„Jednalo se o vodního dinosaura, který lovil ryby a hlavonožce. Žil v podobném prostředí, jako ryby, ale neměl žábry. Musel se proto nadechovat nad hladinou,“ vysvětlil Petr Gadas z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (PřF MU), která vzácnou fosilii vlastní.

Pro veřejnost skryta

Nalezena byla v německém Holzmadenu. „Odtud se dostala na tehdejší německou vysokou školu technickou (1849 až 1945 - pozn. red.) v Brně. Kdy k tomu došlo, ale nevíme. V roce 1945 se ji podařilo zachránit před zničením,“ pokračoval Gadas.

Video
Video se připravuje ...

V depozitu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity je např. největší tuzemská zkamenělina Hynek Zdeněk

Od té doby je uložena v depozitu PřF MU. „Odborníci o ní asi ví, ale široké veřejnosti běžně přístupná není,“ upřesnil informaci o zkamenělině vyhynulého druhu druhohorního ještěra geolog.

Pomohl nedostatek kyslíku

Jak si vědci vysvětlují dokonalé zachování kostry? „Mršina klesla na mořské dno, kde nebyl dostatek kyslíku pro mrchožrouty. Díky tomu zůstala zachována kompletní,“ dodal Gadas.

Ve sbírkách PřF MU je i černý zub dinosaura ze skupiny Tetanurae, který žil před 160 miliony lety. „Nalezen byl v lokalitě Švédské šance v Brně. Jedná se o prvního doloženého dravého dinosaura v České republice,“ upřesnil Gadas.