Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Archeoložka Marie náhodou našla obrovskou dinosauří stopu: Šlápota je stará asi 170 milionů let

Autor: ran - 
14. dubna 2021
21:59

Archeoložka Marie Woodsová už měla po šichtě, a tak si vyšla na pláž, aby si nasbírala jen trochu mořských plodů k večeři. Ke svému překvapení ale místo slávek narazila na obrovskou stopu mohutného dinosaura! Lastury hodila za hlavu a dala se opět do práce... Není divu, téměř metrová stopa je největší, jakou se kdy v oblasti podařilo nalézt!

Když si Woodsová vyšla na procházku na kamenitou pláž nedaleko anglického města Filey v hrabství Yorkshire, netušila, jaký vzácný objev ji každou chvíli čeká! Ještě než našla první mušli, praštil ji do očí obrovská, téměř 1 metr dlouhý otisk tlapy pravěkého ještěra!

Jak se ukázalo, jde o největší dinosauří stopu, jaká se kdy v oblasti, která je celosvětově vyhlášená jako naleziště pozůstatků po pravěkých obrech, našla. Potvrdil to i Scott Lomax, odborník na slovo vzatý, který se na území hrabství honil za stopami „obrů z Jurského parku" už jako dítě.

Odborníci se shodli, že nalezená stopa nejspíš patřila masožravému, 2,5 metru vysokému a 8-9 metrů dlouhému dvounohému Megalosaurovi, žijícímu v Evropě před nějakými 170 miliony let. Zprávu přinesl web BBC.

„Šla jsem si nasbírat něco k snědku, ale po tomhle už jsem toho moc nenasbírala,“ popsala s humorem nadšená archeoložka. Místo toho se vrhla do práce. „Stopy jsou zachovalé, ale jsou velmi křehké a nacházejí se příliš blízko vody,“ vysvětlila, proč není na co čekat.

Woodsová a spolu s ní mnozí další pevně věří, že se nález podaří zrestaurovat brzy - dřív než ho moře spláchne. Už teď na něj čeká místečko v místním muzeu, kde ho návštěvníci budou moci obdivovat uložené za sklem. Ale pro všechny případy se odborníci pojistili.

„Kolega nafotil sérii snímků, takže pokud se stopu zachránit nepodaří, vytvoříme na jejich základě alespoň její 3D model,“ vysvětlila s potěšením Woodsová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi