Eva Pavlová se první dámou se stala 9. března 2023, tedy v den inaugurace jejího manžela Petra Pavla. Sama první dáma ale preferuje označení „manželka prezidenta“. Ačkoli je ve "funkci" teprve něco málo přes dva měsíce, tak můžeme předpokládat, že mimo jiné bude i módní ikonou. Její výběr šatů vzbudil pozitivní ohlasy i například při návštěvě Velké Británie při příležitosti korunovace Karla III.

Ivana Zemanová zastávala roli první dámy mezi 8. březnem 2013 a 8. březnem 2023. Jako první dáma na veřejnosti téměř nevystupovala - to se týče především druhého volebního období jejího manžela. Ani co se týče módy, tak výběrem oblečení málokdy zaujala.

Náročná „profese“

„Představte si, že se vám ze dne na den se zcela promění váš život. A teď si položte otázku, jak bude vypadat? Změníte ho od základu? Podvolíte se očekávání veřejnosti, která jsou stále náročnější? Budete nosit české značky? Budete chodit v lodičkách na podpatku? Dbát pravidel oděvní etikety a budete se stále usmívat? Mít nové šaty a fotit se se všemi, kdo si s vámi budou chtít dát fotografii na sociální sítě?“ těmito úvahami zahájila výstavu její autorka Miroslava Burianová.

„Výstava První dámy – móda a styl není jen o módě. Je hlavně o stylu v rolích, ve kterých naše první dámy vystupovaly. A právě šaty a doplňky prvních dam byly často svědky dějin a pomáhají nám vyprávět příběhy, které jsou nejen o významných okamžicích v jejich životě, ale často jsou i příběhy významných okamžiků v dějinách naší země,“ dodává autorka výstavy. Zároveň doufá v určitý přesah této výstavy: „Já doufám, že tahle výstava bude pro návštěvníky nejen potěchou oka, jak už to u výstav módy bývá, ale že bude i určitým impulzem k zamyšlení nad rolí (první dámy) a nad její náplní.“

Není první dáma jako první dáma

Každá první dáma plnila svou roli odlišně, než její předchůdkyně nebo nástupkyně. Některé první dámy tuto veřejnou funkci zastávaly výrazněji než ostatní, které si více střežily své soukromí. To se týká jak domácí scény, tak zahraničních návštěv, kterým se některé vyhýbaly a jiné si téměř žádnou nenechaly ujít.

Odlišný přístup měly i k módě. Ačkoli byla Charlotta Masaryková velmi pokroková ve svých politických názorech, tak co se týče odívání, dávala přednost bílé batistové halence se stojáčkem a dlouhé sukni. Hana Benešová byla známá svými elegantními kostýmy doplněnými rukavičkami a klobouky. Její nástupkyně Marta Gottwaldová proslula svou snahou o napodobení své předchůdkyně svými kožichy, které nosila i v létě. Manželky dělnických prezidentů Marie Zápotocká a Božena Novotná ve svých neforemných šatech nebo kostýmech těžko zapadaly do prostředí Hradu. Naopak za dob Ireny Svobodové se na Pražský hrad vrátila noblesa i historický nábytek.

Kostým Hany Benešová a kostým Marty Gottwaldové
Autor: Anastazie Podhůrská

Měnila se i očekávání veřejnosti: „V minulosti byla očekávání veřejnosti vůči našim prvním dámám mnohem tolerantnější. Nebyly zdaleka tak svazovány tím, co se od nich očekává. Bylo čistě na nich, jak ke své roli přestoupí. Některé neměly problém vystupovat na veřejnosti, jiné se raději stahovali do soukromí,“ popisuje Burianová měnící se přístup k roli první dámy.

Šaty dělají člověka

„Oděv, móda, styl oblékání a šperky, ozdoby jsou součástí života lidí od nepaměti,“ zahajuje svou řeč generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Jak se lidé oblékají, jaký mají vkus nám o nich sděluje mnohé. A nejen to, jakým je, ale mnohdy nám to sděluje i to, jak chce, aby ho ostatní lidé viděli. A to se do jisté míry týká i prvních dam,“ dodává.

Oblečení prvních dam, které oblékly na zahraniční cesty
Autor: Anastazie Podhůrská

Zatímco některé první dámy s módou „bojovaly“, jiné byly ve své době považovány za módní vzory. „Na výstavě si můžete prohlédnout 130 sbírkových předmětů, z toho 38 šatů, většinou originály, a také předměty, které navozují atmosféru té které doby. Výstava není uspořádána chronologicky. Je uspořádána tematicky podle jednotlivých příležitostí a prostředí,“ popisuje uspořádání výstavy generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Načasování výstavy není náhodné. V uplynulém roce se podařilo sbírku Národního muzea „celkem významně rozšířit například o předměty z pozůstalosti Hany Benešové anebo předměty, které nám darovala paní Livie Klausová. Nezastíráme, že dalším podnětem k přípravě této výstavy byla i očekávaná volba nového prezidenta, a tedy příchod další první dámy na Pražský hrad. Na výstavě je k vidění též kostým Evy Pavlové z prezidentské inaugurace, který nám laskavě zapůjčila,“ dodává generální ředitel.

Výstava není ale zaměřena výhradně na první dámy, zastoupeni jsou i jejich manželé, naši prezidenti. Součástí expozice je například i legendární „flanelka“ Petra Pavla, kterou si všichni můžeme pamatovat z předvolební kampaně.

Kdy? od 11. května do dubna 2024

Kde? Nová budova Národního muzea

Fotogalerie
16 fotografií