Byt princezny Diany v Kensingtonském paláci byl plný krásných šatů, drahých šperků a jejích ručně psaných dopisů. Matka a sestra lady Di však údajně chtěly některé z těchto položek zničit a měly prý roztrhat i její soukromou korespondenci - s čímž Paul Burrell zásadně nesouhlasil. Věřil totiž, že vše by mělo být zachráněno, aby mohlo být později k dispozici jejím synům, princům Williamovi (38) a Harrymu (36), až budou starší. Dianina rodina byla sice proti, ale on se to rozhodl stejně udělat: potají vzal některé její věci do svého domu v Cheshire a uložil je do podkroví.

V červnu 1998, 10 měsíců po Dianině smrti, ho policejní důstojník zadržel v Kensingtonském paláci o půl čtvrté ráno poté, co ho viděl vcházet dovnitř s prázdnýma rukama a za chvíli vycházet s věcmi, které patřily „princezně lidských srdcí“ – nesl dvoje její šaty a dřevěnou krabici plnou drobností. O tři roky později proti němu bylo zahájeno vyšetřování kvůli prodeji soukromých věcí Diany v USA. Když pak policie v jeho bytě provedla razii, našla více než 2 tisíce předmětů, které princezně patřily - a tak byl její bývalý služebník okamžitě obviněn z krádeže.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

„Cítil jsem se úplně bezmocný,“ líčil Burrell podle britského magazínu Mirror v pořadu Secrets of the Royal Palaces na kanálu Channel 5. Soudní proces s Burellem byl sledován širokou veřejností, tím spíše, že Paul odmítal, že by věci, co odnesl z Kensingtonského paláce, odcizil za účelem se obohatit. „Nic z toho samozřejmě nebyla pravda, ale nemohl jsem to nijak dokázat.“

Ve chvíli, kdy se téměř vzdal jakékoliv naděje, že se kdy dostane na svobodu, přišla pomoc od neočekávaného zdroje – od samotné královny. Pro tu totiž Burrell pracoval dlouhých 10 let, než byl zařazen mezi služebnictvo lady Di a jejího manžela, prince Charlese (72). O tomto zločinu, který tedy podle něj zločinem nikdy nebyl, měla Alžběta II. údajně vědět.

„Řekl jsem jí to. Řekl jsem, že jsem si nechal věci, abych je za Dianu bezpečně uložil, a chránil jsem je. Chápala to,“ dušoval se Burrell. Jenže to prý nesměl u soudu přiznat! „Mnoho lidí si existenci tohoto protokolu neuvědomuje, ale když máte soukromou audienci u panovníka, nesmíte prozradit, o čem jste hovořili. Je to naprosto důvěrné. Důvěra patří jedině a pouze panovníkovi, takže je právě jenom na něm, zda prozradí, o čem jste s ním mluvili, nebo ne,“ vysvětloval Burrellův advokát Mark Stephens.

VIDEO: Ukázka z dokumentu o princezně Dianě

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

Alžběta II. o Burrellově procesu údajně nevěděla, jakmile se o něm však doslechla, vzpomněla si na rozhovor, který s ním vedla krátce po Dianině smrti, a vystoupila na jeho obranu. Potvrdila jeho slova a muž byl okamžitě zbaven všech obvinění.

„Nikdy předtím monarcha nezasáhl do trestního řízení,“ kroutí hlavou nad jejím chováním Burrell. „Zachránila mě. Zachránila mě před tím, co jsem si myslel, že bude mým osudem. Viděla mě pracovně růst i vyrůstat moje dvě děti, takže si myslím, že jí na mě záleželo - i na tom, co by se stalo s mou rodinou,“ dodal vděčně a dojatě.

Fotogalerie
52 fotografií