Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odborníci oceňují roli prvních dam při válce na Ukrajině. Pavlová i Zelenská summit zvládly

Autor: Barbora Holá, vei - 
16. září 2023
05:00

Summit prvních dam a pánů v Kyjevě byl symbolickým gestem, pro Ukrajince ale důležitým. V Epicentru Blesku to naznačil bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Podobný názor přidal pro Blesk Zprávy také někdejší hradní protokolista Miroslav Sklenář. V pořadí už třetího setkání partnerů a partnerek hlav států se na pozvání manželky ukrajinského prezidenta Oleny Zelenské účastnila minulý týden za Česko Eva Pavlová. Hlavním tématem summitu bylo duševní zdraví a dopady války na obyvatele napadené země i dalších států. Jaká je vlastně role prvních dam v době válečného konfliktu?

Podobné summity jsou podle bezpečnostního analytika z Katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a člena Pražského centra pro výzkum míru Jana Ludvíka sice prospěšná věc, ale dění na frontě nijak zásadně neovlivní.  Ukrajincům to ale dává naději, že v bojích nejsou osamoceni. 

„Ukrajinci si nepochybně váží toho, že Západ dává nadále i takto symbolicky najevo tu podporu. Mají oprávněné obavy, že by ta podpora mohla někdy skončit. A zároveň je to také nástroj pro diplomacii,“ uvedl Ludvík v Epicentru na Blesk.cz.

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Důležitá podpora. I když symbolická

Podobného názoru je i někdejší ředitel protokolu Prezidentské kanceláře Miroslav Sklenář. I přesto je ale důležité, že Eva Pavlová pozvání do Kyjeva přijala a na svou misi i bez manžela odjela. 

„Od setkání tohoto typu by bylo nereálné očekávat velké konkrétní výsledky. Jde zde spíše o rovinu symbolickou, o to svou osobní účastí vyjádřit podporu a nabídnout pomoc, třeba cestou různých vlastních charitativních organizací,“ reagoval Sklenář pro Blesk Zprávy. Narážel tak na roli prvních dam, které se často angažují právě na poli charity. 

Podobné návštěvy a summity přitom skýtají také prostor pro setkání lidí „za oponou“. Poradců, akademiků. „Poradci sami o sobě nemohou rozhodnout, ale mohou se setkat s těmi, kteří už tu pravomoc mají. A mohou si vyměnit informace,“ poznamenal Jan Ludvík. 

Zelenská i Pavlová pomáhají veřejnému mínění

Česká republika patří k zemím, které podporují Ukrajinu po celou dobu, kdy Vladimír Putin zaútočil na její území. Česko posílá nejen zbraně, ale také přijalo velké množství civilistů, kteří před válkou prchli ze svých domovů. Zřejmě i proto měla naše první dáma Eva Pavlová na nedávném summitu v Kyjevě čestné místo hned vedle manželky ukrajinského prezidenta Oleny Zelenské. 

Eva Pavlová (vpravo) vedle Oleny Zelenské během summitu prvních dam v Kyjevě (6.9.2023) Eva Pavlová (vpravo) vedle Oleny Zelenské během summitu prvních dam v Kyjevě (6.9.2023) | Profimedia.cz

 „I paní Olena se ke mně chovala velmi mile a myslím si, že tu podporu z naší strany vnímá velmi citelně, proto si myslím, že i protokol mě takto zařadil na významné místo vedle paní Oleny Zelenské,“ popsala Pavlová pro pořad České televize 168 hodin.

„Šlo o to ukázat podporu, ukázat to, že jsme solidární, že situace, která se děje tady na Ukrajině, se může dít i nám, že jsme přátelé a přátelé se neopouští,“ dodala ke smyslu summitu manželka prezidenta Petra Pavla.

Válka rozdělila také rodinu ukrajinského prezidenta a jeho ženy Oleny. První dáma Zelenská si v nedávném rozhovoru posteskla, že během konfliktu žijí s manželem v podstatě odděleně. I přesto je podle Sklenáře právě Zelenská velkou oporou nejen svému muži, ale i ukrajinskému lidu. A ve válce plní svou významnou roli téměř bezchybně. 

„Je evidentně velkou oporou svému manželovi. Také prokazuje své zemi mimořádnou službu v oblasti veřejného mínění a vytváření pozitivního vztahu zahraničí k Ukrajině,“ doplnil Sklenář pro Blesk Zprávy. 

Role českých delegací na Ukrajině

Po návratu do Česka Pavlová připomněla, že k nám před válkou uprchly především ženy s dětmi a snaží se tu najít ucházející zázemí.  

„Válka na Ukrajině silně zasáhla celý svět. Ovlivnila naše životy, hodnoty, ekonomiku. V České republice poskytujeme útočiště 350 000 ukrajinským válečným uprchlíkům, většinou ženám, dětem a seniorům. Naše děti se seznamují s ukrajinskými vrstevníky ve školách, pracujeme s ukrajinskými kolegy a sledujeme dění na Ukrajině v médiích. Všichni doufáme, že tato válka plná bolesti brzy skončí a začne proces “obnovy” zraněných duší i zdevastované země,” citoval Pražský hrad Pavlovou po návratu z Kyjeva. 

Pavlová přijela do Kyjeva vlakem z Polska. V Kyjevě položila malou plyšovou hračku k památníku dětských obětí války, jejichž počet se odhaduje na stovky. 

Manželka Petra Pavla nabídla Ukrajině veškerou možnou pomoc ve zprostředkování kontaktů s českými organizacemi a experty.

Během válečného konfliktu je to již několikátá návštěva českých vrcholných politiků či ústavních činitelů. Na začátku konfliktu navštívil Ukrajinu premiér Petr Fiala, později třeba předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo ministr zahraničí Jan Lipavský.Loni na konci října pak v Kyjevě jednali společně zástupci české a ukrajinské vlády. Následoval prezident Petr Pavel, který na Ukrajinu dorazil po boku slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Naposledy jednal na Ukrajině vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra Jan Paďourek s tamním ministrem vnitra Ihorem Klymenkem. Podobné schůzky jsou podle bezpečnostního analytika Ludvíka důležité z praktického hlediska, které plyne z velkého množství ukrajinských uprchlíků na našem území. Zástupci Česka už teď navíc mohou jednat také u budoucnosti Ukrajiny. 

„Otázkou těch návštěv je třeba poválečná rekonstrukce Ukrajiny, příležitosti pro české firmy, něco, co má do značné míry v gesci třeba zvláštní zmocněnec pro Kyjev,“ dodal Ludvík v Epicentru. 

naidka ( 16. září 2023 17:56 )

Jj, vypadá jako chudá příbuzná vedle carevny, která by taky mohla vytáhnout barvy khaki, ať je trochu solidární s tím svým mini ochotníkem.

padrino ( 16. září 2023 14:53 )

Nechápu,co se u nich oceňuje.Na Ukrajině údajně zuří válka a oni tam pořádají kávový dýchánek.A podplukovnice zase jako tetka z vesnice.Nejen,že se tak obléká ona i tak sedí. Omlouvám se vesnickým tetkám

zloduh ( 16. září 2023 14:09 )

Apsolutně nevím kdo je pavlová a ta druhá hlavně že domrdal.....celou českou zem od doby co je tam ten prezident ,a pokud se zastávaj uk tak hrad má dost místa nevím proč je to jenom pro určité lidi.....a jak řeklZeman pokud uk umí znáslnovt musí taky vyrábět bomby atddd at mažou do války

zlymikes ( 16. září 2023 14:01 )

Proč seděla vedle Alzákové? PP se chová a mluví jako stínový prezident UA a místo k sezení pro EP to potvrzuje. Bude na to zvyklá, až nám vytvoří federaci Česko -Ukrajina.

fjdksla ( 16. září 2023 12:45 )

Nemůžu se ubránit dojmu, že se počítalo s tím, že na tu zbytečnou schůzi zbytečných lidí spadne ruská nebo "ruská" bomba a země NATO budou mít konečně pořádnou záminku na rozpoutání války s Ruskem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa