Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hejtman o dramatu na Pardubicku: Dochází lůžka i pro necovidové pacienty, přidají se další kraje

Autor: Nikola Forejtová - 
2. března 2021
18:20

Pardubický kraj hlásí přeplněné nemocnice. Tamní hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) oznámil, že covidové pacienty již nemají lékaři kam dát. a kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V rozhovoru pro Blesk Zprávy Netolický podotkl, že už jen pár míst zbývá pro necovidové pacienty. Situace nastala jen pár dní poté, co tamní nemocnice zastavily plánované operační zákroky, včetně těch onkologických. Netolický předpokládá, že se do stejné situace dostanou v řádu dnů i další kraje.

Jak to tedy vypadá v nemocnicích?

Situace není dobrá, je to 500 pacientů, kteří jsou jak na standardních, tak jiných lůžkách. 70 je na JIP a ARO odděleních, ta situace je hraniční (…) Dostali jsme se na hranu reprofilizovaných a standardních lůžek (na covid) čili, jinými slovy, nemocnice sotva zvládají a přešli jsme do další fáze v rámci epidemie. Jakýkoliv další pacient s těžkým nebo středně těžkým průběhem, tam budeme nejspíše žádat o přeložení jinam.

Takže do jiných krajů? Jak jsou na tom ale ony?

Obdobná situace bude nejspíše v dalších krajích. Mám informace z Jihomoravského i Libereckého kraje, že zvažují obdobnou situaci v jednotkách dnů. Je to stav, který odpovídá průběhu onemocnění při takto velkém enormním zatížení nemocnic.

Uvedl jste, že nejsou lůžka pro pacienty s covidem. Mají nemocnice v Pardubickém kraji nedostatek lůžek i pro jiné, necovidové pacienty?

Pokud jde o necovidové pacienty, tak tam se jedná o jednotlivá lůžka, která jsou ještě dispozici. Pořád tu máme i jiná onemocnění jako infarkt, mozková mrtvice a další. Je jasné, že některá lůžka pro takové pacienty mít musíme.

Netolický: Mrzí mě, že nám lidé nevěří

Budete připraveni i tyto pacienty případně poslat do jiných nemocnic?

V případě, že by byla nějaká havárie – a toto je dlouhodobá havárie – v případě třeba hromadné dopravní nehody, tak ty nemocnice budou za hranou a budou žádat o pomoc.

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Doufáte, že se situace zlepší díky třítýdennímu lockdownu?

Já pevně věřím, že v tuto chvíli nám už rozumí i lidé, kteří nás před 14 dny napadali a mysleli si, že konec nouzového stavu něco zachrání. Obávám se, že kdybychom my hejtmané před dvěma týdny postupovali jinak, tak jsme dnes v ještě horší situaci a možná bychom stav hromadného postižení vyhlásili dříve. Přesně to odůvodňuje náš postup a mrzí nás, že to veřejnost nechápala.

Co chci říct, je to, že jsme viděli modelace a to doufání, že nouzový stav skončí a my se rozeběhneme do obchodů, bylo mylné a mrzí mě, že kvůli způsobu vyjadřování předsedy vlády jsou tu lidé, kteří mu nevěří, ale nevěří ani nám. Přitom nejde o politiku, my prostě sledujeme situaci v terénu.

Co znamená stav hromadného postižení osob:

Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče. V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Policie Čr ( 3. března 2021 03:34 )

Hej vy *** z blesku můžete už konečně dát pokoj s těmi ***mi co píšete do kolečka jak pojebane na hlavu?.... Dejte lidem pokoj do píči.... Hnidy zkurvene chcipnete za ty vaše vyjebane články dokola furt kolik je nakažených a kdo zdechnul a jak se očkovat m... Koho to *** zajímá.... Já roušku nenosím ven chodím hlavně v noci na televizi se nedívám as *** na ty opatrní strcte si je do řiti.... Mě strach nikdo nevyvola a očkovat se taky nebudu po tom co jsem viděl z čeho to dělají.... Očkovat se může nechat opravdový idiot bez mozku....

yaaro ( 3. března 2021 02:57 )

Další co si potřebuje nahrabat než ovčanům dojde co se doopravdy děje.

villon ( 2. března 2021 22:49 )

Zajímavý sestřih Burešovy one man show:

http­s://ww­w.te­levi­zesez­nam.cz­/vide­o/stas­tne-pondeli/covid-ocima-andreje-babise-videli-jsme-vsechny-cau-lidi-za-posledni-rok-6413­9507?d­op_ab_­vari­ant=0­&dop_r­eq_id=­0f4v4v­s4AI1-2021­030221­42&dop­_sou­rce_zo­ne_id=­1&ut­m_cam­paig­n=_var­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

MAMKA2316 ( 2. března 2021 20:32 )

Proč se nestarají aby byl volně prodejný lék isiprinosine a řeší hovadiny ??

MAMKA2316 ( 2. března 2021 20:29 )

Kraje by se měli zrušit zbytečně vyhozené peníze !!!!
Edward Gibbon 1975 1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací. 2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců. 3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče. 4. Literatura a umění se stávají bezduchým. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy. 6. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldneři. 7. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity. 7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará. 8. Úroveň vzdělání rapidně klesá. 9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše. 10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí. 11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá. 12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně. 13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají. 14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. Udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil. 15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány. 16. Šíří se cynismus. 17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce. 18. Do země přichází velké množství cizinců. 19. Politikové nadbíhají i luze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa