Princ Charles vzdal hold svému zesnulému otci, princi Philipovi, ze svého sídla Highgrove House v Gloucestershire. Na videu, které bylo sdíleno například na oficiálním instagramovém profilu britské královské rodiny i na profilu Clarence House, který patří Charlesovi a jeho manželce Camille (73), Charles v úvodu řeči uvedl, že vévoda z Edinburghu za posledních sedmdesát let „poskytl nejpozoruhodnější a nejoddanější službu královně, své rodině a své zemi, ale také celému společenství“.

A to rozhodně nelze rozporovat, Philip byl totiž jedním z nejpracovitějších členů královské rodiny - za šest dekád svého působení u britského královského dvora absolvoval více než 22 tisíc společenských akcí plných závazků a povinností, než v roce 2017 odešel „do důchodu“ a stáhl se z veřejného života.

„A jak si dokážete představit, mně i mé rodině můj otec nesmírně chybí,“ zdůraznil princ z Wallesu pohnutě a prohlásil, že Philip byl „velmi milovanou a oceňovanou osobností“. Královskou rodinu prý „hluboce dojalo“, že velké množství lidí nejenom z Velké Británie, ale po celém světě sdílejí jejich ztrátu a jejich zármutek.

A je si prý jistý, že by to dojalo i jeho otce. „Můj drahý tatínek byl velmi výjimečný člověk, o kterém si myslím, že by byl především nadšen reakcí a dojemnými věcmi, které se o něm říkají, a právě z tohoto důvodu jsme my, má rodina, za to všechno hluboce vděční,“ uvedl Charles s tím, že právě podpora lidí jim všem pomáhá překonat tuto smutnou dobu. „Udrží nás při této ztrátě, a obzvláště během této smutné doby, nad vodou.“

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno Blesk

Z láskyplných slov prince Charlese bylo zcela očividné, že i když byl jeho vztah s otcem dříve hodně komplikovaný, v posledních letech a zejména v posledních měsících se hodně sblížili. Sám Philip poznal, jak moc se liší jejich pohledy na život, když jednou řekl: „Je to romantik a já jsem pragmatik. To znamená, že vidíme věci jinak. A protože nevidím věci romanticky, cítím se, jako kdybych byl bezcitný.“

Když byl ovšem Philip před měsícem v nemocnici, byl to právě Charles, jehož návštěvu si vyžádal, aby spolu probrali všechno, co by se mělo ještě před jeho skonem vyřešit. V emocionálním rozhovoru u nemocničního lůžka prý vévoda z Edinburghu prosil prince Charlese, aby se staral o královnu, až on tu jednou nebude, a poučoval ho o tom, kam by měl vést královskou rodinu v následujících letech, kam by měla britská monarchie nadále směřovat.

Fotogalerie
66 fotografií