Poslední přání prince Philipa, aby se poslední rozloučení s jeho osobou obešlo bez zbytečných ceremonií a „cavyků“, se mu skutečně splní  - i kvůli nutným opatřením v souvislosti s koronavirovou pandemií. Proto půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, bez přístupu veřejnosti. K pohřbu jejího zesnulého manžela, prince Philipa, ke kterému dojde v sobotu 17. dubna v 15:00 v kapli sv. Jiří ve Windsoru, schválila veškeré podrobnosti jeho vdova, britská vladařka Alžběta II. (94).

Poslední rozloučení s vévodou z Edinburghu zahájí smuteční průvod, který bude trvat osm minut. V čele smutečního průvodu půjde Philipův prvorozený princ Charles, následník britského trůnu, a jeho trasa povede od vstupní brány do hradu Windsor až do kaple sv. Jiří. Hned za ním půjdou bok po boku jeho dva synové princ William a princ Harry.

V usmíření odcizení obou bratří, které způsobil odchod Harryho s manželkou Meghan (39) za oceán, věří celá Británie. Pohřeb prince Philipa by podle královských odborníků Penny Junorové a Richarda Fitzwilliamse mohl být pro prince Harryho ta správná příležitost zhojit zjitřené rány. Junorová uvedla, že pevně věří, že se rodina dá, hlavně kvůli královně, dohromady. „Harry tam nepochybně bude a tohle by mohlo zahájit proces, který pomůže spravit současnou královskou roztržku,“ dodal Fitzwilliams pro britský deník The Sun. Jak se bude bratrům dařit usmíření, uvidí celý svět v přímém přenosu z pohřbu.

Harry bude ale na pohřbu dle všeho sám. Jeho manželka Meghan Markleová (39) prý uposlechla rad lékařů a kvůli svému pokročilému těhotenství nepodnikne mnohahodinový let z Kalifornie do Anglie.

Spekuluje se proto, že druhé těhotenství je rizikové, jelikož v době, kdy čekala Archieho (téměř 2 roky), neměla s cestováním sebemenší problém a klidně si zaletěla z Anglie do USA jenom na takzvanou „baby shower“, tedy předporodní párty s kamarádkami. Možná se jí tedy do Británie nechce kvůli nedávnému bouřlivému rozhovoru s Oprah Winfreyovou (67), v němž drsně kritizovala královskou rodinu.

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno Blesk

Po celé trase smutečního průvodu budou stát příslušníci armády. Hold při průvodu princi Philipovi vzdají zástupci královského námořnictva, královské námořní pěchoty, královského letectva, 4. prapor, královský regiment Skotska a vojenští rytíři ve Windsoru. Kromě členů královské rodiny se smutečního průvodu účastní i dva komorníci, členové jeho osobní ochranky a dvě pážata.

Jakmile bude průvod u konce, celá Británie na minutu utichne. Na počest vévody z Edinburghu začne národní minuta ticha. Zároveň hradem Windsor zazní salvy. Poté bude zahájena bohoslužba. Královský palác uvedl, že počet truchlících bude omezen na třicet. Celý pohřeb se zkrátka bude držet v souladu s restrikcemi kvůli pandemii koronaviru, a proto nelze očekávat velkou státní záležitost obvykle spojenou se smrtí panovníka.

Stejně tak nebude nikde veřejně vystavena rakev s jeho ostatky, aby mu jeho poddaní mohli přijít vzdát svůj hold. K poslednímu spočinutí bude uložen v soukromé kapli na zámku Windsor. Jeho rakev bude zahalena vévodovou osobní standartou, tedy vlajkou, a zdobit ji bude maximálně tak věnec květin. Předtím bude jeho tělo uloženo v londýnském Svatojakubského paláci.
Fotogalerie
87 fotografií