Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Forman se svými snímky sklízel Oscary jak borůvky: Za Amadea, jehož natáčení hlídala StB, jich dostal osm

25. března 2021
05:00

Přesně 36 let uběhlo ode dne, kdy Formanův film Amadeus zažil hotové žně na předávání Oscarů. Tvůrci snímku o geniálním skladateli Mozartovi ukořistili neuvěřitelných osm sošek a z Miloše Formana se tak definitivně stala uznávaná hvězda amerického filmového průmyslu. 

Možná i proto si v následujících letech mohl dovolit natočit film Lid versus Larry Flynt – snímek o životě porno magnáta, do jehož portfolia spadal například i legendární časopis Hustler. Sám Forman ale tvrdil, že pro něj osobně to nebyl snímek o sexu – byl to příběh muže, který se snaží bojovat za svobodu slova – přestože ve velice svérázném kontextu.

Zajímavý je v této souvislosti Formanův osobní život. Kvůli nacistům přišel v útlém věku o rodiče a až po letech zjistil, že jeho biologickým otcem je jistý Otto Kohn – architekt žijící v Jižní Americe. Nepřítomným otcem však byl do značné míry i on sám – během dětství vídal své syny, dvojčata Petra a Matěj, jen minimálně – on žil ve Spojených státech, oni v Praze.

Proto pro něj návštěva tehdy jedenáctiletých synů ve Spojených státech, kam jim československé úřady povolily vyjet, aby se s otcem mohli zúčastnit slavnostního ceremoniálu předávání Oscarů, znamenala mimořádnou událost. Jeho film Přelet nad kukaččím hnízdem získal toho večera všech pět nejvýznamnějších cen a tento úspěch nemohla nijak zastínit ani skutečnost, že kluci, umoření přeletem mezi časovými pásmy, většinu nezapomenutelného večera prospali. Navíc se netajili tím, že místo tátova filmu by se radši dívali na Spielbergovy Čelisti.

V roce 1999, to mu bylo téměř sedmdesát, se pak Forman potřetí oženil. Jeho manželkou se stala Martina Zbořilová – česká studentka, která ho původně kontaktovala kvůli své disertaci o českém a americkém filmu. Nakonec s ním zůstala v Americe a brzy přivedla Formanovi na svět další dva syny – opět dvojčata, tentokrát pojmenovaná Andy a Jim. Dnes je Martině Formanové 55 let, je úspěšnou scenáristkou a spisovatelkou a po smrti svého muže v roce 2018 žije nadále v americkém státě Connecticut.

Další zajímavosti o životě Miloše Formana, o jeho nejúspěšnějším díle i o strastiplné cestě, která k jeho vzniku vedla, se dozvíte v našem videu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi