Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oslavy Bidenovy inaugurace: Online večírek s hvězdami, mohutný ohňostroj a prázdné ulice

Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
06:17

Inaugurační den nového amerického prezidenta Joea Bidena ve středu večer místního času zakončily velkolepým představením největší hvězdy amerického showbusinessu. Devadesátiminutový televizní speciál nazvaný Oslavujeme Ameriku odstartoval rockový zpěvák Bruce Springsteen, diváky večerem provedl herec a dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks. Ten připomněl nutnost jednoty nebo oběti, které si vyžádala epidemie covidu-19.

Diváci v přenosu vysílaném všemi hlavními americkými stanicemi mohli zhlédnout například zpěváky Justina Timberlakea, Johna Legenda či Demi Lovato, která zazpívala společně s lékaři a zdravotními sestrami z Los Angeles.

Prvního čísla virtuálních oslav k inauguraci Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové se ze schodů Lincolnova památníku s kytarou v ruce ujal Springsteen se svou písní Land of Hope and Dreams.

Inaugurace prezidenta USA Bidena: Online večírek s hvězdami Inaugurace prezidenta USA Bidena: Online večírek s hvězdami | Reuters

Bílý dům se tentokrát zdržel pořádání veřejného koncertu či inauguračního plesu. Oslavy, kterých se běžně účastní statisíce Američanů z celé země, letos neumožnila epidemická situace.

„V několika posledních týdnech, v několika posledních letech, jsme byli v naší zemi svědky hlubokého rozkolu a nevraživosti. Dnes se však zamyslíme nad Spojenými státy americkými,“ přivítal diváky Hanks. K jednotě znovu vyzval v krátkém vystoupení i Biden.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Kromě celebrit se na obrazovkách objevili i kurýr, učitelka či osmiletá dívenka - program totiž jeho autoři zamýšleli jako „poklonu mužům a ženám v této zemi, kteří jí věnovali svou energii a umožnili jí v této těžké době fungovat,“ vysvětlil Hanks.

Bidenovi ze záznamu pogratulovali i tři bývalí prezidenti, kteří byli hosty dřívější inaugurace - Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton.

Velkolepý večírek zakončil mohutný ohňostroj, který Biden s rodinou sledoval z Bílého domu a Harrisová se svými blízkými přímo z nedalekého Lincolnova památníku. Světla na obloze symbolicky zazářila s posledními tóny posledního vystoupení - písní Firework od zpěvačky Katy Perry.

Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA | Reuters

marais ( 21. ledna 2021 14:36 )

Vždyť usa válčí furt a to na několika místech ve světě.

marais ( 21. ledna 2021 14:34 )

Lady Gaga byla oblečená jak lady karneval, dost bizarní. Chybí jí vkus. Slaví ty triliony dluhu, vždyť na to mají.

Zobrazit celou diskusi