„Mirečka byla strašně hodný člověk a ráda pomáhala druhým,“ vzpomíná na svou ženu pro Blesk tatínek dětí Honza ze Slaného u Prahy. Tak náhlý odchod milované ženy a maminky nikdo nečekal, byť Mirka trpěla epilepsií. Vždyť ještě několik dní před smrtí ji její známí viděli veselou a usměvavou.

„Mirka zemřela náhle na udušení při epileptickém záchvatu. Děti byly bohužel celou dobu s ní, bez možnosti jí jakkoli pomoci. Jejich tatínek Honza, který byl tou dobou v práci, zůstal na děti úplně sám, bez nikoho dalšího, kdo by se o děti mohl postarat,“ popisují známí rodiny.

Protože malému Mirínkovi jsou teprve dva roky, musel Honza opustit zaměstnání a jít na rodičovskou dovolenou. A být zároveň tátou i mámou… „Děti to zvládají dobře a hodně mi pomáhají tuto situaci unést. Hlavně Markétka je psychicky silná a dala mě do pořádku,“ vysvětluje tatínek Honza.

Kromě ztráty milující mámy a manželky se rodina dostala ale i do finanční nouze, protože jim vypadl jediný zdroj příjmů. V současné době jsou odkázáni pouze na rodičovský příspěvek. Jak to všichni bez Mirky zvládnou, zamýšlí se rodinní známí, kteří pro pozůstalé založili sbírku na dobročinné platformě Donio. 

„Mirka se o obě děti láskyplně starala a přála by si, aby prožily krásné a bezstarostné dětství, měly dobré vzdělání a stále se rozvíjely. Pomozte, prosím, naplnit toto Mirčino přání přispěním jakékoliv částky,“ dodávají. Finanční příspěvek pomůže překlenout nejtěžší období jejich dosavadních životů. Především v prvním roce, kdy Honza bude ještě s malým Mirínkem na rodičovské dovolené.

Náhlá smrt u pacienta s epilepsií je vzácná

Na problematiku epilepsie se Blesk zeptal koordinátora vzdělávání a osvěty Společnosti E Patrika Mrázka.

Jak časté bývá úmrtí při epileptickém záchvatu?

Epilepsie v naprosté většině není přímou příčinou úmrtí. Samotné záchvaty mohou představovat riziko zejména v návaznosti na aktivitu, kterou člověk právě provádí - nebezpečný pak může být např.: pád, úraz či autonehoda.  Přesto v základní klasifikaci záchvatů nalézáme také tzv. SUDEP - Sudden Unexpected Death in Epilepsy (náhlá, neočekávaná smrt u pacienta s epilepsií, pozn. red). Takové úmrtí je vzácné. Přesná příčina úmrtí v tomto případě není plně známá.

V některých případech člověk  také může zemřít při záchvatu, který trvá déle než pět minut a pro jedince představuje vážné riziko poškození mozku, které může vést až k úmrtí.

Je možné podobné situaci nějak předejít? Existují nějaké preventivní možnosti?

Záchvatům předcházet lze, ne vždy je to ovšem možné. Uvádí se, že okolo 20 až 30 % nemocných je farmakorezistentní (neadekvátně reagují na léčbu léky, nebo nereagují vůbec). Obecně platí, že záchvatům lze předcházet dobře nastavenou farmakoterapií a dodržováním režimu. Režimová opatření obsahují dostatek spánku, abstinenci drog, abstinenci alkoholu, vyhýbání se stresu, zdravou životosprávu, dodržování léčby.

Dá se i s epilepsií vést relativně běžný život?

Epilepsie s sebou přináší omezení, to ovšem neznamená, že s ní člověk nemůže zažít pěkný život. Nejlépe na tuto otázku lze asi odpovědět tak, jak na ni odpovídáme na našich osvětových besedách, kterých se účastní také lidé s epilepsií. Kolegové zmiňují, že poté, co onemocněli, neradi říkají, že s epilepsií žijí plnohodnotně. Vždy ale dodávají, že spokojený život plný radosti s epilepsií žít lze.

Jaké mýty kolem epilepsie stále ještě panují?

Ve Společnosti E věříme, že epilepsie stále opředena mýty je, přestože se ukazuje, že situace se zlepšuje. Nejčastěji se setkáváme například s mýtem, že každý epileptický záchvat je provázen prudkým pádem k zemi, ztrátou vědomí, záškuby končetin a pěnou u úst. Takto se může projevovat jen jeden typ epileptického záchvatu. Mimo něj ovšem existuje celá řada dalších, uvádějí se desítky. Některé z nich se projevují například »pouhým« zahleděním na jedno místo, krátkým škubnutím izolované svalové skupiny nebo třeba »zvláštními» subjektivními pocity.

Další časté mýty

  • Nebezpečná blikající světla

Blikající světla mohou být spouštěčem, není to ovšem tak časté, jak si lidé představují.

  • Epilepsie je psychická nemoc/mentální postižení

 Epilepsie je neurologické onemocnění.

  • Léky na epilepsii pacienta vyléčí.

 Jak už bylo zmíněno, někteří pacienti jsou farmakorezistentní. A dokonce i ti, co jsou kompenzovaní, nemusí být kompenzovaní plně.

  • Lidé s epilepsií nemohou řídit.

 Lidé s epilepsií mohou řídit.

  • Epilepsie je dědičná.

Epilepsie v naprosto vzácných případech dědičná být může. Hovoříme-li ovšem o dědičnosti, máme na mysli spíše nárůst predispozice k onemocnění. I v takovém případě se ovšem jedná o pouhé jednotky procent. Je-li nemocný jeden z rodičů, predispozice se zvyšuje asi k 5 %. Jsou-li nemocní oba, je to okolo 12 %. Určitou predispozici k epilepsii má každý člověk.

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
9 fotografií