Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dědečka (86) táhli na očkování zbytečně. Nemocnice nemají vakcíny, systém tam i tak seniory posílá

  • Autor: ČTK,simao,sova - 
    Aktualizováno -
    18. 1. 2021
    18:47
    18. 1. 2021
    11:28

    Očkování v Česku provází další potíže. U seniorů ve věku 80+ se rozeběhly registrace již minulý týden, volné termíny a vakcíny však mnohdy chybí. TV Nova upozornila na to, že kvůli nedostatku vakcín zrušily očkování cca desítce seniorů v Neratovicích. Nemocnice uvedla, že objednaným lidem se snaží včas zatelefonovat. To liberecký hejtman Martin Půta (SLK) si postěžoval, že vakcíny jsou v Česku rozdělovány nerovnoměrně.

    Rezervační systém na očkování proti covidu-19 by se měl podle vládní dohody vyhodnotit po 14 dnech fungování. Novinářům to dnes řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. 

    Systém v pátek vykazoval například problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS, které chodily se zpožděním. První volné termíny pro očkování proti covidu byly po hodině obsazeny. Premiér Andrej Babiš (ANO) však v pátek odmítal kritiku, že systém nefungoval, takové zprávy označoval za dezinformace. Hamáček dnes při tiskové konferenci v pražském sídle ČSSD uvedl, že při startu „měl systém své potíže“.

    Hamáček: Nemá to cenu hodnotit po dvou dnech

    Ministerstvo vnitra podle Hamáčka uplatnilo k funkčnosti systému některé připomínky. „Nebyly přijaty a vypořádány,“ uvedl.

    Po dvou týdnech bude podle Hamáčka prostor pro případné úpravy. „Nemá to cenu hodnotit po dvou dnech. Já s překvapením sledoval, jak celá opozice už tři hodiny po startu věděla, že je vše špatně a jak by to dělali jinak,“ uvedl. Systém by se měl po 14 dnech „pilotního provozu“ vyhodnotit a doladit, míní Hamáček.

    Ministerstvo: Dostupnost termínů je věc očkovacích center

    Dostupnost termínů pro očkování proti covidu-19 je v kompetenci očkovacích center, která je do rezervačního systému zadávají. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Situace, kdy lidé dostali termín, ale centrum o nich nevědělo, tak podle ní nejsou systémovou chybou. 

    Dostupnost termínů k očkování je skutečně v kompetenci jednotlivých očkovacích center. Je tedy v gesci každého očkovacího místa, kolik termínů a kdy uvolní, tedy je to právě dané očkovací centrum, které ví, kolik pacientů zvládne naočkovat v daný čas, respektive kolik má k dispozici aktuálně vakcín,“ uvedla Peterová.

    Právě na nedostatek vakcín si některé kraje stěžují, problémy jsou zejména tam, kde není žádná fakultní nemocnice. Například Karlovarský nebo Středočeský kraj očkování seniorů proto ještě nezahájily a žádné termíny nemají v rezervačním systému vypsané ani nemocnice v Jihočeském kraji. Hejtmani nerovnoměrné dodávky kritizují. Třetinu podle nich dostala Praha, skoro pětinu Brno a zbytek se dělil mezi ostatní kraje.

  • 1.Středočeský kraj

    „Vezli jsme 86letého dědu mnoho kilometrů do Neratovic a zpátky úplně zbytečně. Na místě nám řekli, že nemají vakcíny a že si máme na internetu hlídat, kdy je budou mít a znovu se objednat,“ uvedl pro tn.cz. čtenář Karel Šulc poté, co v pondělí dovezl do Neratovic na očkování proti covid-19 svého dědečka.

    Jeho partnerka pak dodala: „To, že nemají vakcíny, se může stát, ale proč neobvolali objednané lidi a neupozornili je, ať nejezdí zbytečně?“

    Nemocnice se však brání, že pokud došlo kvůli nedostatku vakcín na zrušení termínu, přihlášené obvolává. „Snažíme se dát to lidem vědět a velice nás mrzí, pokud jsme někomu nestihli říct včas, aby zatím nejezdil,“ řekla TV Nova mluvčí nemocnice Petra Plutnarová. Neratovická nemocnice je jedním ze 17 očkovacích míst zaregistrovaných ve Středočeském kraji.

    Podle náměstka středočeské hejtmanky Martina Kupky (ODS) je hlavní problém na straně rezervačního systému, nikoli nemocnic. „Ve středočeských nemocnicích dnes rezervační systém přiděloval termíny nepokryté dodávkou vakcíny. Nemocnice musely rezervace rušit, mnoha lidem přitom systém zrušil i registraci,“ napsal na twitter Kupka.

    O dodání vakcinačních látek vás budeme informovat na našich webových stránkách, na našem facebooku a na stránkách města Neratovice. Pevně věříme, že se nastalá situace brzy vyřeší a že budou vakcinační látky co nejdříve k dispozici,“ uvádí na svém facebooku neratovická nemocnice a prozatím odkazuje na stránky ministerstva zdravotnictví nebo na jeho infolinku 1221.

    Registrováno přes 155 tisíc lidí, termín má 45 tisíc

    Problémem přitom je i nedostatek termínů pro registrované seniory  „Téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů je již zaregistrovaná v rezervačním systému na očkování (159,3 tis. lidí). Více než 51 tisíc z nich má už i svůj termín na očkování,“ stojí na twitteru Chytré karantény.

  • 2.Pardubický kraj

    Pardubický kraj dnes spustil informační linku k očkování proti koronaviru. Lidé mohou volat na telefonní číslo 466 026 466. Obsluhuje ji pět úředníků. Od rána je vytížená. ČTK to řekl mluvčí kraje Dominik Barták.

    My jsme záměrně spustili linku až dnes v pondělí, protože jsme chtěli úředníky důkladně proškolit. Přístupové údaje jsme obdrželi na poslední chvíli,“ uvedl Barták.

    Od pátku funguje celostátní linka 1221. „Jak jsme se přesvědčili během pátku celostátní linka kolabovala, proto jsme se rozhodli, že krajskou linku zřídíme. Pomáháme pouze s registrací, ale nepodáváme žádné další informace ohledně covidu,“ řekl Barták.

    Krajští úředníci, kteří teď pracují v call centru, žadatele provedou registrací. Ale teď nejsou volné termíny na očkování, protože není dost vakcín.

    „Do systému je zaregistrujeme. Největší úskalí systému je, že senioři musí ve svém mobilním telefonu zadávat PIN a zpětně nám ho potvrzovat. Takže se složitě propojume několika telefonáty, než nám ho jsou schopni nadiktovat,“ řekla úřednice Štěpánka Makarová.

    „Zájemci volali už před osmou. Vakcíny zatím nejsou. Termíny jsou vyčerpány,“ dodal úředník Matěj Kačírek.

    Technické potíže

    Začátek očkování proti koronaviru lidí nad 80 let v pátek doprovázely technické problémy, v sobotu očkování v některých nemocnicích zpomalily dočasně nedostupné údaje o rezervacích.

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se mohou lidé starší 80 let k očkování přihlásit kdykoliv, třeba i za týden. „Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně,“ uvedl v pátek na Twitteru ministerstva zdravotnictví.

  • 3.Hlavní město Praha

    Podle TV Nova další potíže nastaly v Praze v Krčské nemocnici, kde lidé údajně čekali ve frontě.

    Prarodiče tam vezla i Adéla Kodičková. Prý byli objednaní. „Když jsme přijeli, stála tam fronta asi 70 až 80 lidí, kteří se tísnili hlava na hlavě v malé čekárně a v chodbičce. Dozvěděli jsme se, že bychom museli vystát frontu na registraci a pak ještě další frontu na samotné očkování, a tak jsme radši odjeli domů,“ řekla TN.cz.

    Mluvčí nemocnice Petr Sulek ale uvedl, že nemocnice vyslala na místo koordinátory, kteří bali na to, aby očkování probíhalo hladce. Vyskytly se však jiné potíže.I přesto, že nemocnice už v pátek 15. ledna deklarovala, že očkovací místo pro veřejnost otevře v pondělí, k očkování se již v neděli na základě provedené rezervace přes centrální registr do nemocnice dostavily desítky seniorů.

    „Za to, že někteří zájemci o očkování dostali dřívější termín, nemůžeme. Nicméně ty osoby, které v neděli přišly, jsme i přesto naočkovali a vyšli jsme jim vstříct,“ řekl Sulek. Doplnil, že před zahájením provozu očkovacího centra tak bylo v neděli 17. ledna naočkováno přes 50 seniorů V pondělí pak zatím zhruba 200 seniorů objednaných přes centrální registr. „Očkujeme do 19:00 a na dnešní den jsou termíny obsazené. Očkujeme nejen seniory nad 80 let, ale paralelně očkujeme i zdravotníky, kteří přicházejí do styku s covid pozitivními pacienty,“ dodal mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice.

    Motol: Systém už funguje

    Ve Fakultní nemocnici Motol začali s očkováním seniorů objednaných přes centrální systém v sobotu. Za víkend podle Ludmily Šimáčkové z odboru komunikace motolské nemocnice naočkovali 441 seniorů. Na tento týden má v motolské nemocnici svůj termín objednáno 1130 osob starších 80 let. Celkem zatím v Motole aplikovali 4855 vakcín, a to jak seniorům nad 80 let s termínem z registru, tak klientům a pracovníkům domovů pro seniory a zdravotníkům.

    Problémy s technickým připojením k centrálnímu systému, které nemocnice v Motole měla v sobotu ráno zhruba hodinu, se v neděli ani v pondělí neopakovaly. „Registrační systém už funguje bezproblémově,“ uvedla v pondělí Šimáčková.

  • 4.Jihomoravský kraj

    Očkovat dnes seniory začala i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která v pondělí podala očkovací vakcínu prvním seniorům nad 80 let, kteří se od pátku zaregistrovali v systému. „Celkem jich dnes podstoupí očkování 107,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

    Podle Lipovské způsobují komplikace nezaregistrovaní senioři, kteří se dožadují očkování. „Přijdou a chtějí očkování, ale my je nemůžeme očkovat bez registrace. Posíláme je domů, někteří jsou agresivní a vzniká z toho chaos (...) Očkovat se bude do 16:00 a celkem jich bude 107. Naplnila se nám tedy všechna místa, která jsme otevřeli. V úterý to bude v podstatě to stejné,“ uvedla Lipovská.

    Nemocnice má v plánu očkovat i další dny, počty ale zatím neví. „Vše bude záležet na tom, kolik dostaneme vakcín. V úterý máme přislíbeno 3000 dávek, ale je možné, že to bude méně. Proto nejsme schopní říct počet pro další dny,“ poznamenala Lipovská.

    První dávky registrovaným seniorům nad 80 let podává dnes i Fakultní nemocnice Brno. Bude jich několik desítek, kteří doplní zdravotníky.

    „Dohromady je to asi 100 lidí. Měli jsme v plánu dnes a v úterý očkovat lékaře, ale někteří už mezitím vakcínu dostali, takže se uvolnila místa pro seniory,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Primárně ale nemocnice plánuje očkovat seniory nad 80 let od středy.

    Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
    Video se připravuje ...

  • 5.Liberecký kraj

    Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) přitom kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Z čísel, která jsou k dispozici do 14. ledna, bylo do nemocnic a zdravotnických zařízení v Praze distribuováno 32 procent vakcíny, do nemocnic a podobných zařízení v Brně 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje.

    Kraj nemá dost vakcín, aby mohl očkovat v domovech seniorů i registrované zájemce starší 80 let, obává se, že se na ně ve větší míře dostane až v březnu.

    Liberecký kraj dostal podle Půty zhruba o třetinu vakcín méně než by podle nastavených pravidel měl mít. „Já jsem pana ministra Blatného požádal, aby ta čísla v příštích týdnech byla upravena, a to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky zhruba o 40 procent, a podle mého názoru by se měly snížit ty dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich dostávaly méně,“ doplnil.

    Na veřejnost s dostane až později

    Včetně první prosincové zásilky dostal zatím podle Půty Liberecký kraj ve třech dodávkách vakcínu pro 3510 lidí. „V očkovacích slotech je pro tento týden nabídnuto 300 míst pro seniory starší 80 let,“ řekl Půta.

    Liberecký kraj přednostně očkuje v domovech seniorů, v domovech se zvláštním režimem, chce hromadně očkovat i v domovech s pečovatelskou službou. Klienty těchto zařízení považuje Půty za nejrizikovější.

    Na veřejnost se patrně nedostane ani v únoru. Když do kraje dorazí zhruba stejné množství vakcín, bude třeba zajistit druhé očkování, pro ty, kdo už dostali první vakcínu a na nové zájemce mnoho nezbude, dodal hejtman.

  • 6.Moravskoslezský kraj

    Do nemocnice v Novém Jičíně cestovala Alena Rousová (92) společně s dcerou (70) z Rožnova pod Radhoštěm. Měla potvrzený termín na očkování, jenže žádné očkování se nekonalo. Kvůli chybě! Registrační systém neměl termíny vůbec nabízet.

    V pátek jsem svou dvaadevadesátiletou slepou babičku 45 minut registrovala na očkování, a to do nemocnice v Novém Jičíně. Přišlo nám i potvrzení pro obě kola očkování,“ řekla její vnučka Jana Krčmářová. Babička se v pondělí za doprovodu své dcery (70) vypravila na určený termín do 30 kilometrů vzdáleného zdravotnického zařízení.

    Nemocnice: Technické problémy, termíny se neměly nabízet

    Na místě jim bylo řečeno, že systém nefunguje a babička naočkována být nemůže. S maminkou tam cestovaly v patnáctistupňovém mrazu. Dokázala bych ještě pochopit, že systém může zkolabovat, ale nedostali jsme ani žádnou informaci, že tam jezdit nemají,“ dodala Krčmářová.

    Podle mluvčí nemocnice Radky Miloševské je to kvůli technickým problémům v centrálním registračním systému, systém podle ní termíny vůbec neměl nabízet. Oficiálně zahájí vakcinační centrum novojičínské nemocnice provoz ve středu 20. ledna.

    Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

chosenovak ( 19. ledna 2021 07:45 )

No vy jste ale rozumbrada ! Naše obvodní žádné vakcíny nemá ! Musíme jít cestou čekačky přes systém ! Vy se naopak staráte až moc, hlavně o věci, do kterých vám nic není, co ?!

valachia ( 19. ledna 2021 04:48 )

Už ten titulek Dědečka táhli...To už dál nečtu.

Pohybovenadany ( 19. ledna 2021 03:40 )

Nejjistější je koupit si vakcínu na Amazonu .

marmat ( 18. ledna 2021 22:03 )

Pro nečekaný MEGA-zájem problémy.......... a šmelení ???
Kolik která nemocnice nafasovala je zřejmé - evidentní a také 100% evidované !!!
Jestli mají v rezervaci termíny, bez vakcíny.....
tak je to jednoduchá a velmi primitivní sabotáž.

marmat ( 18. ledna 2021 21:57 )

chosenovak: Málo se staráte ...asi celá familie.....
Zavolat jejího doktora NEUMÍTE ??? Mate ji doma ? A NIC ?
Rozhodně se COKOLIV dozvíte !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa