Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Burešová, Ellis a další pláčou za Patricii Janečkovou (†25): Holčičko s andělským hlasem… Tak nespravedlivé!

/
  • Slavní vzpomínají na krásnou a talentovanou Patricii.
    Aktualizováno - 3. října 2023 ● 07:31
    2. října 2023 ● 11:20

    Pondělní ráno se zahalilo do temných barev, když se na veřejnost dostala velice smutná zpráva o skonu mladé ostravské sopranistky Patricie Burda Janečkové. Bylo jí pouhých pětadvacet let, když podlehla zákeřné rakovině. Kolegové, s nimiž stanula na prknech, která znamenají svět, na ni teď intenzivně vzpomínají. A jedna z hvězd dokonce zmínila, že za ni zaskakovala...

  • 1.

    Zpěváci, zpěvačky, divadla

    Na zesnulou pěnici aktuálně vzpomíná nejenom celá řada jejích kolegů z umělecké branže, ale i celé instituce. Vzpomínku jí věnoval na facebooku třeba Muzikál Národního divadla moravskoslezského či Janáčkova filharmonie Ostrava. Operní pěvec Milan Sulej (48), jenž byl s Patricií Janečkovou v Talentmanii, byl v šoku. „Nemohl jsem té strašné zprávě uvěřit. Nenacházím slova, abych vyjádřil svůj smutek. Je to příšerné, rakovina je strašná,“ řekl zničeně Blesku.

     

    „Bulím teď a nedokážu pochopit, kde je ta spravedlnost, že někdo tak talentovaný, jako byla Patricia Burda Janečková, nás opustil ve 25 letech… Byla to za mě jedna z nejtalentovanějších zpěvaček mladé generace a všichni to věděli už v ten moment, kdy napochodovala jako dítě do operního divadla, kde jsem ji měla tu čest poprvé poznat. Hrozná ztráta pro českou scénu… nedokážu si představit tu bolest pro její rodinu… Je mi to strašně líto,“ slzela na instagramu zpěvačka Elis Mrázová (29) a sdílela i společnou fotku.

     

    Emotivné vyjádření sdílel i rocker Pavel Hanus (36), působící například v kapele Citron. „Teď to čtu a nemůžu tomu uvěřit, že Patricia Janečková už není mezi námi… Moc mě to mrzí, tak mladá a talentovaná zpěvačka…Pamatuji si Patricii ještě z konzervatoře, a když jsem ji slyšel poprvé zpívat, měl jsem husinu úplně všude! Odpočívej v pokoji a upřímnou soustrast rodině.“

  • 2.

    Kolegové a přátelé

    „S Paťou jsme se poznali na škole. Pracovitá, enormně talentovaná, zábavná a krásná žena. Takto budu vzpomínat. Několikrát jsme se potkali při práci a vždy to bylo velmi příjemné setkání. Tvůj odchod, Paťo, je pro mne nemožné přijmout. Celé rodině a přátelům posílám sílu. Příliš, příliš brzy... Jsi nejlepší. Ať duše má klid. Tvůj přítel, Štěpán,“ napsal jímavě na svůj instagramový profil herec Štěpán Kozub (27).

     

    „Dnes jsem se dozvěděl neuvěřitelně smutnou zprávu, že zemřela Patricie Janečková. Tolikrát jsme spolu zpívali a vždy byla jednoduše skvělá. Dokonce jsme plánovali společný duet. Bude nám všem opravdu moc chybět. Upřímnou soustrast rodině,“ přidal se zpěvák Martin Chodúr (33).

     

    „2021 jsem chtěl propojit mou oblíbenou pěvkyni Patricii Janečkovou s parahokejisty. V klipu měla mezi nimi na ledě zazpívat La Danzu. Z určitých důvodů jsme to nerealizovali. A bohužel už na to nikdy nedojde. V noci mě zastihla moc smutná zpráva...“ prozradil na twitteru Robert Záruba (56), známý český sportovní komentátor.

  • 3.

    Eva Burešová (30)

    Zpěvačka Eva Burešová (30) zase na sociální síti prozradila, že za ni v době, kdy se její marný boj s vážnou chorobou chýlil ke konci, zaskakovala!Když mi před pár týdny volali, jestli bych za Patricii mohla odzpívat jeden koncert, doufala jsem, že se jedná pouze o záskok z důvodu mnohem jednoduššího…“ posteskla si.

     

    „Když jsem viděla její jméno ve zprávách, myslela jsem, že se jedná pouze o článek o dalším jejím hudebním úspěchu. Nemůžu tomu uvěřit a je mi smutno. Velmi. S Patricií jsme začínaly společně v Národním divadle moravskoslezském, a byť byla ještě velmi mladá, všichni jsme věděli, že takový hlas se tady rodí málo a že o něm jednou uslyšíme zprávy z celého světa. Patricie jako jedna z mála z našeho souboru opravdu pokračovala v operní kariéře a velmi úspěšné. Už ve velmi nízkém věku stála sólově na jevištích a s lehkostí zpívala party, se kterými mají problém mnohem zkušenější zpěvačky.

     

    Znaly jsme ji s Elis Mrázovou jako malou usměvavou slečnu s velkým hlasem, a když jsme si dnes o této zprávě volaly, bylo nám líto, jak svět dokáže být krutý a nefér. Je mi smutno. Vzpomeňte si dnes na tento andělský hlas a na to, jak je život rychlý na to, abychom řešili hlouposti,“ apelovala na své fanoušky.

  • 4.

    Zdeněk Troška (70)

    Na půvabnou mladou ženu si vzpomněl i režisér Zdeněk Troška, jenž k tragédii řekl: „Už tehdy v Talentmánii, kde jsem byl porotcem, jsem řekl, že to ta holka vyhraje, že má jasný dar od pána boha,“ odhadl její nesmírný talent. „Nebyli jsme v kontaktu, ale věděli jsme o sobě. Sledoval jsem její úspěchy. Je to velikánská škoda, je mi to líto,“ smutně dodal slavný pohádkový režisér.

  • 5.

    Markéta Procházková (37)

    „Holčičko krásná, Páťo. Když jsem se dozvěděla tuhle zprávu... nemohla a nechtěla jsem uvěřit. Celou noc si říkám – jak to?! Já skálopevně věřila... Vzpomínám si, jak jsem tě poprvé slyšela naživo na zkoušce a říkala si, to je tak nádherný, nadpozemský dar. Posílám ti obrovské obejmutí nahoru. Tvůj andělský hlas, který vystihoval tvoji duši, tebe, bude navždy v našich srdcích. Celé rodině upřímnou soustrast,“ napsala zpěvačka Markéta Procházková na sociální síť ke společnému selfíčku z backstage.

  • 6.

    Gabriela Petráková

    Gabriela Petráková, šéfka muzikálového souboru Národního divadla moravskoslezského, kde Patricia působila jako sólistka, započala svou vzpomínkou citátem „máme to na tomto světě jenom půjčené“. „Když se loučíme s našimi předky, je to bolestné. Když odcházejí naši vrstevníci, začneme si mnohé uvědomovat. Když jsme ale nuceni dát poslední sbohem někomu, kdo by měl mít svoji budoucnost ještě desítky let před sebou a věcí logiky by se spíše jednou měl rozloučit on s námi, zdá se nám to kruté a nepochopitelné. I to se ale bohužel někdy stává realitou.

     

    Zdálo se, že má naše kolegyně Patricie Janečková před sebou skvělou kariéru. Svým talentem, profesní zdatností i přirozeným kouzlem osobnosti učarovala snad každému, kdo s ní pracovně nebo v soukromí přišel do styku. I náš muzikálový soubor s ní měl spoustu plánů – a ona s námi. Řadu skvělých rolí měla za sebou a další jsme plánovali. Jedna z nich byla dokonce pevně zakotvena v dramaturgickém plánu a vstupenky byly již v prodeji.

     

    Člověk míní, pánbu mění. Nebo chcete-li, osud nám kříží plány a nic s tím nenaděláme. Jako blesk z čistého nebe přišla před časem zpráva, že byla mladé Patricii diagnostikována zákeřná choroba, kterou bychom u ženy v tak mladém věku spíše nečekali. Bojovala s ní statečně a s tvrdou realitou i svými pocity se otevřeně svěřovala na sociálních sítích. Nějaký čas se dokonce zdálo, že svůj boj vyhrává.

     

    Ukázalo se však, že pravý opak je pravdou. I tuto krutou ránu osudu však Patricie nesla statečně. Chuť do života i práce ji určitou dobu nevzalo ani vědomí, že v tomto boji nemá šanci zvítězit. Sama přišla s myšlenkou nutné alternace ve hře Interview, kterou jí autoři psali takříkajíc na tělo. To, že se ale plánované premiéry nedočká, netušila ještě v létě ani ona sama, ani my. Pochopitelně si ji na jevišti budeme představovat, a proto považujeme za samozřejmé, že tuto inscenaci věnujeme její památce. To je ale jen slabá náplast na bolest, kterou nad jejím odchodem všichni cítíme. Sbohem, Patricie!“

  • 7.

    Lukáš Adam

    „Paťulko… Dal bych všechno za to, aby myšlenky uměly uzdravovat. Šlo jich k Tobě od všech tolik, že bys dnes byla zdravá jako rybička. Nic bych si nepřál víc. Děkuju Ti za každou společnou chvilku. Na jevišti i všude jinde. Za Tvůj hlas, sílu, humor a nadhled. Budeš nám tu strašně moc chybět,“ napsal na instagramu Lukáš Adam, který se s Patrícií měl možnost potkat na ostravském jevišti, a to v muziálu West Side Story. Ostatně právě z něj přidal černobílou fotografii.

     

    „Lépe bych to nenapsala,“ doplnila pak ještě kolegyně, Alžbeta Bartošová. Ta se s Patrícií v Ostravě alternovala v muzikálu Sweeney Todd.

  • 8.

    Galerie

    Na další celebrity i fotky zemřelé Patricie se můžete podívat do naší galerie...

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyděšená manželka gastrošílence Lukáše Hejlíka: V prsu si nahmatala bulku! Markéta Reinischová

    Fotogalerie
    53 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 13

profano: Ten Chodúr jí to akorát k u r v í.

(03. 10. 2023 09:12)

František Bosák: Jsi odporný sprostý

(03. 10. 2023 08:49)

msamec3: Krásná mladá dívka a je pryč upřímnou soustrast rodině je mi to lito

(03. 10. 2023 08:27)

Eva Brejlova: Nádherný hlas, mladá dívka, velký Talent,,mám pocit ,že svět není spravedlivý,je mě to strašně líto, nechápu proč?

(03. 10. 2023 00:59)

lekno: Nevšedný talent, krásný hlas.. Aspoň ten tu zostal. Na youtube spieva s Martinom Ch. -
Patrícia Janečková a Martin Chodúr - Phantom of the Opera

(02. 10. 2023 22:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy