Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zakázali mu létat, tak začal pít: Po hádce Gagarin málem napadl Brežněva

Aktualizováno -
12. dubna 2021
10:04
12. dubna 2021
05:00

Je to nejslavnějších 108 minut v historii kosmonautiky. Přesně před 60 lety, 12. dubna 1961, odstartoval na lodi Vostok 1 první člověk do vesmíru. Jurij Alexejevič Gagarin obletěl Zemi a poté i (nakonec) bezpečně přistál. Pro tehdejší Sovětský svaz znamenal první let rakety s člověkem na palubě významné vítězství ve vesmírných závodech nad Spojenými státy. Sedmadvacetiletému nadporučíkovi sovětského námořního letectva 12. duben rozdělil život na dvě části. Z usměvavého mladíka se stal smutný muž, který marně toužil potom se znovu podívat do vesmíru.

Při zážehu motorů lodi v Bajkonuru první kosmonaut zvolal legendární „Pojechali!“ („Jedem!“). Evropa v tu dobu ještě spala, o přelomovém okamžiku mělo v tu chvíli tušení jen pár vyvolených. Zprávy o Gagarinově letu komunističtí představitelé pustili do světa raději až s půlhodinovým zpožděním. V Československu tuto zprávu jako první přinesl deník Rudé právo ve svém zvláštním vydání, které vyšlo již krátce po poledni, ve 12:30.

Přestože všichni kosmonauti procházeli během výcviku zátěžovými testy a přísnými kontrolami, co udělá s psychikou člověka skutečný let do vesmíru, to nikdo nevěděl. I proto byly raději přístroje pro manuální ovládání lodi Vostok 1 vypnuté. Gagarin je sice mohl zapnout, ale jen v případě, že by předem zadal bezpečnostní kód, který byl schovaný v zapečetěné obálce na palubě.

Let trval 108 minut, a přestože se říká, a v učebnicích uvádí, že Gagarin obletěl Zemi, není to tak úplně pravda. K dokončení celého jednoho obletu Země mu chybělo přibližně 1500 kilometrů. Gagarin odstartoval z kosmodromu Bajkonur v dnešním Kazachstánu a přistál u vesnice Smělovka, dva kilometry od řeky Volhy, na jejímž protějším břehu leží město Saratov. Právě tam se Gagarin před pouhými třinácti roky začal učit létat v místním aeroklubu.

První lidé, které po přistání uviděl, byla starší venkovská žena s vnučkou. Obě ale měly strach se ke kosmonautovi přiblížit. Bály se, že může jít o sestřeleného amerického vojáka. Nakonec si ale všimly velkého nápisu na helmě s písmeny CCCP. Gagarin v oranžovém skafandru se na ně navíc usmíval a volal, aby se ho nebály.

Vedení Sovětského svazu se rozhodlo úspěch mise využít naplno. Jurij Gagarin dlouho nesměl za knipl stíhačky, stal se z něj reprezentant úspěchu své země. S delegacemi objížděl svět, mohl se jen usmívat a vyprávět. Gagarin nesl svou novou roli těžce, chtěl znovu do vesmíru. Dokonce se prý i pohádal s nejvyšším představitelem komunistické strany Leonidem Brežněvem. Podle některých pamětníků mu měl Gagarin vylít do obličeje obsah sklenice s pitím. Dokonce se po něm i napřáhl, ráně ale zabránila ochranka.

Na neuvěřitelný příběh Jurije Gagarina, muže, jehož prostřednictvím se lidem splnil jejich odvěký sen o letu do vesmíru, se můžete podívat ve videu.

Jak Gagarinovo vytížení přispělo k jeho předčasné smrti? A čím se Kremlu zase znelíbil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá kniha Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky z edice Blesk extra. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí se za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran vydatného čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes ikiosek.cz.

silen ( 12. dubna 2021 13:19 )

...pro "alenotakno" - bylo mi tenkrát (když vyletěl) 14 let a už jsem měl tenkrát těch bolševiků plné zuby! Mohl bych dlouze a detailně popisovat důvody..., ale asi bych tím zde rozpoutal divokou diskuzi..., takže raděj mlčím...

alenotakno ( 12. dubna 2021 09:11 )

Ale to si byl jeste dlouho tatovi v kulach,pendrek vis,jen primitivni mysleni, poprevratovy hrdino

silen ( 12. dubna 2021 08:20 )

... asi toho později litoval, trouba, že obletěl zemi a zase přistál v tom diktátorském, zparchantělém "sojúzu"!

Zobrazit celou diskusi