Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus sužuje Uhříněves: Ohniska ve školkách! „Testujte své děti,“ apeluje radnice na nezodpovědné rodiče

Autor: veef - 
19. února 2021
17:05

Městská část Praha 22 zaujímá smutné prvenství. V současné době je zde nejvíce nakažených na 1000 obyvatel z celé Prahy. Podle radnice jsou některá ohniska i v mateřských školách, a to především proto, že někteří rodiče nenechávají své děti testovat. Nákazu pak není možné odhalit a zbytek třídy nadále chodí do školky. Městská část po prosbách ze strany lékařů a učitelů apeluje na rodiče, aby byli zodpovědnější a chodili na testy.

S koronavirovou pandemií žijí Češi už bezmála rok. Bohužel v posledních týdnech se čísla nijak výrazně nezlepšují a kvůli britské mutaci viru se situace spíše zhoršuje. Své o tom ví i městská část Praha 22, kam spadá Uhříněves, Pitkovice a Hájek u Uhříněvsi. Ta na svých facebookových stránkách sdělila informaci, že v současné době je zde nejvíce lidí nakažených covidem-19 na tisíc obyvatel z celé Prahy. Podle údajů webu hygienické stanice zde za středu a čtvrtek přibylo přes 80 nakažených, aktuálně s nemocí covid-19 k pátečnímu dni bojovalo 245 lidí.

Podle vyjádření Městské části jsou některá ohniska právě v mateřských školkách, kde děti nemusejí nosit roušku, a tak se případná nákaza šíří rychle. Na vině je i to, že někteří rodiče děti nenechají testovat i přesto, že mají příznaky nebo mají covid v blízkém okolí, a posílají je dál do školky. Nákaza se tak šíří přes spolužáky do dalších rodin. „Během posledního týdne se výskyt nemoci covid 19 v Praze 22 značně navýšil a několik ohnisek nákazy je i v mateřských školách. V karanténě je však dětí málo, protože na testy nechodí. Prosíme, pokud máte podezření na nemoc covid 19 nebo se vyskytla ve vašem okolí, absolvujte se svými dětmi test na covid 19,“ napsala radnice na facebooku.

„Pokud jste nebyli v kontaktu s nakaženým a test vyjde negativní, do karantény nemusíte a dítě může jít po odeznění příznaků zpátky do školky. Zodpovědným přístupem předejdete neustálému uzavírání tříd z důvodu onemocnění učitelů a plošných karantén,“ dodala městská část.

Pokud se v mateřské škole objeví nákaza covid -19, ať už u dětí, či u učitelů, jde z nařízení hygieny automaticky celá třída do karantény. „Následně musí všichni podstoupit pátý až sedmý den, nejpozději však desátý den PCR test. Pokud se potvrdí pozitivita, trvá karanténa 10 dní, 10. den je proveden znovu PCR test. Pokud je negativní a dítě je bez příznaků, může se vrátit zpátky do školky,“ vysvětlila Blesku tisková mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová s tím, že takovýto postup je stejný po celé republice.

Strach z výtěru?

Někteří rodiče nechtějí své děti testovat především z obavy, že jim někdo bude „šťourat v nose“. V současné době jsou ale i další varianty a stěr z nosohltanu dutinou ústní není nutný, upozorňuje radnice. „Naše obě školkové děti chodí na testy v intervalu dvou týdnů, tedy mohu poradit rodičům, že z krku odebírají i přímo u nás v Uhříněvsi,“ poradila Markéta Š. ostatním rodičům. Stačí si o výtěr z krku jednoduše říct.

Radnice také uvažuje nad tím, že by testy pro školky pořídila. „V pondělí proběhne jednání, kde by se měl domluvit následující postup. V současné chvíli městská část uvažuje o zakoupení testovacích sad pro samosběry,“ řekla Blesku tisková mluvčí Prahy 22 Petra Vaňková.

Blesk kontaktoval i MŠ Sluneční, její ředitelka Renáta Pecáková se ale odmítla vyjádřit s odůvodněním, že mateřské školy připravují společné vyjádření, které poskytnou v pondělí.

Nezodpovědné chování

Několik rodičů také zjištění, že ostatní rodiče jsou nezodpovědní, dost pohoršilo. „Chování nezodpovědných rodičů mě nadzvedlo, ačkoliv si nemyslím, že nebýt jich, ve školkách by se to nešířilo. Já sama jsem byla nyní u syna přesvědčená, že kašle, protože je nastydlý. Ale test samozřejmě podstoupil a je negativní, prostě nastydl. Nejen že ho poslala na testy doktorka, ale mně by svědomí ani nedovolilo ho nenechat otestovat, když chodí do školky,“ řekla Blesku Monika Vocelová.

Paní Vocelová chválí i školku Za Nadýmačem, kam její syn chodí, a myslí si, že opatření se zde dodržují. „Naše školka, zdá se, opatření dodržuje, kluk si odtamtud od září do teď nepřinesl výjimečně ani nudli a zatím naštěstí ani covid. V naší třídě byly od prosince dvě karantény, přičemž během 1. karantény byly pozitivní asi dvě děti, v lednu byla nemocná jen paní učitelka, údajně žádné dítě. V obou případech byla třída zavřená cca týden. Na tu bídu asi zatím stále dobré, respektive nic, z čeho bych byla překvapená. Spíše jsem čekala, že to bude horší. Nicméně, co není, může být,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa