Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Senzační nález ostatků dinosaura v Číně: Dokonalé embryo staré 66 milionů let!

Autor: pk, jel - 
23. prosince 2021
05:00

Naprosto dokonale zachovalou zkamenělinu embrya dinosaura, který se chystal vylíhnout z vejce, objevili archeologové v Číně. „Drobeček“ se hodlal podívat na svět před zhruba 66 miliony lety, kdy po lidské civilizaci nebylo zatím ani vidu ani slechu.

K nálezu došlo v Kan-čou v jižní Číně. „Jde o nejlépe dochované dinosauří embryo všech dob,“ říká archeoložka Fion Waisum Maová. Podle ní šlo o mládě oviraptorosaura. Embryo vědci pojmenovali „Baby Yingliang“ (v překladu mládě Jing-liang, pozn. red.).

Bezzubý zobák

Ten se vyznačoval bezzubým zobákem a tvarem lebky trochu připomínal hlavu dnešního papouška. Embryo měří 27 cm a podle polohy těla se mělo co nejdříve vylíhnout. Vědci nyní chtějí sestavit dokonalý skelet tohoto dinosaura.

Chování dinosaurů před vylíhnutím zkoumají paleontologové pouze výjimečně. Především proto, že se dosud nalezlo jen velmi málo dobře zachovalých koster embryí.

Unikátní nález

„Baby Yingliang“ je navíc mezi nalezenými pozůstatky opravdový unikát. Ve vejci je totiž poskládáno tak, že záda jsou zatočena podél vejce, hlavu má položenou níže než tělo a vedle hlavy má položeny spodní končetiny. To je u dinosaurů dosud nevídané a tato poloha odpovídá spíše poloze embryí současných ptáků těsně před vylíhnutím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi