Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dojemné gesto: Matka se rozhodla darovat dělohu vlastní dceři, která trpí vzácnou nemocí!

Autor: pma - 
1. října 2023
11:48

Osmadvacetiletá Britka Dannielle Maydomová se narodila se vzácným Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserovým syndromem (MRKH). Pacientky s touto nemocí nemají dělohu a oproti ostatním ženám mají jen třetinu pochvy. Mít tak vlastní děti je pro ně vyloučené. Zachránit se jí ale rozhodla vlastní matka Erica (48). Ta se nechala slyšet, že chce dceři pomoc a daruje jí vlastní dělohu, aby i Dannielle mohla být v budoucnu maminkou.

Když bylo dnes 28leté kadeřnici Dannielle Maydomové 16 let, uvědomila si, že s ní je zřejmě něco špatně, když stále nedostala menstruaci. Vydala se tedy k lékaři. Ten jí tvrdil, ať ještě pár let vydrží, že se měsíčky určitě dostaví. „Věděla jsem, že něco není v pořádku. Byl to jeden z nejpodivnějších a nejvíce znepokojujících pocitů,“ svěřila se Dannielle pro Daily Star.

V den svých 18. narozenin měla naplánovanou prohlídku u gynekologa. Tam s ní šla i její matka Erica (48). Lékař dívce sdělil zdrcující zprávu, a sice, že se u ní projevil vzácný Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserovým syndromem (MRKH). U pacientky s touto nemocí nemají dělohu a oproti ostatním ženám mají jen třetinu pochvy. Mít tak vlastní děti je pro ně vyloučené.

Ženě svitla naděje

„Pamatuji si, jak jsem seděla s mámou v ordinaci. Doktor mi řekl, že nemám dělohu. Vyběhla jsem ven a hledala jsem co nejodlehlejší místo. Pak jsem asi 20 minut plakala,“ vzpomínala Britka. Po tom, co se dozvěděla svou diagnózu, nebyla schopná několik týdnů vyjít z domu.

„Myšlenka, že už nikdy nebudu moci pokračovat v otcově pokrevní linii, mě pronásledovala,“ přiznala žena, které zemřel otec, když jí bylo 10 let. S trápením se ale Dannielle rozhodla pomoci vlastní matka. Erica dceři nabídla, že by jí darovala svou dělohu, aby i Dannielle mohla být matkou a zplodit vlastní děti.

Svou dělohu nabídla i sestřenice

„Mám pět dětí a další už nechci. Udělala bych pro svoje děti cokoliv, pokud jim to pomůže,“ vysvětlila Erica svůj záměr. Dannielle se dokonce nabídla i sestřenice Jeanette (39), která by se případně stala náhradnicí, pokud by nastaly nějaké komplikace.

I když Dannielle nemá v současné době partnera, doufá, že ho brzy najde a stane se maminkou. Už je dokonce ve spojení s lékaři, kteří před časem jako první provedli ve Spojeném království transplantaci dělohy.

Video  Jak zvýšit šanci na otěhotnění?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi