Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Adámek po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu: Začal soud se zdravotnicemi z pardubické nemocnice!

Autor: jel, ČTK - 
15. června 2021
10:28

Okresní soud v Pardubicích v úterý začal projednávat případ tří zdravotníků Pardubické nemocnice, kteří jsou obžalováni z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Před čtyřmi lety podle obžaloby nesprávně postupovali při pooperačních komplikacích u malého Adámka (12), který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Žalobě pro přečin neposkytnutí pomoci čelí i nemocnice jako právnická osoba.

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal masivně krvácet z operační rány a následně upadl do takzvaného bdělého kómatu. V září 2019 policie obvinila jednu lékařku a dvě zdravotní sestry, obviněna byla také nemocnice. Podle obžaloby její vina spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Rodina chlapce se domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

K soudnímu jednání se vyjádřil také otec malého Adámka prostřednictvím facebookových stránek věnovaných synkovi. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří jsou s námi už takovou dobu, kteří vyjadřují podporu a kteří nám na té cestě jakkoli pomáhali a pomáhají a došli společně s námi do chvíle, kdy mohu napsat tyto řádky,“ napsal tatínek. Dodal také, že největším nepřítelem je pro ně čas.

Rodinu podpořilo mnoho uživatelů sociální sítě, kteří pod příspěvkem uvedli,  že s rodinou soucítí a přejí si, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost. „Jsme s vámi a doufám, že bude spravedlnost stát při vás. Moc držím palečky,“ vyjádřila se Lenka.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání