Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řízení leteckého provozu v Británii má problémy. Lety z Prahy budou zpožděny o hodiny

Aktualizováno -
28. srpna 2023
15:44
Autor: ČTK - 
28. srpna 2023
15:31

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS má technické problémy, na jejich odstranění už několik hodin pracuje. Omezuje kvůli tomu lety, vzdušný prostor nad Británií ale nebyl uzavřen, řekl podle agentury Reuters mluvčí úřadu. Bližší informace k problému ani k jeho předpokládanému odstranění úřad zatím nezveřejnil. Aerolinky a letiště varují před zpožděními. Problémy letového provozu v Británii ovlivňují také odlety z pražského Letiště Václava Havla do Spojeného království. Tři odpolední spoje do Londýna budou o několik hodin opožděny, odletět mají až v noci, uvedla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Skotská letecká společnosti Loganair na sociální síti X, dříve Twitteru, uvedla, že v Británii selhala celá síť počítačového systému řízení letového provozu. Rovněž upozornila, že mezinárodní lety mohou mít zpoždění.

Technické problémy britského úřadu pro řízení letového provozu ovlivňují lety mezi Prahou a Velkou Británií, uvedla odpoledne Divíšková. Pražské letiště evidovalo zpožděný let do New Yorku, který ale už odletěl. „Také tři lety do Londýna budou zpožděny, a to o několik hodin. Místo odpoledních časů mají sloty v nočních hodinách,“ řekla ČTK Divíšková.

Ruzyňské letiště ještě eviduje dva zrušené lety – do Birminghamu a do Londýna. „Zde ale nevíme konkrétní důvod zrušení,“ dodala mluvčí letiště. Cestujícím doporučila, aby sledovali webové stránky letecké společnosti, u níž si zakoupili letenky.

Letiště, včetně londýnského Lutonu a Birminghamu, se snaží zjistit, jaký dopad bude mít závada na plánovaný provoz a jak dlouho bude trvat obnovení běžného provozu. Letiště v irském Dublinu uvedlo, že problémy způsobily zpoždění a zrušení některých letů.

Podle serveru Sky News bylo cestujícím leteckých společností mimo Británii oznámeno, že síť řízení letového provozu je mimo provoz a že jejich spoj bude opožděn.

Několik cestujících na sociálních sítích se svěřilo, že uvázli v letadlech na letištní ploše a čekají na odlet. Jeden cestující agentuře Reuters řekl, že na letištní ploše v Budapešti zůstalo letadlo a že pilot cestujícím řekl, aby očekávali zpoždění osm až 12 hodin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi