Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putinův muž si v Londýně nedávno založil firmu. Ačkoliv mu Britové zmrazili majetek

Autor: ČTK, lig - 
27. dubna 2023
21:21

Na šéfa okupační správy v Rusy okupované části ukrajinské Chersonské oblasti je od loňského listopadu v Británii registrovaná firma, píše The Guardian. Vladimir (Volodymyr) Saldo se přitom už o pět měsíců dříve ocitl na britském sankčním seznamu. Nicméně i 14 měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu pro lidi, na něž se postihy vztahují, stále není v Británii trestné zakládat firmy.

Loni v červnu britská vláda nařídila zmrazit Saldův majetek v Británii a zakázala mu do země jezdit. Podle Londýna podporuje „politiku a kroky, které destabilizují Ukrajinu a ohrožují její územní celistvost, suverenitu nebo nezávislost“. Nicméně od listopadu je registrovaný jako vlastník britské firmy s adresou v centru Londýna. Pro zápis do britského obchodního rejstříku není potřeba prokazovat identitu, píše The Guardian.

Saldo na otázky ohledně svého vztahu ke společnosti Grainholding Ltd. neodpověděl. Mluvčí vlády se odmítl vyjádřit k tomu, zda britské úřady podnikly nějaké kroky proti této firmě, která je stále registrovaná jako aktivní. Margaret Hodgeová, poslankyně za opoziční labouristy, která se snaží prosadit opatření k lepšímu uplatňování sankcí, říká, že není jasné, zda Grainholding vydělává nějaké peníze. Není jasné, zda je na ni veden účet v nějaké britské bance a zda o tom všem vědí příslušné orgány. „V tomto systému od začátku panuje zmatek,“ podotýká Hodgeová.

Podle oficiálních dokumentů má společnost kapitál ve výši jednoho milionu liber (26,6 milionu korun), poloviční podíl patří Saldovi, druhá část jinému Ukrajinci jménem Hryhorij Smitjuk, který je úředně hlášený v Kyjevě. Saldo je ředitelem společnosti, Smitjuk jejím obchodním ředitelem. Údajně se zabývá pěstováním a prodejem zemědělských plodin.

Saldo, který býval v minulosti starostou jihoukrajinského Chersonu a později působil jako poslanec za stranu někdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče, je považován za nejvlivnějšího regionálního politika, který podporuje ruskou okupaci jižní Ukrajiny. Na Ukrajině čelí obžalobě z velezrady.

The Guardian podotýká, že nic nenasvědčuje tomu, že by Saldo nebo společnost Grainholding byli zapojeni do korupce nebo praní špinavých peněz. Skutečnost, že firma byla založena pod jménem úředníka ve službách ruského prezidenta Vladimira Putina, ovšem vzbuzuje otázky ohledně chabého dohledu nad britskými společnostmi.

Firma, která spravuje kanceláře, na jejichž adrese byl Grainholding zaregistrován, uvedla, že Saldova společnost s tímto místem nemá nic společného. Obrátila se na správu obchodního rejstříku kvůli nepovolenému použití této adresy. Stalo se to krátce poté, co se Grainholding v rejstříku objevil. Tento měsíc se adresa firmy změnila.

Video  Exministr Svoboda: Ruská armáda je naleštěná bída! Putin měl kolem sebe jen patolízaly.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa