Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zrádci v tajných službách: K pádu Chersonu a Černobylu napomohli dvojití agenti

Autor: mav, swp - 
27. dubna 2023
05:00

Ukrajina pokračuje v čistkách dvojitých agentů - zrádci podle Kyjeva usnadnili postup ruských vojsk v prvních týdnech invaze koncem loňské zimy. Například pomohli okupantům v dobytí Chersonu a ovládnutí Černobylu, některé Kyjev už dopadl.

Začátkem tohoto dubna Státní úřad pro vyšetřování Ukrajiny (DBR) ohlásil, že agenti ruské FSB infiltrovali jak tajnou službu SBU, tak orgány místní správy. Pomáhali jim v tom proruští Ukrajinci, kteří odešli do Ruska po sérii demonstrací Majdan roku 2014 a změně politického kurzu směrem k Západu a demokracii.

„Síť je daleko širší a probíhá vyšetřování všech okolností a činů jednotlivých osob, jež způsobily rychlé obsazení jižních oblastí jednotkami agresora z území anektovaného Krymu,“ konstatovala na tiskové konferenci mluvčí DBR Tetjana Sapjanová.

Jednou z těchto osob je Oleh Kulinič, dřívější šéf krymského oddělení SBU. Kontrarozvědka ho obvinila, že pracuje pro FSB. „V prvních hodinách invaze Kulinič záměrně blokoval jakékoli snahy informovat vedení o skutečné situaci v Chersonské oblasti. Nepodnikl žádné kroky k ochraně suverenity Ukrajiny. Instruoval své podřízené, aby opustili svá stanoviště. Později vydával zbraně lidem, kteří nemají s SBU nic společného,“ pokračovala Sapjanová. Brzy nato, ještě první den invaze 24. února, zamířil do Kyjeva.

Podle serveru Politico.eu Kulinič prakticky vydal Rusům Cherson bez boje, SBU totiž měla za úkol v případě vpádu vojsk vyhodit do povětří Antonivský most přes Dněpr (až v létě ho Ukrajinci rozstříleli raketami systému HIMARS).

Později ho příslušníci DBR a SBU zadrželi a obvinili z kolaborace s Ruskou federací a vlastizrady. „SBU rovněž zdokumentovala přímé zapojení pachatele do činnosti zločinecké organizace zabývající se zpravodajskou a podvratnou činností proti Ukrajině. Činnost skupiny poškodila svrchovanost, územní celistvost a nedotknutelnost, obranyschopnost, státní, ekonomickou a informační bezpečnost naší země,“ informoval DBR v červenci.

Bývalý náměstek přešel do Ruska

Týden poté byl obviněn i dřívější náměstek Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny Volodymyr Sivkovyč, jenž roku 2014 uprchl do Ruska. Tam se podle Kyjeva začlenil do FSB, do skupiny plánující sabotáže a špionáž na Ukrajině - a využívala mj. Kuliniče. „Koordinoval práci ukrajinské části skupiny, jež shromažďovala a posílala ruským představitelům tajné státní materiály. Tato část skupiny se také pokoušela ovlivňovat personální rozhodnutí v bezpečnostních složkách Ukrajiny,“ popsal DBR roli Sivkovyče.

Na něj už v lednu 2022 uvalily USA sankce. „V roce 2021 Sivkovyč pracoval se sítí ruských rozvědných aktérů na provádění vlivových operací, jež se snažily budovat podporu pro oficiální postoupení Krymu Rusku výměnou za stažení Ruskem podporovaných sil na Donbase,“ zdůvodňovalo americké ministerstvo financí. „Začátkem roku 2020 koordinoval s ruskými rozvědkami dezinformační kampaň proti prezidentským volbám v USA,“ dodalo odůvodnění.

Zrádce hlídal kolaboranty a korupci

„Dle Sivkovyčových instrukcí Kulinič dosazoval lidi na některé pozice v SBU. Zejména ho zajímaly regionální jednotky ve městech Černihiv, Sumy, Charkov a dalších příhraničních oblastech,“ dodala mluvčí Sapjanová. „Také pravidelně dezinformoval vedení o skutečných záměrech ruských tajných služeb.“

Na pozici zástupce šéfa SBU se Kulinič snažil protlačit i dalšího kolaboranta, brigádního generála Andrije Naumova. Vedl před válkou oddělení vnitřní bezpečnosti - tedy měl dohlížet právě na korupci a vlastizrádce v SBU.

