Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Praze vládne Brno?! Šéf ČT Souček posílí brněnskou kliku, z Moravy jsou premiér či „Don Pablo“

  • Autor: amb - 
    1. 10. 2023
    05:00

    Do Prahy se v poslední době přesunulo velké množství osobností z Brna. 1. října nastoupí do funkce nový generální ředitel České televize Jan Souček. Před ním to ale byl například premiér Petr Fiala a svou působnost do Prahy přesunuli i další „Brňáci“. 

  • 1.Jan Souček

    Souček se narodil v Brně, kde vystudoval gymnázium i Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Posléze působil v několika médiích, v brněnské sekci Českého rozhlasu a od roku 2005 v Televizním studiu Brno. V roce 2014 ho začal řídit. Nyní se však stane generálním ředitelem České televize a přestěhuje se do Prahy.

    „Vzhledem k tomu, že jsem byl zvolen generálním ředitelem České televize a sídlem České televize je Praha, tak nepochybně budu trávit většinu času tady v Praze. Takže si tady budu muset najít byt,“ uvedl krátce po svém červnovém zvolení na dotaz Blesku. 

    Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 2.Petr Fiala

    Brno je také rodným městem Petra Fialy. V moravské metropoli vystudoval češtinu a historii. V minulosti už byl více než rok ministrem školství, a to během vlády Petra Nečase (ODS). Když se stal premiérem, usadil se v Kramářově vile, jen pár minut od Úřadu vlády. Předtím bydlel v brněnských Černých Polích, jak sám uvedl na facebooku.

    V Brně pracuje i jeho žena Jana, a to jako bioložka a prorektorka Masarykovy univerzity. Jako prorektor a rektor tam působil i sám Fiala.

    Premiér Petr Fiala v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (13.7.2023) Premiér Petr Fiala v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére (13.7.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 3.Vlastimil Válek

    Další brněnský rodák ve svém životopise upozorňuje, že dětství strávil v Poštorné a Břeclavi. Do Brna ale jezdil za prarodiči a po absolvování gymnázia se tam přestěhoval do městské části Líšeň, kde začala jeho politická kariéra. Jako lékař získal diplom na Masarykově univerzitě, pak nastoupil do brněnské Fakultní nemocnice. Vedl a stále vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny.

    Válek se podle Novinek jednou rozohnil kvůli tomu, že mu lidé vytýkají nespisovnou češtinu. „Můžete mi nadávat, že nemluvím spisovně česky, ale snažím se. Ale su z Brna,“ řekl.

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11.8.2023) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11.8.2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 4.Pavel Blažek

    Pavel Blažek se narodil v Brně a vystudoval tam Právnickou fakultu podobně jako Souček. Posléze tam také vyučoval. V roce 1998 působil jako zastupitel městské části Brno-střed.

    Ministrem spravedlnosti se stal už v roce 2012 ve vládě Petra Nečase, ve funkci vydržel rok až do pádu vlády. Od roku 2013 si udržuje poslanecký mandát. Ministrem spravedlnosti je znovu od roku 2022. Co se týče Brna, „nešťastným způsobem“ se zajímal například o kauzu kupčení s tamními byty.  

    Hostem pořadu Hráči byl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Hostem pořadu Hráči byl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). | Blesk/Tonda Tran

  • 5.Alena Schillerová

    Alena Schillerová pochází z Tišnovska, kde vystudovala gymnázium. Ve vzdělávání pokračovala na brněnské Masarykově univerzitě. Získala titul JUDr., posléze se zajímala také o správní a zemědělsko-družstevní právo. Poté pracovala na Finančním úřadu Brno-venkov, přičemž s univerzitou nadále spolupracovala.

    V roce 2016 byla náměstkyní Andreje Babiše (ANO) coby ministra financí, od roku 2017 do roku 2021 zastávala jako první žena post ministryně financí. Nadále zůstala ve Sněmovně jako poslankyně.

    V komunálních volbách v roce 2022 nezískala post brněnské zastupitelky v části Brno-Komín. „Brno je tradičně město, kde se ODS daří. Hnutí ANO si tady prošlo složitou situací. Pro nás je důležité přetavit volební výsledek v možnost podílet se na vládnutí, to je náš hlavní cíl,“ řekla tenkrát podle iDnes.

    Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v Epicentru Blesku (10.7.2023) Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v Epicentru Blesku (10.7.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 6.Luděk Niedermayer a Marcel Kolaja

    Z Brna jsou také současní europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Marcel Kolaja (Piráti). Niedermayer vystudoval na Masarykově univerzitě Operační výzkum a teorii systémů, pak začal pracovat u nynější České národní banky, přičemž posléze se stal nejmladším členem bankovní rady, později byl i jejím viceguvernérem. Nyní působí v Evropském parlamentu.

    Kolaja se narodil a vyrůstal v Lanškrouně, absolvoval brněnskou MU a zajímal se o software. Jak sám uvádí, Brno bylo jeho útočištěm, dokud ho nevyměnil za Český Brod. Tam pobývá, když je místo evropských institucí zrovna v Česku. Stejně jako v roce 2019 se letos Kolaja stal lídrem pirátské eurokandidátky.

    Europoslanec Kolaja se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem Europoslanec Kolaja se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem | Facebook - M. Kolaja

  • 7.Kateřina Ronovská

    Také Ústavní soud nedávno posílila brněnská rodačka Kateřina Ronovská. Bude to tak pro ni vcelku jednoduché – instituce totiž v Brně sídlí. Ronovská vystudovala Právnickou fakultu na Masarykově univerzitě, kde až do jmenování ústavní soudkyní vedla katedru občanského práva.

    Kromě ní se žádný současný ústavní soudce v Brně nenarodil, studovali tam však ještě její kolegové Tomáš Lichovník a Josef Fiala.

    Prezident Petr Pavel jmenoval Kateřinu Ronovskou novou ústavní soudkyní a místopřesedkyní Ústavního soudu (4.8.2023). Prezident Petr Pavel jmenoval Kateřinu Ronovskou novou ústavní soudkyní a místopřesedkyní Ústavního soudu (4.8.2023). | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 8.Kdo tam studoval?

    S Brnem mají mnoho společného i další osobnosti. Ministr životního prostředi Petr Hladík (KDU-ČSL) se tam sice nenarodil, ale studoval na Masarykově univerzitě, působil jako zastupitel i náměstek primátora. Na stejné univerzitě se mimo jiné učil i ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

    Na Mendelově univerzitě tam studoval i jeho stranický šéf, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Brněnské Vysoké učení technické zase absolvoval současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

    Na Masarykově univerzitě studoval také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). A chodil tam na přednášky i předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Na brněnskou Vysokou školu zemědělskou docházela europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během rozhovoru pro Blesk (11.5.2023) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během rozhovoru pro Blesk (11.5.2023) | Foto Blesk - Tonda Tran

nespokojeny ( 3. října 2023 16:35 )

..."velké množství osobností z Brna"...

roxin ( 1. října 2023 13:33 )

Je jedno jestli to jsou Brňáci nebo Pražáci je to všechno stejná verbež.

doktormediciny ( 1. října 2023 10:40 )

Pane Simo, na Bily Hore jste take nechali hrstku Moravanu vykrvacet u zdi

jajas ( 1. října 2023 10:38 )

Furt se nadává na pražáky a ejhle! Brňáci! I když s pražákama si mohou klidně podat ruku....

sorgedoktor ( 1. října 2023 10:36 )

Toto je teda sovinismus...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa