Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adámek je po operaci mandlí v bdělém kómatu: Případ míří k soudu, obviněná je lékařka, sestry i nemocnice

Autor: ČTK - 
15. ledna 2021
16:44

Policie navrhla v případu chlapce, který je po operaci mandlí v Pardubicích v bdělém kómatu, podat obžalobu pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Na dotaz ČTK to uvedlo Okresní státní zastupitelství v Pardubicích. Případ se stal v roce 2017, nemocnice stále vyjednává o mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce.

„Policejní orgán předložil 14. ledna státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Pardubicích, který předmětnou věc dozoruje, spis s návrhem na podání obžaloby, a to pro přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedl okresní státní zástupce Aleš Veselý. 

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal krvácet a následně upadl do takzvaného bdělého kómatu. Rodina se domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun, nemocnice jim nabízela 15,5 milionu korun. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

V září 2019 policie obvinila jednu lékařku a dvě zdravotní sestry ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Obviněna byla také pardubická nemocnice. Podle policie za trestný čin hrozí až čtyři roky ve vězení, u právnické osoby rozhoduje o formě trestu soud. 

Podle dřívějšího vyjádření policie nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Znalci konstatovali, že "postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu".

„Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta," uvedla tehdejší mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Policie kladla obviněným za vinu, že nesprávně diagnostikovali u chlapce pooperační komplikace. Masivně krvácel z operační rány. Kriminalisté se domnívali, že ošetřující personál zvolil zcela nevhodný postup. Krvácejícího pacienta nechaly dětská lékařka i odborné zdravotní sestry odejít s matkou do přízemí budovy, kde je ORL ambulance.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání