Vědci v roce 1961 objevili virus spalniček a Zelenina Brno oznámila, že bude třeba šetřit cibulí a česnekem. Východní blok ale získal novou celebritu - stal se jí Jurij Gagarin, který 12. dubna 1961 za pouhých 108 minut obletěl Zemi.

Gagarin letěl v kosmické lodi, která v pěti předcházejících pokusech dvakrát selhala,“ připomíná ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Video
Video se připravuje ...

Před 60 lety obletěl Gagarin Zemi, mohl zemřít na ozáření: Brno Space Days připomíná zajímavosti roku 1961. Markéta Malá

Zemřít na ozáření

Cesta ruského kosmonauta mohla skončit tragicky. „Nikdo tenkrát nevěděl, jak lidský organismus zareaguje na beztížný stav. Kosmonaut se mohl během hodiny a půl zbláznit, dostat mořskou nemoc se strašidelnými iluzemi, ztratit schopnost orientace a cílevědomého uvažování, zemřít na ozáření.

 

 

Spolehlivá nebyla ani kosmická raketa – naději na úspěch odborníci odhadli tak padesát na padesát,“ vysvětluje Dušek.

V rámci Brno Space Days se od čtvrtka 8. dubna do pondělí 12. dubna koná pod širým nebem výstava na náměstí Svobody. Proběhne i několik online přednášek a digitální přenos pořadu LiStOVáNí herce Lukáše Hejlíka.

Program vyvrcholí v pondělí 12. dubna dopoledním vysíláním na Youtube z Hvězdárny a planetária Brno. Diváci se dozví zajímavosti nejen o kosmonautice, ale připomenou si také, jak vlastně vypadal svět v roce 1961.

Brněnská kosmonautika

Akce Brno Space Days přibližuje také, jak brněnští vědci a firmy přispívají k objevování vesmíru. „V Brně působí v několika firmách pět set špičkových odborníků v kosmickém průmyslu, mnoho lidí o tom ale vůbec neví. Místní firmy jsou přitom velice úspěšné v mezinárodní konkurenci a mohou se chlubit zapojením do významných a revolučních projektů,“ říká náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

Fotogalerie
13 fotografií