Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakubovi nedávali šanci na přežití: V bdělém kómatu však zachránil miminko!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
12. dubna 2021
18:24

Život se s Jakubem (20) ze slovenských Topoľčian nikdy nemazlil. Když mu bylo pouhých 11 let, upadl do bdělého kómatu. Zhubl na děsivých 29 kilogramů a hrozilo, že zemře. I přes nelehký osud se však stal mladík hrdinou. Ve svém špatném zdravotním stavu dokázal zachránit miminko.

Jakub dnes jako maturant dokončuje obchodní akademii ve svém rodném městě. Má skvělé známky a chuť do učení. Jen málokdo by tušil, co má odvážný mladý Slovák za sebou.

Maminka Miroslava (45) se už několikrát bála o jeho život. Bojovat o něj musel ze všech sil. V minulosti ho navíc zbil jeho vlastní otec, který skončil kvůli týrání za mřížemi. Mirka o životním příběhu svého syna napsala knížku.

Její výtěžek pomůže Kubovi s náročnými a nákladnými rehabilitacemi. Když bylo chlapci teprve 11 let, skončil nenadále v nemocnici. Z ní putoval do další, kde podstoupil magnetickou rezonanci. „Po její absolvování mi dětská lékařka z neurologie přišla oznámit, že Jakoubek má pravděpodobně nádor na mozku – na bazálních gangliích. To však pravda nebyla a nepotvrdilo se to,“ řekla matka Novému Času.

Váš syn vypadá jako před smrtí

Chlapec tehdy skončil v komatu. „Slyšela jsem v nemocnici v Bratislavě poprvé ty nejstrašnější větci, jaké by žádná máma neměla slyšet. Přednosta oddělení mi oznámil, že je ve velmi vážném stavu, v takovém, jakém bývají 90letí pacienti před svou smrtí,“ pokračovala Miroslava. I když vypadal na umření, všechna jeho vyšetření vyšla negativně. Jakub na tyto okamžiky vzpomíná s hrůzou.

Zhubl jsem na 29 kilo a hrozilo mi zavedení sondy do žaludku. Po dvou měsících v umělém spánku se lékaři rozhodli mě probrat. Nastoupily abstinenční příznaky, doprovázené mým křikem a pláčem při snižování tlumicích dávek. Po překonání abstinence jsem nakonec otevřel oči. Nic jsem však nedokázal. Byl jsem v bdělém kómatu,“ vypověděl mladík. Po čtyřech měsících nemocnici opustil. I nadále byl však v bdělém kómatu.

I v kómatu se stal hrdinou

Než začal kolotoč rehabilitací, kontrol a dalších vyšetření, podařila se mladíkovi nádherná věc. „Ocenili mě titulem Dětský čin roku 2013 za záchranu miminka v nemocnici. V bdělém kómatu jsem jako úplný ležák upozornil svým nářkem, že je miminko v posteli modré a dusí se. Malého Alexe se podařilo zachránit, měl jen šest měsíců,“ popsal dramatický okamžiky sám zachránce. Nyní se Jakubův stal nepatrně zlepšil, ale záchvaty se vrací a stále musí rehabilitovat....

Video: Jak vychovat dítě s hendikepem?

Uživatel_5517824 ( 14. dubna 2021 23:40 )

To psal redaktor v bdělém kómatu, ne??

axana ( 13. dubna 2021 07:17 )

Pisálkové z Plesku udělejte si aspoň trochu v hlavě pořádek! Možná že Jakub už se dokonce oženil a vystudoval vysokou školu a zároveň je v bdělém kómatu nebo jak tedy vlastně?? Si to po sobě přečtěte!

frantacizek ( 13. dubna 2021 04:56 )

nika70 ( 12. dubna 2021 19:00 )

"Jakub dnes jako maturant dokončuje obchodní akademii ve svém rodném městě. Má skvělé známky a chuť do učení."
"Nyní se Jakubův stal nepatrně zlepšil, ale záchvaty se vrací a stále musí rehabilitovat...."
Tak jak na tom vlastně je???

Zobrazit celou diskusi