Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Gagarinův historický let: O vesmíru lhal i rodině, švagrová to málem nerozdýchala

Autor: Martin Valeš - 
12. dubna 2021
13:48

Právě před šedesáti lety, 12. dubna 1961, obletěl Jurij Gagarin Zemi. Svět nic moc dopředu netušil, i roky po přistání Sověti včetně Gagarina některé informace tajili či přímo lhali. I manželce kosmonaut dopředu lhal a mlžil, ale stejně vytušila, že se chystá do kosmu. Zato matce předtím jen říkal, že vyráží na služební cestu. A tak se rodiče a sourozenci o historickém okamžiku dověděli z rozhlasu, jako všichni ostatní.

Svou manželku, zdravotnici Valentinu Ivanovnu Gorjačevovou (1935-2020) neboli Valju, poznal Gagarin na tancovačce, když studoval na letecké škole v Orenburgu. Mladý pilot promoval 7. listopadu 1957 (ceremonie letecká škola načasovala na 40. výročí VŘSR), téhož dne šli se snoubenkou na matriku. Svatbu pak slavili jak u její rodiny v Orenburgu, tak u Gagarinových v Gžatsku ve Smolenské oblasti (dnes se město jmenuje Gagarin podle slavného rodáka).

Po škole šel Gagarin sloužit na severskou základnu, Valja ho po dokončení školy následovala. Na severu se jim 10. dubna 1959 narodila Jelena. „S příchodem dítěte nám přibylo starostí. Jen mladý otec může pochopit, jaká je to radost koupat své malé, bezmocné děťátko, balit je do plenek, nosit je v náručí a tichounce je ukolébávat slovy, jež tě právě napadají,“ popsal první týdny rodičovství ve své životopisné knížečce Moje cesta do vesmíru. „Jakmile jsem se vrátil z letiště, trávil jsem celý čas s dceruškou a pomáhal Valje v domácnosti. Chodil jsem nakupovat, přinášel vodu, zatápěl v kamnech.“

Brzy se ale mladá rodina stěhovala, když Gagarin postoupil do úzkého výběru kosmonautských kandidátů. „Valje jsem řekl, že se mám stát zkušebním letcem. Všichni byli přesvědčeni, že Gagarin bude zkoušet nová letadla,“ napsal v pamětech.

Kufry do vesmíru

Nikomu nemohl přiznat, že se chystá na daleko ambicióznější let. Výcvik a služební cesty ho naprosto pohlcovaly a příkladný otec byl tentam. „Domů jsem se vracel unavený, nohy jsem necítil. Valja začala být neklidná a stále se mě vyptávala, co mi je, až mě přinutila, že jsem řekl: ‚Sbal mi kufry, chystám se do vesmíru‘!

„Jurij často chodil domů pozdě a měl hodně služebních cest. Nebyl o své práci příliš komunikativní, a když jsem někdy projevila zvědavost, odbyl to nějakým žertem,“ popsala Valentina v roce 1978 novináři Jaroslavu Golovanovi. „Vím, že o těch věcech nesměl hovořit ani se svou rodinou, ale někdy mi přišlo, že práce v Hvězdném městečku mi ho stále víc a víc bere.“

Do takové situace se 7. března 1961, měsíc před otcovým startem, narodila druhá dcera Galina. Moc si ji neužil, 25. března už byl zase na kosmodromu Bajkonur v Kazašské SSR a přihlížel startu fenky Zvězdočky (Hvězdičky, kterou prý osobně pojmenoval) ve stejném typu lodi, jaká pak měla vynést prvního kosmonauta, ve Vostoku (Východu). Tehdy už bylo prakticky jisté, že to bude Gagarin, nebo German Titov.

Vtip pak pilot opakoval: „Doma se mne Valja vyptávala, proč jsem tak veselý a kde se vůbec celé dny toulám. ‚Letím do vesmíru, sbal mi kufry!‘ pokusil jsem se o žert. ‚Už jsem ti je sbalila,‘ odpověděla Valja a já pochopil, že už všecko ví. Viděl jsem na její náhle zvážnělé tváři, na jejím pohledu, na jejích chvějících se rtech, že je na mne hrdá, ale zároveň že se bojí a že mě nechce zneklidňovat. Celou noc jsme ani oka nezamhouřili a povídali si, vzpomínali na minulost a dělali plány do budoucnosti,“ publikoval v memoárech, pod řádným dohledem odpovědných soudruhů. „Viděli jsme před sebou své dcerušky už dospělé a vdané, mazlili se s vnoučaty a celý život míjel před námi bez válek a svárů, tak, jak si je představujeme za komunismu. A když jsme se dosyta vypovídali a já se jí zeptal, co říká zkoušce, která mě čeká, odpověděla, jak musila odpovědět komsomolka (členka Komunistického svazu mládeže, pozn. red.): ‚Jestli si věříš, odvaž se toho! Všecko dobře dopadne‘!“

Když už tajnosti neudržel, napovídal Valje, že poletí až 14. dubna, tedy o dva dny později, aby se během skutečného letu nestrachovala.

Služební cesta kolem světa

Rodičům a sourozencům, kteří žili v Gžatsku, řekl jen, že se chystá na služební cestu. „Jak daleko?“ ptala se matka. „Hodně daleko.“ A tak rodinu zprávy v rozhlase překvapily stejně jako zbytek světě. To už nadporučík Gagarin (z nějž se právě stával major) obíhal Zeměkouli.

„Švagrová Maria se přiřítila, sotva popadala dech. ‚Jura!‘ oznámila. Máma ztuhla. ‚Co se děje? Havaroval?‘ ‚Ne, ještě ne.‘ Ve zpětném pohledu to vypadá docela komicky, ale dost jsme se báli,“ popsala Gagarinovým životopiscům Gagarinova sestra Zoja. „Konečně Maria vysvětlila: ‚Je ve vesmíru!‘ Ani jsem nepřemýšlela a ruply mi nervy: Bože můj, má dvě malé dcery, jak ho to napadlo? Musel se zbláznit!“ citují Zoju autoři knihy Starman.

Matka Gagarinová hned vyrazila do Moskvy, aby snaše pomohla s děvčátky i s nervy, otce a sourozence zatím brzy dostihli straníci a novináři a chtěli o novém hrdinovi vědět co nejvíc.

Před historickým letem Gagarin napsal manželce dopis na rozloučenou, který by dostala v případě neštěstí. „Pokud se něco pokazí, žádám tě, Valjušo, neumírej a netruchli. Tak to v životě chodí,“ cituje z něj agentura AFP. A přidal, že se člověk může zabít i obyčejným pádem nebo při autonehodě.

Valja dopis nakonec přece jen obdržela: o sedm let později, když se Gagarin 27. března 1968 zabil v letadle. Přečetla ho na pohřbu.

Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra | Blesk extra

Jak Gagarinovo vytížení přispělo k jeho předčasné smrti? A čím se Kremlu zase znelíbil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá kniha Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky z edice Blesk extra. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran vydatného čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes ikiosek.cz.

Více článků k vesmírnému jubileu a k Mezinárodnímu dni kosmonautiky najdete i na www.blesk.cz/gagarin.

Video  60 let od Gagarinova letu do vesmíru! Podívejte se na celý dokument Mall TV!  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 12. dubna 2021 18:07 )

Jsem zvedav, jakou spinu a uzrazky Gagarina a Ruska cenzor akceptuje...

Zobrazit celou diskusi