Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První dáma mezi novodobými veteránkami: Eva Pavlová v Lánech ocenila hrdinství žen

Autor: ČTK - 
21. června 2023
16:11

Manželka prezidenta Eva Pavlová se dnes v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací, například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a na dalších místech. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou dnes po celé ČR kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla dnes v Lánech Pavlová, která sama sloužila v ozbrojených silách. Je podplukovnicí v záloze.

Setkání v Lánech se odehrálo v zámeckém parku. Pavlová ve svém projevu připomněla letošní 30. výročí vzniku České republiky a související výročí vzniku české armády. Pavlová zmínila též letošní 80. výročí boje 1. československého samostatného praporu u vesnice Sokolovo, kde se střetly sovětské jednotky s vojsky nacistického Německa. „Tato krvavá bitva, která přes velké ztráty na lidských životech pro nás skončila úspěšně, a zapsala se tak nesmazatelně do našich dějin, však není významná jen proto, že šlo o vůbec první bojové vystoupení Čechoslováků na východní frontě, ale také proto, že u Sokolova v řadách naší jednotky vůbec poprvé bojovaly i ženy,“ uvedla Pavlová. Bitva se odehrála 8. března 1943, tedy na Mezinárodní den žen.

Mezi veteránkami, které přijaly pozvání do Lán, byla i Dagmar Baková, která absolvovala čtyři mise. Dvakrát byla v Kosovu, jednou v Iráku a jednou v Afghánistánu. Pracovala v oblasti utajovaných záležitostí. „Mně jako osobě daly ty mise strašně moc, protože mě to vždycky posunulo hrozně dopředu. Tam skutečně získáte takové zkušenosti, které z žádné knihy nenačtete.To vám musí dát jen ten život,“ řekla Baková. Aktuální světovou bezpečnostní situaci považuje za špatnou. „Nechtěla bych zažít to, co jsem zažila v Afghánistánu nebo Iráku, nechtěla bych, abychom to zažili my tady,“ dodala.

Pavlová dnes také parafrázovala slova prezidenta a generála Ludvíka Svobody, aby lidé nezapomínali, jak lehce lze svobodu ztratit a jak je obtížné ji získat zpět.

Zákon o válečných veteránech uvádí, že válečným veteránem je například příslušník armády, který byl nepřetržitě alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v zahraniční misi v místě ozbrojeného konfliktu nebo v místě s výrazně zhoršenou bezpečnostní situací, případně v několika kratších misích, kdy celková doba služby činila alespoň 360 dní. Zákon definuje i další případy.

Video  Kabelky první dámy Evy Pavlové: Která je nej a kde jde o krok stranou?  - Videoredakce ženských titulů
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 6. srpna 2023 01:14 )

Rozdíl je, že stàla na jiné straně barikády! Veteránka je také a hraje si na Diblici údávající dříve lidí politružka a nyní tón módních trendů 😂 jako Lady Di Kate, zůstane buranskou politružkou a ten její, písnička z pohádky: "Hlupáku najdu Tě..."😋

Tomasj ( 27. června 2023 15:56 )

Je špatné, když v demokratickém státě válečné veteránky shlížejí k politručce totalitní armády, člence totalitní politické strany KSČ a absolventce prestižní vojenské politické akademie Klementa Gottwalda. Za totáče mohli sloužit v armádě jen kolaboranti z dob sovětské okupace. Já poznal ženy vojákyně z povolání během VZS, byly to všechny kopie četařky Babinčákové.

JaNat ( 22. června 2023 13:12 )

No já jsem asi přísnější. Tom tu byl, prý jen asi půl hodky a hned ho blokli, ani mi nechce říct pod kterým nickem tu řádil. 🙈 Prý se k tobě ani nedostal. Trucuje, ale děkuji za pozdrav, vyřídím.

xiioma ( 22. června 2023 12:14 )

Ahoj, taky nepiji alkohol, nechutná mi. Nevadí mi, že si Pavlovi dají na přípitek skleničku, nějak je to tradice. Pozdravuj Toma.

JaNat ( 22. června 2023 12:00 )

*** to

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa