky

Zpěvačka Patrícia Burda Janečková v pouhých 25 letech zemřela na rakovinu prsu, s níž statečně bojovala rok a půl. V rámci boje s nemocí podstoupila Patrícia mastektomii neboli odebrání prsu, chemoterapie a ozařování.

Přestože rakovina prsu nejvíc hrozí ženám po padesátce, ani mladším ročníkům se nevyhýbá. „Nečekejte na domluvu s praktikem nebo gynekologem a postarejte se o prevenci rakoviny prsu samy,“ nabádá mladé ženy primářka a zakladatelka sítě Mamma center MUDr. Miroslava Skovajsová.

 

Fotogalerie
45 fotografií