Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další dva případy jihoafrické mutace v Brně?! Kde se nakazila vážně nemocná žena, je záhadou

Autor: ČTK, rum - 
2. března 2021
12:30

V Brně se nejspíš objevily další dva případy jihoafrické mutace nemoci covid-19. Jeden ze vzorků je vázaný na brněnskou školku, kde už se jihoafrická mutace vyskytla. Druhým případem je žena hospitalizovaná ve vážném stavu v jedné z brněnských nemocnic.

V kraji by tak bylo už sedm případů, z toho pět ve školce, jeden ze zájezdu ze Zanzibaru a jeden, který nemá souvislost se školkou ani zahraničím.

Ve školce se v minulosti objevily čtyři případy, podezření vzniklo u dvou dětí a dvou učitelek. Pátý vzorek spadá časově do doby odhalení těchto případů, ale je potvrzený až nyní.

„Je to další dítě. Předtím jsme u něj měli podezření na britskou mutaci, ale zaměřili jsme se na to a je to jihoafrická mutace,“ uvedl Omar Šerý, ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon, která vzorky odhalila. Ředitelka jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek se k nálezům nechce vyjadřovat, a odkázala na ministerstvo zdravotnictví.

Případy se ve školce objevily v první půli února, hygienici proto školku zavřeli. Následné desítky testů byly tehdy podle hygieniků negativní.

Nakažená je ve vážném stavu

Dalším případem, který se řešil, byla žena po návratu ze zájezdu ze Zanzibaru. Další žena je podle Šerého ve vážném stavu v brněnské nemocnici, konkrétní zařízení nejmenoval. Podle něj ale dotyčná nikam necestovala.

Britská mutace je mírnější než jihoafrická. „Jihoafrická je nebezpečnější a snižuje účinnost očkování. Navíc déle přetrvává v organismu. Proto i když je člověk očkovaný, rozhodně by měl zůstat v karanténě, pakliže je v kontaktu s nakaženou osobou. Očkování samo o sobě je fajn, ale není to samospásné řešení. K očkování musíme přidat i testování, karanténu, roušky a podobně. Člověka očkování ochrání před fatálním průběhem nemoci, ale nezajistí, že očkovaný člověk nebude nakažlivý pro své okolí,“ dodal Šerý.

VIDEO: Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joanna5 ( 4. března 2021 12:23 )

proc tahaji covidaky do Brna? proc nevymezi nejaky spital mimo velke mesto? A proc zdravotnici kteri by meli byt stale v karantene, litaji po obchodech a po venku? to mne hlava opravdu nebere - neporusuji tak nahodou neco? nemeli by dostat pokutu? i jejich rodiny?

krapotkin ( 2. března 2021 14:57 )

Lidi se nakazili od nějakého "turisty", který přes Čechy jel do vysněného ráje - IV.říše za mamá Merkel.

frantacizek ( 2. března 2021 13:40 )

tzn, že v Brně už máte komunitní přenosy té jihoafriceké mutace, přesto očkujeme Astrou a chceme očkovat Sputnikem, byť je jasné, že ta jihoafrická se bude masivně nyní šířit, pač u těch mutací to jde mnohem rychleji než u klasického covidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa