Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr (17) trpí nevyléčitelnou nemocí srdce, přesto pomáhá dětem v nemocnici! Rodiče založili sbírku

Autor: VaB - 
9. října 2023
05:00

Petr Čánecký je úplně normální sedmnáctiletý kluk, který se rád směje, baví ho fotit nebo poslouchat oblíbené písničky. Přál by si, aby byl zdravý, sám ale přiznává, že se mu to asi nikdy nesplní. Trpí nevyléčitelnou srdeční vadou. Ta způsobuje, že mu postupně selhává srdce. Lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci mu proto už tři roky podávají speciální lék. Jenže ani ten není spásný a průběh nemoci jen zpomaluje.

„Víte, co bych si přál ze všeho nejvíc? A máma s tátou taky? Abych byl zdravej,“ popisuje sedmnáctiletý Petr Čánecký z Bohuňovic na Olomoucku. Jenže takové přání se mu, jak sám přiznává, asi nikdy nesplní. Narodil se totiž s nevyléčitelnou srdeční vadou – mnohočetným defektem mezikomorové přepážky. Ještě jako novorozenec prodělal náročnou operaci, která stejně problém nevyřešila.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Vada je natolik závažná, že mu postupně selhává srdce. „Petr se narodil se srdečním onemocněním, které i přes časnou léčbu vedlo ke změně v plicních cévách. Enormní zátěž srdce postupně vedla k jeho selhávání. Zhruba tři roky je mu podávána speciální léčba, kterou je nutné aplikovat nitrožilně. Nedokáže sice onemocnění vyléčit, ale zpomalí jeho průběh,“ vysvětluje lékař mobilního hospice Dětské kliniky nemocnice v Olomouci Martin Wita. Chlapci byl navíc zavedení centrální žilní katetr, díky kterému není nutné zavádět léky pícháním do cév.

Zahrál si v Ordinaci

Petr sám sebe popisuje jako naprosto normálního kluka, který rád poslouchá Evu Burešovou nebo Miraie. „Oba jsem potkal a bavil se s nima. Jsou hrozně fajn. Potkal jsem se i s dalšíma slavnejma lidma. Třeba když jsem si zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2,“ pochlubil se. „Musím říct, že to, co se se mnou děje, je pro mě dost náročný. A nejen pro mě. Mamka s tátou jsou z toho smutní a hlavně jsou kvůli tomu oba v jednom kole. Jezdíme často do nemocnice, pro léky, na kontroly, na převazy. Mamka se mi věnuje vlastně pořád. A občas na ní vidím, že je unavená. Nebo uplakaná? Mám ji moc rád,“ dodává smutně.

Jeho rodina proto na stránkách Donio založila sbírku. 200 tisíc korun chtějí použít na boj s nemocí a aby si Petr mohl plnohodnotně prožít své zbývající dny. „A čemu poslouží váš dar konkrétně? Jsou to každodenní nákupy zdravotnických potřeb nebo velmi časté cesty do nemocnice. Případně na běžné rodinné výdaje. Předem děkujeme za Vaši podporu,“ dodává rodina. Podpořit je můžete zde.

Donio dodává, že všechny vybrané peníze ve sbírce předá rodině. Z částky si „pro sebe“ neberou ani korunu. 

Pomáhá ostatním dětem

Petr je nabitý energií, a i přes svou velmi náročnou nemoc neváhal a přijal nabídku nemocnice v Olomouci. „Jeho zkušenosti a extrovertní povaha byly také důvodem, proč jej Fakultní nemocnice Olomouc požádala, aby se pro další dětské pacienty stal průvodcem procedurou zavedení a převazu tzv. PICC katetru. Vznikla tak první edukační brožura z uvažované ediční řady Děti dětem,“ vysvětlují z nemocnice.

Vedoucí sestra PICC týmu z FN Olomouc Martin Douglas vysvětluje, že zavedení katetru může být pro dítě i rodinu náročné, musejí je na to proto pořádně připravit. „Věděli jsme, že Péťa rád fotí a natáčí videa, a že si dokonce zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě. To, že jsme jej při zavedení PICC katetru mohli fotit, bylo i pro něj určitou motivací, aby všechno zvládl,“ popsal Douglas.

Video  Pražský IKEM poprvé použil metodu převozu bijícího srdce k transplantaci pro převoz orgánu ze Slovenska do ČR, kde se díky tomu podařilo zachránit život pětileté holčičce. (2. února 2022)  - IKEM
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi