Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Miminko do dlaně: Vaneska je nejmenším dítětem v olomoucké nemocnici, po narození vážila jen 395 gramů

Autor: VaB - 
4. září 2023
05:00

Vaneska se narodila s pouhými 395 gramy. Pro lékaře z olomoucké nemocnice to bylo vůbec nejmenší miminko, které se pod jejich rukama narodilo. Lékaři se obávali, že by dívenka mohla ještě před příchodem na svět zemřít, těhotenství se u maminky Jany postupně zhoršovalo. Doktoři proto museli přistoupit ve 28. týdnu k porodu. Před nedávnem je v nemocnici dívenka s rodiči znovu navštívila.

Když si lékaři z Fakultní nemocnice v Olomouci vzpomenou na případ malé Vanesky, napadá je slovo zázrak. Při vyšetření se maminka Jana dozvěděla, že její dcera neroste. V růstu byla o celé dva týdny pozadu. Doktoři doufali, že to malá bojovnice brzy dožene a vše bude v pořádku.

„Jenže na dalším vyšetření už to bylo jen horší. Cítila jsem se úplně hrozně. Říkali mi, že může umřít a že ji nebudou moci zachránit,“ vzpomíná na náročné zážitky maminka.

O případu se dozvěděli i odborníci z Novorozeneckého oddělení a začali se zdravotním stavem novorozence zajímat.

„Vzhledem k tomu, že nebyla plně funkční placenta, existovalo velké riziko, že miminko může umřít nitroděložně. Zároveň jsme věděli, že hmotnost Vanesky je tak nízká, že by bylo velice obtížné ji po porodu zachránit. Hledali jsme tedy optimální strategii a načasování ukončení těhotenství, aby miminko bylo v bříšku co nejdéle a mohly vyzrát plíce, ale zároveň ji nezatížili rizikem nitroděložního úmrtí,“ popisoval před měsíci lékař Martin Wita.

Nakonec se po dvou týdnech rozhodli přistoupit k porodu. Dva dny před Štědrým dnem proto Jana v nemocnici přivedla na svět svou dceru, která vážila pouhých 395 gramů.

100 dní bez miminka

Standardní váha novorozence ve 28. týdnu těhotenství je v případě normální průběhu zhruba jedno kilo. „První dva týdny to bylo hrozné. Nemohla jsem si Vanesku ani pochovat, protože byla zaintubovaná,“ vypráví maminka. Za dcerou musela po několika dnech v nemocnici denně dojíždět, v době, kdy u ní nemohla být, vše sledovala na kameře.

V inkubátoru a v péči obrovských profesionálů byla Vaneska celých 100 dní. Domů se dostala až 31. března dalšího roku. Čekání mělo však svůj důvod, novorozená holčička během toho zvýšila svou váhou čtyřnásobně na 1770 gramů.

Video  Vaneska se v olomoucké nemocnici narodila jako vůbec nejmenší miminko. Vážila 395 gramů.  - FN Olomouc
Video se připravuje ...

Nejmenší mimiko v Olomouci

Rodina lékařům pravidelně zasílá zdravotní informace a monitoring Vanesy. Zároveň drží i své prvenství – je nejmenším narozeným miminkem na novorozeneckém oddělení olomoucké nemocnice. „Na začátku je pro nás vždycky velmi těžké říct celkovou prognózu, protože spousta věcí se může projevit až po nějakém čase. Ke všem případům přistupujeme individuálně a s ohledem na to, jak to vnímá rodina. Vždycky se ale snažíme, aby dítě mělo co možná největší komfort a následně vysokou kvalitu života,“ ubezpečil Martin Wita.

Uběhlo už několik měsíců od propuštění z nemocnice. Při narození bylo miminko zhruba stejně velké jako dlaň. Dnes? Velká a zdravá holčička. Před několika dny dokonce v nemocnici navštívila s rodiči své zachránce. „Vaneska nás v pondělí přišla navštívit a rozdávala úsměvy na všechny strany. Máme velkou radost,“ pochlubili se návštěvou porodníci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi