Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyhlásili něco, co neexistuje? Právník: Stav postižení osob na Pardubicku nic nemění

Aktualizováno -
3. března 2021
13:13
Autor: ČTK - 
3. března 2021
11:18

Stav hromadného postižení osob, který vyhlásili v úterý v Pardubickém kraji, není podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála podle předpisů žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Pro nemocnice a pacienty a jejich práva nemá krok představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje žádný dopad, uvedl.

V právním řádu se o „hromadném postižení osob“ hovoří v zákoně o zdravotnické záchranné službě a jeho prováděcí vyhlášce. „Ta popisuje události typu pádu letadla nebo hromadné havárie, ke které musí vyjet spousta sanitek a řeší se na místě třídění zraněných. Není to však rozhodně zamýšleno na dlouhodobé stavy typu pandemie, ale pro akutní záležitosti,“ řekl ČTK Dostál, který je hlavním expertem Pirátů pro zdravotnictví.

Předpisy nepředpokládají, že by se od hromadného postižení osob odvíjel nějaký mimořádný stav, který by se vyhlašoval. „Mám z toho velmi silný dojem, že Pardubický kraj vyhlásil něco, co neexistuje, nemá to v podstatě žádný právní význam,“ uvedl. Postup při hromadném postižení osob navíc popisuje postupy záchranné služby, nikoliv kraje. „Není to nic jako třeba stav nouze nebo ohrožení, který by někdo vyhlásil a nějak to měnilo něčí práva,“ uvedl.

Pro nemocnice a pacienty tak podle něj neznamená rozhodnutí Nemocnic Pardubického kraje nic. Situaci Dostál hodnotí jako mimořádně právně chaotickou. „Nalézá se spíš v oblasti politického PR,“ uvedl. Kraje podle něj nemají nyní pro podobnou činnost důvod, protože situaci při celostátní epidemii má řešit stát.

Hejtman vidí smysl v určení priorit ošetření

V Pardubickém kraji přistoupili k vyhlášení hromadného postižení osob v úterý kvůli kritické situaci v nemocnicích. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) v České televizi uvedl, že v regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Účinky stavu hromadného postižení osob kraj vykládá tak, že zdravotníci se nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že pardubický krok chápe především jako konstatování faktu. „Souvisí se způsobem, jak zdravotnická zařízení odbavují nebo řeší případy, je to stav, kdy není možné poskytnout ideální péči všem a je třeba začít uplatňovat nějaké priority,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu.

Přesuny pacientů mezi regiony, když nepostačuje kapacita některého oddělení či nemocnice, jsou standardní záležitostí, doplnil Dostál. „To se dělo i před epidemií. Platí pravidla, že když se nemocnice kapacitně naplní, je povinna hlásit záchranné službě, že má plné kapacity. Kontaktní místo záchranky na to reaguje tak, že směřuje sanitky do nejbližších volných nemocnic. Není na to potřeba vyhlašovat nějaký stav,“ dodal.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

rapid15 ( 3. března 2021 13:03 )

Já si ale umím představit situaci, kdy na erzetu volá 35 lidí, mám jen 7 sanitek a 4 volná místa na JIP nebo ARO. Chybé mě ve stavu 3 doktoři a 9 sester. Něco udělat musím a to hned.
Nemám čas se položit do zákoníků a študovat jestli zrovna tenhle příkaz který jsem vydal, aby se situace alespoň nějak zvládla a stabilizovala odpovídá paragrafu xy a oodstavci yz.
Na to má pak celou noc pak advokát a ráno to rychle sdělí vyspinkaným Pirátům a ti to rychle hodí do všech médií.

strejda777 ( 3. března 2021 12:35 )

Někdy si říkám, kdo jsou ti lidi na vysokých politických postech nebo krajských funkcích? Mají vůbec o něčem šajn? Proč neustále někdo z nich vyhlašuje něco, co není právní forma, zákon ani nic, co by existovala....? Jak tak vidím, mohl by tuto funkci zastávat úplně každý, kdo umí psát a počítat....prostě neuvěřitelné!

rapid15 ( 3. března 2021 11:43 )

Advokát od Pirátů asi neví, že prioritní stav vyšetření si už celá desetiletí stanovuje každý lékaž ve své ordinaci. Má to vždy tučně napsané i na dveřích: " Pořadí pacientů určuje lékař"
Záleží samozřejmě na tom jaké priority lékař preferuje. Kdo se do nich nevejde, dřepí v čekárně marně třeba 3 hodiny. Vůbec k výkladu nepotřebuje Piráty a jejich advokáty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa