Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Aneta (28) bojuje s vážnou srdeční vadou: Při operaci málem zemřela!

Autor: jel - 
1. října 2023
14:00

Osmadvacetiletá Aneta se narodila s vážnou komplexní vadou srdce a plic. Podstoupila několik náročných operací. Poslední se navíc nezdařila, začaly jí při ní kolabovat plíce a ona málem zemřela. Transplantace by pro ni byla příliš riskantní. Aneta na první pohled působí jako zdravý člověk a proto pro její handicap okolí často nemá velké pochopení. I pomalá chůze nebo jiná menší zátěž jí přitom způsobuje velké problémy a bolesti. 

Mladé ženě chybí pravá komora a trojcípá chlopeň v srdci,  trpí také plicní hypertenzí a chronickým zánětlivým onemocněním dýchacích cest zvaným CHOPN. „Navíc má v těle mnohem víc cév právě kvůli hypoxii, což vedlo k tomu, že se jí v děloze kdysi vytvořilo klubko cév, které tam neměly, co dělat, ty praskly a ona málem vykrvácela. Tudíž jí musela být odebrána děloha,“ popsala Blesku Anetina kamarádka Lucie.

Se svým stavem Aneta statečně bojuje a i přes svůj handicap prezenčně vystudovala střední školu a dvě vysoké. Chůze její tělo ale velice zmáhá. „Byla jsem neustále unavená, příšerně roztěkaná, dennodenně mě bolela hlava, nohy, záda, s oslabenou imunitou jsem byla prakticky nepřetržitě nemocná a velmi izolovaná,“ vysvětlila s tím, že kvůli onemocnění často trávila čas sama a nemohla například se spolužáky na školní výlety a podobně. 

Celý svůj program si musí vždy pečlivě naplánovat, ví, že musí vyrazit včas, protože autobus případně nedoběhne. Během studia dojížděla do školy složitější a delší cestou, aby se vyhnula metru, protože v době, kdy studovala v Praze nebyla ještě většina stanic bezbariérových a každý schod, který sešla nebo vyšla, jí přitížil.

„Mám pocit, že mi uhoří plíce“

„Nejdřív nastoupí zadýchanost, bolest hlavy a krční páteře, silně rozmazané vidění, až mi nakonec začne být zima i horko zároveň, začne mi být na zvracení, rozbrní se mi mimické svaly, píchá mě pod žebry, na hrudi i po celé kůži, přijde úzkost a závrať, začnou mi příšerně tuhnout nohy a mám pocit, že mi uhoří plíce,“ popsala Aneta, jakým způsobem se projevuje její handicap. V takovém momentě se musí zastavit a vydýchat se. bolest svalů u ní často přetrvává až do druhého dne a často pak není schopná cokoli dělat.

Žádná léčba bohužel dostatečně nezabírá, Aneta se na popud přátel proto rozhodla požádat o pomoc ve sbírce. Ráda by pomocí dárců na crowdfundingové platformě Donio získala peníze na elektrický vozík, který by jí usnadnil život. Přispět jí může každý libovolnou částkou.