Podle obvinění pomohl 24. února ruským vojskům ovládnout jadernou elektrárnu Černobyl ležící u běloruských hranic. Ale už pár hodin před začátkem invaze Naumov uprchl. Byl zadržen v Srbsku, Ukrajina žádá jeho vydání, píše Politico.

„Snažili jsme se nejen zadržet zrádce státu, ale také shromáždit silnou důkazní základnu, na jejímž základě bude moci soud vynést spravedlivý rozsudek,“ prohlásil šéf SBU, generálmajor Vasyl Maljuk. „Je to jasný vzkaz všem, kteří pracují pro nepřítele: SBU si vás určitě najde a donutí vás zodpovídat se ze svých činů, ať už se skrýváte kdekoli. Každý krtek bude vytažen na světlo.“

„Získali jsme všechny spisy, v nichž Kulinič hlásil do Moskvy informace, včetně utajovaných, o situaci v naší zemi, ve Službě, o pokusech ovlivňovat různé procesy," dodal Vasyl Maljuk s pochvalou podřízeným za mravenčí práci. Kulinič prý měl v Rusku krycí jméno Kotygoroško, což je hrdina ukrajinské pohádky - silák zrozený z hrášku, který se svým kyjem udolá draka.

Z Moskvy na něj dohlížel také Andrij Kljujev, dřívější místopředseda ukrajinské vlády (2010-12), jenž krátce v roce 2014 vedl kancelář proruského prezidenta Viktora Janukovyče, než po majdanových protestech uprchli do Ruska. EU na něj uvalila sankce roku 2014, USA o rok později.

SBU je velice početná, čítá na 30 tisíc příslušníků, vedle bezpečnostních záležitostí má na starosti třeba i finanční kriminalitu. Kolaborantů a zločinců se tam našlo více. Očistit ji měl Ivan Bakanov, jehož do čela dosadil roku 2019 čerstvý prezident Volodymyr Zelenskyj. Ne pro jeho odbornost, nýbrž loajalitu - je to jeho kamarád z dětství a blízký kolega z časů, kdy se Zelenskyj živil komediemi; pak mu vedl prezidentskou kampaň.

„Jeho jmenování kritizovaly opoziční strany, nemá prý odpovídající zkušenosti pro vedení vrcholné zpravodajské služby,“ konstatoval loni portál Politico. Tehdy už bylo znát, že Bakanov Zelenského přízeň či důvěru ztrácí. „Nyní někteří cítí zadostiučinění, jak vládními síněmi i parlamentem rezonují kritiky Bakanova.“

Skončil ve funkci 19. července 2022, pár dní poté, co SBU ohlásila zatčení Kuliniče - a to žádnou rezignací naoko z vlastního rozhodnutí. Zelenskyj jej odvolal prezidentským dekretem odkazujícím na článek 47 Disciplinárního statutu ozbrojených sil Ukrajiny, který hovoří o nedostatečném výkonu služby vedoucího k vážným důsledkům.

SBU pak Bakanova prověřovala, mj. proto, že se s Kuliničem radil i poté, co byl v březnu rozvědčík propuštěn (ale před jeho zatčením). Žádné Bakanovovy trestné činy prý SBU neodhalila, dodala mluvčí Sapjanová.

„Sebeočista Služby je nesmírně důležitá, zejména v době války. Proto pro to děláme maximum. Nacházíme všechny ostudné jevy ve Službě a lokalizujeme je. Všichni pracovníci to cítí a vedení státu si to uvědomuje. A doufám, že to cítí i lidé na Ukrajině,“ dodal nynější šéf SBU Maljuk.

Video  Redaktorka Blesku v Chersonu: Schovaní lidé i poplach a ruské ostřelování  - Blesk - Marharyta Golobrodska
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa