Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lék ivermektin pro nemocné s covidem: FN U sv. Anny v Brně dostala 10 tisíc balení

Autor: mat - 
2. března 2021
11:20

Brněnská fakultní nemocnice u svaté Anny v úterý dostala 10 tisíc balení ivermektinu. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO), informaci potvrdila i mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Právě brněnští lékaři jako jedni z mála v Česku lék nasadili na léčbu covidových pacientů už na podzim.

„Jedná se o 10 tisíc balení pro 20 tisíc pacientů,“ řekla mluvčí. O látku projevili zájem také lékaři z jiných nemocnic. „Zvažují se pravidla pro jeho distribuci,“ dodala Lipovská.

Lékaři z covidového oddělení I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny vyzkoušeli lék u třiceti pacientů s onemocněním covid-19.

Diskutované antivirotikum, lék proti parazitům, podávali pacientům s těžším průběhem nemoci od loňského listopadu.

Minimální vedlejší účinky

„Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální, zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů,“ uvedl už dříve primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný,“ upozornil Rezek. Ministerstvo zdravotnictví podle premiéra Babiše pracuje na klinické studii tohoto léku. Zatím není jasné, kdy by mohly být k dispozici výsledky. Čeká se také na stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

VIDEO: Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa