Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Alarmující čísla,“ hrozí se Hamáček. Do nemocnic chce povolat ambulantní lékaře, dochází ruce

Aktualizováno -
3. března 2021
13:05
Autor: Mii, ČTK - 
3. března 2021
10:58

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) není epidemiologická situace v Česku dobrá. Čísla hodnotí jako alarmující, zdravotnickému systému dochází síly. Podobnou krizi, jako na Pardubicku, očekává brzy i v dalších krajích. Podle něj zatím rezervní kapacity ještě existují, nemocnicím ale dochází personál. Uvažuje proto, že by na pomoc byli povolání ambulantní specialisté. Hamáček to řekl po jednání Ústředního krizového štábu. Podle něj se taky kvůli testům ve firmách se někde prodloužily objednací lhůty k antigenním testům. Zároveň řekl, že testování ve firmách bude kontrolovat až 500 hygieniků.

„Čísla, která se objevují v posledních dnech, lze označil jako rekordní (…) Jsou to opravdu alarmující čísla,“ hodnotil Hamáček vývoj epidemie v Česku. „Dá se očekávat, že podobné stavy budou vyhlašovat i další kraje,“ uvedl v kontextu Pardubicka, které v úterý vyhlásilo stav hromadného postižení osob, jelikož mu došla všechna lůžka JIP.

Video  Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) po jendání Ústředního krizového štábu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

Podle vicepremiéra existují určité rezervy, byť jsou na hraně. „Zatím ještě stále je možné překládání pacientů do volných kapacit, nicméně je třeba, kde to půjde, kapacity ještě navyšovat,“ uvedl s tím, že problémem nejsou ani tak postele, jako personál. Zvažuje proto, že by vláda vyhlásila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře, začali by vypomáhat v nemocnicích. „Samozřejmě ne na jednotkách intenzivní péče,“ doplnil Hamáček.

V úterý v Česku přibylo 16 642 případů covidu. Odborníci podle Hamáčka předpokládají, že dnes by mohl počet nově diagnostikovaných atakovat 20 000.

Česko i nadále jedná o zahraniční pomoci. S Německem se již dohodlo na převozu 19 pacientů. Dvacítku míst včetně přepravy vlastním letadlem nabízí Švýcarsko, jedná se i s Polskem. „Detaily sdělí ministerstvo zdravotnictví. Probíhají jednání s polskou stranou, tam byla kvóta kolem 200 lůžek, o které mluvila polská strana,“ uvedl Hamáček. Detaily se podle něj řeší i ohledně švýcarské nabídky.

Hamáček: Tři týdny a konec

Ústřední krizový štáb se věnoval i kontrolám v uzavřených okresech. Podle Hamáčka k tomu lidé zatím přistupují svědomitě a spolupracují. „Podle hlášení z terénu od policie drtivá většina našich občanů respektuje opatření, poslouchá policii,“ řekl Hamáček a zároveň Čechům poděkoval. „Pokud to vydržíme tři týdny, tak se to zásadně projeví na epidemiologické situaci,“ snažil se nalákat na vidinu brzkého konce.

Na hodnocení účinku opatření je ale podle jeho slov brzo. „Já věřím, že tím dosáhneme toho, co chceme - poklesu nově nakažených a nově hospitalizovaných,“ sdělil. Policisté podle policejního prezidenta Jana Švejdara provedli už zhruba 100 000 kontrol.

Zaměstnanci zahtili odběrová místa

Kvůli dnešnímu startu povinného testování na covid-19 ve firmách se na některých místech prodloužily objednací lhůty k antigenním testům pro veřejnost, uvedl dále Hamáček. Ministerstvo průmyslu by mělo podle Hamáčka na firmy apelovat, aby preferovaly samotestování a zaměstnanci nemuseli využívat veřejně dostupná testovací místa.

Hamáček řekl, že štáb se dnes záležitostí zabýval. „Řešili jsme situaci, že v důsledku povinného testování ve firmách se část poptávky přelila do současných antigenních kapacit a prodloužily se lhůty,“ uvedl. Tlak na testovací místa může být jen dočasný do doby, než si firmy udělají zásoby testů, míní.

Ministerstvo průmyslu by podle Hamáčka mělo vést kvůli záležitosti dialog s firmami. „Aby se jim snažilo vysvětlit, že to nařízení je myšleno primárně pro samotestování a není řešením tu odpovědnost hodit na stát a současné kapacity,“ uvedl. Prostor pro navyšování nynějších kapacit pro antigenní testování již není, dodal.

Pro firmy je navíc podle Hamáčka „uživatelsky výhodnější“, když si nechají zaměstnance otestovat přímo ve firmě místo toho, aby je posílali například do nemocnic.

Firmy nad 250 zaměstnanců musejí začít s testováním pracovníků dnes, zaměstnanci mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít velké podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Vláda přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Testování bude kontrolovat až 500 hygieniků

Povinné testování ve firmách bude kontrolovat 400 až 500 zaměstnanců hygieny. V případě potřeby jim podle něj mohou pomoci i policisté. Prvotní kontrolou budou také výkazy, které musí podniky odevzdávat. Bude z nich zřejmé, zda počty nakažených novým koronavirem ve firmě odpovídají průměrným počtům v dané oblasti.

Podle Hamáčka budou kontrolovat dodržování hygienici, kteří však nemají na starosti trasování. Prvotní kontrolou pak budou výkazy, které budou muset podniky o testování odevzdávat. Důležitý je však podle něj hlavně zájem zaměstnavatele testování poctivě provést a mít zdravé zaměstnance. „Ta kombinace všech těchto faktorů mě vede k tomu, že věřím, že to bude úspěšné,“ prohlásil ministr.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cheyllinka ( 4. března 2021 09:45 )

Nehodlám se očkovat Sputnikem ani ničím jiným

zirioges ( 3. března 2021 19:08 )

Hamáček opět přes média lže
Máme to politiky fanatiky

joudajoudovy ( 3. března 2021 18:20 )

hradni vrabci cvrdlikaji....
cim hure, tim lepe.
soudruh hamacek si to musi odpracovat, aby po volbach dostal ceskou ambasadu v kanade, kde si bude uzivat vyvar z cinskeho kseftu stoleti.
nejak nam soudruh kyne do sirky, mel by se sebou neco delat, protoze se zacina podobat vepri s jatecni vahou, a tudiz se stava covidovou ohrozenou skupinou.
soudruhu, sup, sup na vakcinu astrazeneca!
takovou lahudku si prece nenechas ujit.
chro, chro, nam, nam...

krapotkin ( 3. března 2021 17:18 )

Co kdyby byli povoláni zpět vojenští lékaři ze zahraničních misí.

vaber ( 3. března 2021 16:32 )

co vlasně s pacienty dělají konkrétně lékaři, vždyť nemají lék ,asi učí sestry jak obsluhovat ventilátor,
nejvíc nadření jsou sanitáři ,ti utírají zadky pacientům
kdo vlasně v nemocnicích leží ? jsou to staří lidé a kde se ti staří lidé nakazili? nakazila je jejich rodina nebo domov důchodců,
nebo leží v nemocnicích ti co chodí do práce,
žádná omezení nepomůže, pokud tam leží staří, musí omezit kontakty na nulu a pokud tam leží ti co pracují, omezení nemají
zkoumá někdo jací pacienti v nemocnicích leží ,jen ty je nutno izolovat a ne všechny,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa