Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tělo krásné manažerky (33†) identifikovali až podle zubů: Chci zákaz vycházení pro muže! šokovala politička

Autor: štt - 
14. března 2021
18:06

Celá Velká Británie nežije ničím jiným. V sobotu se konalo první soudní přelíčení s bývalým policistou Waynem Couzensem obžalovaným ve věci únosu a vraždy prvního stupně. Magistrátní soud zřejmě kvůli závažnosti předal případ rovnou vyšší instanci. Britská média zveřejnila detaily brutální vraždy marketingové specialistky Sarah Everardové. Tamní veřejnost zpráva o krutém zločinu hluboce zasáhla.

Od 3. března byla pohřešována třiatřicetiletá Sarah Everardová. Osudnou noc se vracela z návštěvy do své čtvrti Brixton v jižním Londýně. Domů však již nedorazila. Ve středu 10. března kriminalisté objevili její pozůstatky v kentském lese zhruba 100 kilometrů od jejího bydliště. O pár dní později policie potvrdila, že se skutečně jedná o mladou ženu.

Bývalý důstojník v sobotu poprvé stanul před magistrátním soudem. Jeho předseda krátké líčení shrnul: „Pane Couzensi, váš případ bude nadále řešit ústřední trestní tribunál, známý též jako Old Bailey. Má omezená rozhodnutí by nemohla adekvátně zvážit váš případ.“ Otec dvou dětí nejméně do úterý, kdy se bude konat další stání, setrvá ve vazební věznici.

Pokus o sebevraždu?

Během přelíčení Couzens celou dobu zarytě mlčel a odpovídal pouze v krátkých větách. K soudu se obžalovaný dostavil v šedé teplákovce a výrazným šrámem na čele. To si měl přivodit během pobytu v cele. „Podezřelý byl ihned odvezen do nemocnice k ošetření hlavy. Couzens je po celou dobu pobytu sledován strážníky,“ napsal v prohlášení Scotland Yard, ale bližší informace o možném pokusu o sebepoškození nedodal.

Policie však vydala jiné prohlášení, ve kterém podrobně sepsala mužovu pracovní kariéru. Wayne Couzens se do sboru přihlásil v roce 2018. Brzy byl přesunut k ochranným službám, kteří mají na starost ostrahu diplomatických a parlamentních sídel. V době únosu měl volno. Jeho domov se nacházel ve městě Deal, jenž se nachází nedaleko Ashfordu.

Právě v této oblasti kolem kentského lesa byly nalezeny i lidské pozůstatky. Deník The Daily Mail v sobotu napsal, že je kriminalisté našli v pohozené řemeslnické brašně. Bližší informace o brutalitě zohavení těla však policisté odmítli sdělit. Lze ji však předpokládat i z důvodu, že identita ženy byla určena až dle zubařských záznamů.

Baronka chce zákaz vycházení pro muže

Událostí nyní žije celé království. Couzensovo podezření vrhá na celou instituci nepříjemné světlo, avšak hlavním tématem je obecná míra zodpovědnosti mužů za trestné činy na ženách. Otázka tedy dle mnohých zní: Jsou osamocené ženy v ulicích britských měst v bezpečí?

S ostrým návrhem vystoupila členka Strany zelených baronka Jenny Jonesová v horní komoře parlamentu. Ve své řeči mimo jiné prohlásila: „Při nejbližší příležitosti navrhnu zákon, který by zakazoval mužům vycházet po 18:00 ven na ulici. Ženy by tak byly ve větším bezpečí a snížila by se diskriminace všeho druhu.“

K otázce mužské kriminality se vyjádřil i londýnský starosta Sadiq Khan. Apeloval na státní zástupce a vlivné osobnosti, aby se snažili pochopit, že ženská zkušenost s metropolí může být zcela odlišná, než pokud jste muž či chlapec.

Uživatel_5513503 ( 17. března 2021 23:27 )

Ano to chápu, ale na druhou stranu jak by jsme si pomohli tím že zakážeme mužům vycházet ven po 180? Přepadení se buď budou dít ve dne či se nový zákon nebude ani respektovat, jelikož když už dokáží někoho přepadnout či i více, myslíte si že nějaký takový zákon budou dodržovat?

Xeen ( 15. března 2021 10:54 )

No pokud to schválí, tak doufám, že bude výjimka aspoň pro muže v burce v doprovodu sestry/manželky, případně pro muže s náhubkem a na vodítku.

latecia ( 15. března 2021 00:42 )

Ziju v Londyne mohu potvrdit ze ulice tady k veceru nejsou bezpecne od zacatku lockdownu.i za bileho dne jsem byla malem napadena ci prepadena nekolikrat,jednalo se o sexualni harashment a to i na diskuznich forech,socialnich sitich apod. Nekteri si i nasli me cislo a volali z anonymniho cisla ktere jsem blokla,muj spolubydlici je tez obtezovan perverzakama, ktere vylezli jak krysy z der.

Martin Lapáček ( 14. března 2021 21:10 )

Baba jedna praštěná... Měla by se léčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání