Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš pro Blesk: „Do karantény nemusím, jsem očkovaný.“ Nařízení hygieny mluví opačně

Autor: Jakub Veinlich - 
12. února 2021
14:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) do karantény nepůjde. A to i přesto, že testy prokázaly nákazu covid-19 u jeho nejbližší spolupracovnice, šéfky kabinetu a ředitelky Úřadu vlády Tünde Bartha, která je v izolaci. Babiš Blesk Zprávám řekl, že do karantény nemusí, protože je očkovaný a nosí neustále respirátor FFP2. Nařízení hlavní hygieničky ale zní opačně.

„Apelujeme na to, aby lidé byli odpovědní,“ nebo „Pokud to lidé berou na lehkou váhu, tak ministr zdravotnictví rozhodl takto.“ Jen pár vět z rozhovoru premiéra Andreje Babiše pro Blesk Zprávy přímo na půdě ministerstva zdravotnictví loni na začátku března. 

Tehdy ministr Adam Vojtěch oznámil, že kdo poruší pravidla a nezůstane domácí karanténě, může dostat pokutu až 3 miliony korun. 

„Buďme odpovědní vůči vlastní rodině, vůči dětem, vůči rodičům, vůči všem, vůči sousedům. Viděli jsme, že naše apely nefungují, tak zkrátka ministr zdravotnictví rozhodl tímto způsobem,“  dodal tehdy pro Blesk Zprávy premiér. 

Video  Andrej Babiš o kontrolách karantény  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Podle závazného výkladu hlavní hygieničky by měl být v karanténě dnes sám premiér.

„Paní hlavní hygienička, paní Rážová na základě dotazu paní Barthové, která je pozitivní, řekla, že nemám žádné omezení,“ odmítá premiér Andreje Babiš i přes kontakt s nakaženou osobou, že by měl nastoupit do karantény.

„Paní Bartha mluvila s paní Rážovou a paní Rážová konstatuje, že já stále nosím respirátor FFP2 a jsem očkovaný. Za těchto podmínek se mě netýká žádné takové opatření,“ řekl dál Babiš Blesk Zprávám.

„Pan premiér do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný. Situaci jsem hned konzultovala s paní hlavní hygieničkou Rážovou a s panem profesorem Prymulou,“ tvrdila skutečně ve čtvrtek Tünde Barha Seznam Zprávám. 

Jenže podle ředitelky pražské hygienické stanice ani očkování nikoho před karanténou nechrání. „Na očkované se ještě karanténa v tomto případě bohužel vztahuje,“ uvedla ale například pro web iRozhlas ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

„Záleží na tom, jak byla ta otázka paní Jágrové položena. Mně bylo řečeno, že není žádný problém,“ tvrdí ministerský předseda. Metodika hlavní hygieničky Jarmily Rážové ale mluví jasně. I očkovaní lidé mají do karantény nastoupit.

„Karanténa se u osob očkovaných proti COVID-19 nařizuje. Tento postup není v souladu s postupem, který je aplikován u osob po onemocnění COVID-19, kdy během 90 dnů není karanténa požadována,“ vydala v dokumentu k jednotnému postupu krajských hygienických stanic při rozhodování o dalším postupu u osob očkovaných proti nemoci COVID-19, vydaném letos 29. ledna 2021.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

„Paní Bartha mluvila s paní Rážovou a paní Rážová konstatuje, že já stále nosím respirátor FFP2 a jsem očkovaný. Za těchto podmínek se mě netýká žádné takové opatření,“ stojí si za svým rozhodnutím neuchýlit se do karantény v rozhovoru pro Blesk Zprávy premiér Babiš.  

„Mimochodem, pokud by tam byl nějaký problém, tak by mě asi i kontaktovali jako z hygieny. Nikdo mě netrasoval,“ dodal další paradox Babiš, který dost často zmiňoval systém chytré karantény a trasování. 

V rámci pracovního programu se Babiš chystá v pátek vpodvečer za prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu při návštěvách požaduje většinou od hostů potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19. V pátek dopoledne dostal Zeman, který patří do rizikové skupiny obyvatel, druhou dávku vakcíny proti koronaviru.

Před karanténou už Babiš jednou kličkoval

Do karantény premiér Andrej Babiš nenastoupil ani vloni v září, kdy ještě očkovaný nebyl. On a další lidé z Úřadu vlády se tehdy účastnili schůzky s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, u které se tehdy projevila nákaza covid-19.

„Jednání vypadalo jako vždy tak, že Úřad vlády sedí na jedné straně a naši hosté na druhé. Stále nosím respirátor FFP2, měl jsem ho po čas celého jednání a od paní Rážové asi čtyři metry. Samozřejmě větráme, je to místnost s vysokými stropy,“  reagoval loni v září premiér Babiš, který se odvolával v rozhovoru pro Radiožurnál také na rozhodnutí pražské hygieničky Jágrové.

„Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,“ dodal premiér vloni na podzim.

Covid krouží kolem Babišů opakovaně

Nákaza koronaviru krouží kolem rodiny Andreje Babiše opakovaně. Nevyhýbá se ani jeho nejbližšímu rodinnému okolí. Manželka premiéra Monika Babišová v rozhovoru pro Blesk Zprávy před vánočními svátky popsala, že infikovaní byli členové premiérovy ochranky, ale také přítel jejich dcery Vivien.

„Z nás čtyř ho naštěstí nikdo neměl, ale přítel mojí dcery byl pozitivní.  A jelikož bydlí u nás doma, tak jsem to měla úplně na blízko a vím, jaké to je. Starali jsme se o něj,“ řekla Babišová před vánočními svátky.

 

cervena_sedma ( 13. února 2021 10:17 )

Příklady táhnou - Zeman nenosí roušku i při přímém styku s ostatními, Babiš nejde do karantény, když by měl a nás budou seřvávat že něco nedodržujeme???

villon ( 12. února 2021 21:56 )

Tak paráda, tenhle precedens se bude hodit. I když normální lidi se v týhle zemi stejně očkování nedočkají. To bychom museli mít schopnější lidi ve vládě, nejenom takový, co hrabou pod sebe a nezdary svádějí na Čechy a opozici.

blamal ( 12. února 2021 19:33 )

To je hnus. Po lidech slapou za nedodrzeni jakekoli kraviny, kterou naridi, zlikvidovali zivnostiky, a pro Burese neplati nic z toho? Na druhou stranu je u nej uplne jedno,jestli je v uradu, nebo ne. Skodi tak jako tak. Holt vsichni jsme si rovni, ale Prymulove, Babisove, Hnilickove a dalsi papalasi si jsou rovnejsi. K zbliti. Uz at tahnou.

ProkopMlejnek ( 12. února 2021 18:33 )

Tím se má předejít tomu, aby se musely zavírat celé podniky atd.

ProkopMlejnek ( 12. února 2021 18:32 )

To není pravda, že musí do karantény. Někdy v září vláda rozhodla, že pokud se na příklad ve firmě objeví nákaza a spolupracovníci nosili FFP2, tak do karantény nemusí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa